20 de ani de inchisoare risca patru tineri suspectati ca fac parte dintr-o retea internationala in domeniul informatic, dupa ce autoritatile au stabilit ca au inselat sute de persoane din strainatate cu peste 350.000 de dolari. Desi pentru documentar

20 de ani de inchisoare risca patru tineri suspectati ca fac parte dintr-o retea internationala in domeniul informatic, dupa ce autoritatile au stabilit ca au inselat sute de persoane din strainatate cu peste 350.000 de dolari. Desi pentru documentarea activitatii infractionale a studentilor au fost mobilizati politisti de la Crima Organizata, procurori, ofiteri SRI si chiar angajati de la Secret Service din SUA, cercetarile nu au fost inca finalizate. Un lucru este cert insa: cele patru persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, in urma unei monitorizari de peste 6 luni.
Horatiu Octavian Rotaru, Marius Petru Tamba si Cosmin Ionut Danica au fost retinuti in urma cu aproape o luna la Sibiu. O a patra persoana a carei implicare in escrocherie a fost dovedita este Ilie Cristian Munteanu, din Valcea, trimis dupa gratii, la sfarsitul saptamanii trecute. Operatiunea spectaculoasa pusa la punct de oamenii legii a dus insa la anihilarea doar a cativa membri ai retelei. Posibilii complici sunt inca liberi si se are in vedere extinderea cercetarilor.
"In aceasta ancheta au lucrat procurori ai Biroului Teritorial Sibiu din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), ofiteri ai Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Alba Iulia, ai Serviciului Roman de Informatii si ai Secret Service din SUA. Am colaborat foarte bine cu autoritatile straine care ne-au oferit date importante despre modul in care au fost inselati cetatenii straini", ne-a declarat comisar Ioan Popa, seful CZCCOA Alba Iulia. Dupa retinerile operate la Sibiu, oamenii legii au efectuat mai multe descinderi, gasind acasa la cei invinuiti adevarate valori, provenite din inselaciunile de 350.000 dolari.
"La cele 16 perchezitii domiciliare s-au ridicat, in vederea continuarii cercetarilor si confiscarii, 24 de calculatoare personale, 6 laptop-uri, 10 modemuri, 3 autoturisme (doua marca BMW si un Mercedes), 28 de telefoane mobile de ultima generatie cu acces la Internet, 2.000 de lire sterline, 3.200 de euro, bijuterii si un pistol", a mai precizat comisarul Popa.

Clientii credeau ca liciteaza in Anglia

Potrivit anchetatorilor, modul de operare al gruparii era unul profesionist. Nici unul dintre tineri nu are antecedente penale si nimeni nu are studii informatice. Sunt inteligenti si au reusit atat de bine sa puna pe "picioare" intreaga retea, incat cei pacaliti nici nu si-au dat seama ca sunt romani. Victimele au crezut ca site-urile cu licitatii se afla in Anglia. Initial, ei au creat pagini similare cu cele ale unor site-uri cunoscute de licitatii, directionandu-i pe clienti exact acolo unde aveau interesul ca sa "muste" momeala. Computere, produse electronice si chiar motociclete, erau bunurile pe care le ofereau, insa marfa nu a ajuns niciodata la clienti. Se pare ca platile erau incasate in strainatate, pentru a spori increderea viitoarelor victime. "Prejudiciul stabilit pana in prezent este de 350.000 de dolari, insa, cu siguranta, la finalizarea anchetei vom discuta despre o suma mai mare. Aproape in fiecare zi apar date noi in acest caz", a mai spus comisarul Popa.
Cele patru persoane arestate preventiv sunt acuzate de constituirea unui grup infractional organizat, acces fara drept la un sistem informatic pentru obtinerea de date confidentiale, falsuri si fraude informatice, detinere fara drept a unui program informatic in scopul savarsirii infractiunilor, inselaciune, detinere de software in vederea falsificarii documentelor de plata electronica si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos. Pentru toate aceste invinuiri, in conditiile in care vor fi gasiti vinovati, tinerii risca o pedeapsa de pana la 20 de ani inchisoare. Anchetatorii au mai spus ca au informatii potrivit carora, grupul de studenti s-a specializat inca din 2003 in comiterea escrocheriile prin Internet.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.