Uniunea Nationala a Industriasilor Romani 1903 (UGIR 1903) este initiatorul unui proiect pentru ajutorarea oamenilor din zonele afectate de inundatii. Parteneriatul National pentru o Noua Romanie este un fond care are ca scop strangerea de bani de la

Uniunea Nationala a Industriasilor Romani 1903 (UGIR 1903) este initiatorul unui proiect pentru ajutorarea oamenilor din zonele afectate de inundatii. Parteneriatul National pentru o Noua Romanie este un fond care are ca scop strangerea de bani de la persoane fizice si juridice pentru reconstructia judetelor inundate si supravegherea modului in care vor fi folositi.
Cartel Alfa, UGIR 1903 si FEPACHIM au inaintat o scrisoare primului-ministru prin care solicita un act normativ care sa permita strangerea unei sume mai mari de bani decat in mod normal. Ioan Cezar Coraci, vicepresedintele UGIR, e de parere ca trebuie evitat "un impozit pe dezastru". De aceea, Guvernul trebuie sa modifice pe o perioada de 6 luni Legea Codului fiscal. Prima prevedere de schimbat ar fi ca sponsorizarile sa fie deductibile din impozit fara limita de suma. Apoi ca in judetele afectate, cota de TVA pentru constructiile civile de orice fel sa fie de 0%. In momentul de fata, daca vrei sa donezi o suma mai mare de 5% din venitul impozitabil, acei bani vor fi impozitati cu 16%, iar TVA-ul este platit pentru orice, cum ar fi constructia de drumuri, poduri, materiale de constructii, servicii de catre aceiasi oameni care au nevoie de ajutor. Toate aceste taxe merg catre buget. UGIR vrea ca acesti bani sa mearga tot catre populatie.
UGIR isi doreste ca toate tranzactiile sa fie facute cu cea mai mare transparenta. Toate datele cu privire la firmele sau persoanele si sumele donate, dar si cei care vor fi ajutati, vor fi publicate in mass-media. Prima donatie a fost facuta chiar la conferinta de presa organizata la sediul UGIR, de 10.000 de euro, de societatea condusa de Marius Opran, initiatorul ideii acestui fond. Contul care va fi deschis la banca Raiffeisen va beneficia de conditii speciale. Banca nu va percepe comision, adica suma stransa va ramane exact la fel, singura modificare a banilor va fi facuta de dobanda aferenta.
UGIR a propus patronatul acestui program ministrului Culturii si Cultelor, Mona Musca. Marius Opran a declarat ca este nevoie de "un lider de o probitate inatacabila" pentru a inlatura orice indoieli. El a mentionat clar rolul Monei Musca. UGIR va gestiona fondul si ii va prezenta liderului cati bani s-au strans si modul cum vor fi folositi, specificand totodata si felul cum vor fi alesi cei carora li se vor dona banii. In primul rand prin colaborare cu autoritatile locale, prin contact direct si va fi solicitata si parerea Ministerului Administratiei si Internelor. "Donatiile vor consta numai in bani si materiale de constructie noi, nu provenite din demolari sau din alte surse", a tinut sa clarifice Marius Opran.
Viorel Marin, prim-vicepresedinte UGIR, a explicat ca existenta Parteneriatului National pentru o Noua Romanie nu depinde de hotararea Guvernului de a schimba Codul fiscal. Modificarile cerute nu afecteaza firmele implicate. Banii vor fi donati orice s-ar intampla. Depinde doar cat din ei ajunge la oameni sau la buget. Masura nu este interzisa de nici un acord international semnat de tara noastra si, in plus, se refera la o perioada stricta, numai in judetele afectate si doar in lucrarile ce privesc reconstructia.
Stelian Dorobantu, director general UGIR 1903, spune ca "instituirea starii de urgenta este usor de dat, adevarata stare de urgenta ar fi sa intram in normalitate cat mai rapid".

Inundatiile din '70 - un exemplu oferit Executivului

La inundatiile din 1970, printr-o Hotarare din 29 mai a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, a Consiliului de Ministri al Republicii Socialiste Romania si Consiliului National al Frontului Unitatii Socialiste, au fost instituite scutiri de taxe si impozite pentru cei care incercau sa-si reconstruiasca locuintele.
Prin acelasi document, pentru sprijinirea imediata a populatiei au fost alocate fonduri totalizand 400 de milioane de lei.
S-a mai decis atunci ca sinistratii sa primeasca apartamente de la stat in locul caselor distruse de inundatii, motiv pentru care s-a stabilit ca, in anul 1970, sa fie construite peste 5.000 de apartamente in localitatile calamitate, peste prevederile planului de stat. Totodata, locuitorii de la oras ale caror case au fost distruse primeau un ajutor banesc pentru a-si construi case si despagubiri de la Administratia Asigurarilor de Stat insumand pana la 20.000 de lei.
Orasenii ale caror case fusesera doar avariate primeau cel mult 6.000 de lei. In cazul oamenilor de la sate, sumele acordate erau de cel mult 15.000 de lei in cazul celor ale caror locuinte au fost distruse si la cel mult 5.000 de lei pentru cei ale caror case au fost avariate. Pentru cei care isi pierdusera anexele gospodaresti sau care au ramas fara bunuri casnice s-a stabilit un ajutor banesc de cel mult 5.000 de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.