Specialistii Camerei de Comert au intocmit un studiu in care arata ca noile politici fiscale si de finantare au afectat exporturile, stimuland importurile de consum
Veniturile la buget din impozitul pe venit sunt cu 17.500 de miliarde de lei v

Specialistii Camerei de Comert au intocmit un studiu in care arata ca noile politici fiscale si de finantare au afectat exporturile, stimuland importurile de consum
Veniturile la buget din impozitul pe venit sunt cu 17.500 de miliarde de lei vechi mai mici decat cele programate, iar cheltuielile bugetare estimate au fost mai mari decat a apreciat Guvernul, din pricina situatiilor neprevazute, precum calamitatile sau criza medicamentelor

Majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) este inevitabila, in conditiile in care cota unica de impozitare a produs incasari din impozitul pe venit mai mici decat se preconizase initial, cheltuielile bugetare sunt mai mari in comparatie cu previziunile, deficitul bugetar trebuie sa scada, iar cota deficitului de cont curent este in acest an dubla fata de limita internationala de alerta, arata un studiu al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti (CCIRB).
Cota unica de impozitare cu 16 la suta a creat dezechilibre macroeconomice, veniturile la buget din impozitul pe venit fiind cu aproximativ 17.500 de miliarde de lei vechi mai mici decat cele programate. In acelasi timp, cheltuielile bugetare estimate au fost mai mari decat se apreciase, din pricina situatiilor neprevazute, precum calamitatile, criza medicamentelor etc. Totodata, impactul cotei unice a fost amplificat de cresterea creditului de consum si de transferurile de bani realizate de romanii care lucreaza in strainatate. Specialistii care au intocmit studiul sunt de parere ca aceste politici fiscale si de finantare au afectat exporturile, stimuland importurile de consum.
In vederea cresterii veniturilor la bugetul de stat, FMI a propus ca solutii, impozitarea terenurilor agricole, majorarea cotei unice de impozitare sau majorarea TVA. Tinand seama de cerintele reformei fiscale privind mutarea accentului de pe impozitele directe pe cele indirecte, in contextul unei Strategii fiscale elaborate de MFP pentru urmatorii patru ani, executivul a optat pentru taxarea consumului, mai intai prin majorarea anticipata a accizelor, apoi prin cresterea TVA. Conform CCIRB, Ministerul Finantelor Publice (MFP) sustine aceasta masura in vederea maririi veniturilor bugetare, cresterii cheltuielilor cu infrastructura, nevoii de resurse pentru implementarea angajamentelor de integrare europeana, acoperirii contributiei Romaniei la bugetul european, cheltuielilor cu sanatatea si in vederea celor cu recalcularea pensiilor. Pe de alta parte, "politica, in materie de TVA, are repercusiuni directe asupra viitoarelor reduceri preconizate la contributiile de asigurari sociale (CAS), respectiv 2% sau 5% in anul 2006, precum si asupra nivelului preconizat al inflatiei, programat initial la nivelul de 5%, dar estimat in prezent la 6,0%-6,5% in 2006", se precizeaza in studiul CCIRB.

Marirea TVA va provoca si majorarea obligatiilor Romaniei la bugetul european

Nu in ultimul rand, majorarea TVA-ului ar aduce cu sine si majorarea obligatiilor Romaniei la bugetul european dupa momentul aderarii.
Strategia fiscala a MFP pentru urmatorii patru ani mai are in vedere majorarea cotei standard TVA la 22%, majorarea cotei reduse TVA de la 9% la 11%, aplicarea cotei TVA la 22% pentru cazare in hoteluri si campinguri, obligativitatea angajarii a cinci salariati pentru infiintarea unei microintreprinderi, majorarea accizelor in devansarea calendarului convenit cu UE, se mai spune in comunicatul CCIRB.
Studiul mai precizeaza ca obiectivele politicii fiscale trebuie corelate si subsumate unei strategii cuprinzatoare si corelate de politici economice, abordate in sistem, atat pentru economia reala, cat si pentru economia nominala, si ca "lipsa unei strategii fundamentale si corelate in domeniul fiscal impiedica formularea unor masuri clare privind colectarea impozitelor si taxelor, in paralel cu stimularea efectelor introducerii cotei unice de impunere pentru mediul de afaceri".
Comisarul european pentru fiscalitate si uniune vamala, Laszlo Kovacs, a sesizat autoritatile de la Bucuresti, in luna iunie, asupra problemelor existente in domeniul colectarii impozitelor indirecte.
Romania inregistreaza restante privind gradul de colectare a TVA si accizelor, lipsa informatizarii punctelor de frontiera, nivelul ridicat al contrafacerilor si pirateriei in traficul de frontiera, se mai spune in materialul CCIRB.
"In Acordul cu FMI nu exista nici o prevedere privind majorarea TVA-ului, dar, personal, cred ca cei de la FMI si-ar dori o crestere a TVA-ului. Noi am decis ca in 2005 nu vom majora TVA. Nu va mai fi majorat nici un impozit in acest an", declara ministrul MFP, Ionut Popescu, in conferinta de presa din data de 24 iunie, in care a prezentat rezultatele discutiilor cu echipa de negociatori FMI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.