Parlamentarii sunt nevoiti sa isi intrerupa vacanta si sa se intoarca la munca. Incepand de astazi si pana la sfarsitul saptamanii viitoare, senatorii si deputatii sunt convocati in sesiune extraordinara pentru a dezbate si a vota 43 de proiecte de l

Parlamentarii sunt nevoiti sa isi intrerupa vacanta si sa se intoarca la munca. Incepand de astazi si pana la sfarsitul saptamanii viitoare, senatorii si deputatii sunt convocati in sesiune extraordinara pentru a dezbate si a vota 43 de proiecte de lege privind aprobarea unor ordonante de urgenta.
Aceasta situatie a fost generata de randamentul sporit al Cabinetului Tariceanu care, in sedinta de joia trecuta, a adoptat 193 de acte normative, dintre care 34 proiecte de lege, 43 ordonante de urgenta, 12 ordonante si 104 hotarari de Guvern. Printre legile modificate de Guvern prin ordonanta de urgenta se numara Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, Legea privind prevenirea si combaterea traficului de persoane. Tot prin O.U. personalul din sectorul bugetar va beneficia de majorari salariale, conform prevederilor legale.

Principala ordonanta - modificarea legii electorale

Cea mai importanta lege modificata de Executiv este cea electorala. Principalele modificari se refera la reducerea termenelor prevazute de lege, cu scopul desfasurarii in ritm accelerat a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, dupa dizolvarea actualului Parlament, precum si la unele masuri necesare pentru desfasurarea alegerilor in bune conditii.
In privinta reducerii termenelor, actul normativ prevede ca data alegerilor se stabileste cu cel putin 30 de zile inainte de ziua votarii, fata de 45 de zile prevazute anterior, iar campania electorala incepe cu 15 zile inainte de data desfasurarii alegerilor, fata de 30 de zile prevazute anterior.
Candidaturile pot fi contestate de catre cetateni, partide politice, aliante politice si aliante electorale in termen de 3 zile de la afisare (fata de 20 de zile cat era prevazut anterior), iar cererile pentru timpii de antena trebuie facute in maximum doua zile.
De asemenea, organizatiile cetatenilor apartinand unei minoritati nationale legal constituite, care nu au obtinut in alegeri cel putin un mandat de deputat sau de senator, au dreptul la un mandat de deputat daca au obtinut pe intreaga tara un numar de voturi egal cu cel putin 5% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat, fata de 10% cat era prevazut anterior.
Parlamentarii trebuie sa isi dea acordul si ca personalul din sectorul bugetar sa beneficieze de majorari salariale, conform prevederilor legale. Daca in urma cu o luna Executivul decidea prin O.U. ca anul acesta cresterile salariale vor fi inghetate, acum s-a razgandit, pentru ca a constatat cu surprindere ca au crescut incasarile la bugetul de stat.
O alta ordonanta aflata pe ordinea de zi este modificarea si completarea Legii nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, pentru a armoniza legislatia nationala cu cea europeana. Prevederea majoreaza cuantumul pedepsei pentru infractiunile privind traficul de minori, indiferent de varsta victimei. Astfel, recrutarea, transportarea, transferarea, gazduirea sau primirea unui minor, in scopul exploatarii acestuia, constituie infractiune de trafic de minori si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani, fata de 3 la 12 ani, cat era inainte.

Vacaroiu, nemultumit de situatie

Potrivit Constitutiei, "o ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere.
Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere, care decide de asemenea in procedura de urgenta".
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sustine insa ca prin ordonantele emise joi, Guvernul a incalcat Constitutia, intrucat caracterul de urgenta al ordonantelor nu se justifica decat in cazul in care exista o situatie extraordinara. "Cu exceptia inundatiilor, nu exista in prezent situatie extraordinara", a spus Vacaroiu, citat de Rompres. El a dat ca exemplu Legea privind alegerile parlamentare, al carei caracter de urgenta "nu este justificat".
In plus, presedintele Senatului a ironizat importanta unora dintre ordonantele de urgenta emise de Guvern, apreciind ca se convoaca sedinte extraordinare pentru aprobarea unor ordonante care vizeaza fotbalul, eliminarea stagiului militar obligatoriu la 1 ianuarie 2007, posibilitatea scurtarii mandatului presedintilor de Consilii Judetene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.