Guvernul a adoptat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta care reglementeaza regimul finantarilor publice nerambursabile, insemnand sfera beneficiarilor, procedurile de atribuire a contractelor, regimul platilor si controlul executarii contractelor

Guvernul a adoptat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta care reglementeaza regimul finantarilor publice nerambursabile, insemnand sfera beneficiarilor, procedurile de atribuire a contractelor, regimul platilor si controlul executarii contractelor. Prevederile nu sunt aplicabile fondurilor speciale pentru ajutor umanitar si interventie in caz de dezastru.
Proiectul acestei ordonante a fost inaintat Guvernului de Ministerul Justitiei dupa ce a fost supus dezbaterii cu partenerii sociali, conform unei cerinte exprese a Transparency International.
Potrivit proiectului finantarile nerambursabile sunt alocatii financiare directe din fonduri publice, in vederea desfasurarii de catre persoane juridice romane de drept privat, a unor activitati nonprofit care sa sprijine realizarea unor actiuni sau programe de interes public national, regional sau local.
Potrivit dispozitiilor, nu se acorda finantari nerambursabile pentru acoperirea, directa sau indirecta, pentru cheltuieli salariale ale institutiilor publice ori regiilor autonome, costuri de contractare a imprumuturilor sau biletelor de valoare, ori plati datorate in baza contractelor de achizitii publice. De asemenea nu se acorda finantari nerambursabile pentru cheltuieli in vederea exercitarii autoritatii de stat, platile efectuate catre institutiile publice sau regiile autonome ori companiile nationale din subordine, indiferent de calitatea acestora de ordonator principal de credite, chiar daca au contracte derulate in scop nonprofit. Ordonanta arata ca acordarea finantarilor nerambursabile se face cu respectarea principiului transparentei si al tratamentului nepreferential. Finantarile nerambursabile nu se acorda cumulativ sau retroactiv. Ele trebuie insotite, intotdeauna, de cofinantare din partea beneficiarului. Totodata, banii nu se acorda pentru activitati susceptibile de profit ori care ar putea produce un beneficiu patrimonial. La acordarea finantarilor se vor respecta regulile din legea achizitiilor publice, mai putin procedurile de negociere si cerere de oferta.

10% din partea beneficiarului

Finantarile trebuie insotite, intotdeauna, de o contributie de minim 10% din valoarea totala a finantarii din partea beneficiarului. Toate detaliile contractelor si derularea lor sunt informatii de interes public.
Beneficiarul nu poate contracta, pe perioada unui an fiscal, mai mult de o finantare nerambursabila de la aceeasi autoritate contractanta.
O finantare nerambursabila nu poate fi atribuita pentru o activitate a carei derulare a inceput deja, decat in cazuri exceptionale, cand beneficiarul potential dovedeste necesitatea obiectiva ca activitatea respectiva sa fi inceput inaintea atribuirii contractului. In astfel de cazuri, platile efectuate de beneficiar inaintea atribuirii contractului nu vor putea fi acoperite prin finantare, chiar daca acele cheltuieli au fost eligibile, cu exceptia cazurilor in care sunt prevazute expres in contractul de finantare. Nici o finantare nerambursabila nu poate fi acordata pentru activitati deja finalizate.
Contractele privind finantarile nerambursabile nu pot fi semnate intr-un termen mai mare de patru luni, de la inceputul anului fiscal. Finantarea nu poate acoperi in intregime costurile unei activitati, daca derularea acesteia se face in afara razei de competenta teritoriala a autoritatii contractante. Ori de cate ori un contract de finantare nerambursabila este reinnoit intre aceeasi autoritate contractanta si acelasi beneficiar, valoarea finantarii va fi intotdeauna redusa cu cel putin o zecime.

Curtea de Conturi, putere deplina

Contractele de finantare nerambursabila vor prevedea, sub sanctiunea nulitatii, calitatea Curtii de Conturi de a exercita controlul financiar asupra derularii activitatii nonprofit finantate din fonduri publice.
In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ordonatorii principali de credite vor adopta actele prin care stabilesc plafonul anual pentru finantarile nerambursabile din domeniul lor de activitate, cu respectarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.