Patru oameni au murit si cinci au fost raniti. Alte cateva familii si-au vazut casele in ruina. Explozia din Colentina a facut ca pe strada Nicolae Apostol sa fie acum camp, iar pentru toate acestea nu exista nici un vinovat. La toate acestea se adau
Patru oameni au murit si cinci au fost raniti. Alte cateva familii si-au vazut casele in ruina. Explozia din Colentina a facut ca pe strada Nicolae Apostol sa fie acum camp, iar pentru toate acestea nu exista nici un vinovat. La toate acestea se adauga declaratia subprefectului Capitalei, care ne dezvaluie cum functioneaza responsabilitatea autoritatilor in astfel de cazuri. "Legislatia e asa de stufoasa incat semnam toti si nu raspunde nici unul", a spus ieri Adrian Badila.
La o luna de la producerea incidentului, autoritatile se balbaie cand e vorba de vinovati. "Ramane de vazut cine e vinovatul. Va urma un proces, iar rezultatul final nu il vom sti decat in doi-trei ani si este firesc asa", a spus subprefectul.
El a precizat ca din punct de vedere penal ancheta autoritatilor statului continua, iar Prefectura nu poate spune cine e vinovat de moartea oamenilor prinsi de explozia din 17 iunie.
Tot referitor la vinovati, Badila a afirmat: "Au fost constatate o serie intreaga de nereguli, care definesc o stare de fapt: lispa autorizatiilor de constructii, racorduri ilegale, lipsa autorizatiilor de functionare a firmelor, existenta unor constructii lipite una de alta, desi legea nu permite acest lucru, persoane neinregistrate la evidenta populatiei", a incercat prefectul sa justifice si o vina a celor loviti de dezastru. Aceasta dupa ce locatarii reclamasera la Distrigaz un puternic miros de gaz in zona.
Pentru a nu mai fi nevoite sa dea astfel de explicatii, autoritatile au declansat o "ampla actiune de constientizare a populatiei". Reprezentantii Prefecturii Capitalei cred ca prin acest demers informational conductele de gaz nu vor mai exploda in Capitala. "Prevenirea e o prioritate pentru noi, iar, ca dovada, noi am avut sase sedinte fata de una cat a fost anul trecut", a incheiat Badila.



Deflagratia din Tei e un mister si dupa 7 ani

Sapte oameni au murit, alti doi au fost grav raniti. in dimineata zilei de 18 mai 1998, blocul nr. 9 de pe strada Grigore Moisil din Capitala a sarit in aer. A fost cea mai grava deflagratie pe care a vazut-o Bucurestiul in ultimii ani.
Au trecut sapte ani de atunci, si in tot acest timp dosarul s-a plimbat pe la diferite autoritati menite sa faca dreptate. Degeaba. Nici macar acum, dupa atata amar de vreme, oamenii care au avut de suferit de pe urma nenorocirii din cartierul Tei nu au impacarea de a se fi gasit un vinovat pentru mortii, ranitii si pierderile lor. Numai ancheta facuta de procurori a durat in acest caz patru ani! in 2002, dosarul ajungea, in sfarsit, pe masa magistratilor de la Judecatoria sectorului 2. Acolo se afla si acum. Dupa sapte ani... Victimele, rudele mortilor si-au pierdut si rabdarea, si increderea.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.