Apele Siretului au inceput incet-incet sa se retraga, lasand in urma pagube inimaginabile. Inundatiile au ucis 21 de oameni: 14 in judetul Vrancea, patru in judetul Bacau si cate unul in judetele Alba, Galati si Tulcea.
Initial, reprezentanti

Apele Siretului au inceput incet-incet sa se retraga, lasand in urma pagube inimaginabile. Inundatiile au ucis 21 de oameni: 14 in judetul Vrancea, patru in judetul Bacau si cate unul in judetele Alba, Galati si Tulcea.
Initial, reprezentantii Guvernului au anuntat, in urma cu doua zile, ca in judetul Vrancea numarul localnicilor ucisi de ape este de 13. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca, in localitatea Maicanesti, judetul Vrancea, a mai fost gasit un barbat decedat in urma viiturii.
Totodata, in ultimele zile, apele au acoperit 94.000 de hectare de teren agricol, au distrus peste 600 de locuinte si au avariat peste 6.000 de case.
In zonele afectate de inundatii se are in vedere, in primul rand, asigurarea starii de sanatate a localnicilor, refacerea infrastructurii si evacuarea animalelor moarte pentru prevenirea aparitiei unor epidemii. Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare se aflau in teritoriu pentru a coordona si supraveghea actiunea de strangere a cadavrelor de animale. In zonele inundate se aflau medici in puncte de prim ajutor deschise in corturi, iar jandarmii erau pregatiti sa intervina pentru transportul urgentelor la spitale. Ministerul Sanatatii a precizat ca sinistratii nu duc lipsa de medicamente, iar bolnavii care au nevoie de dializa sunt transportati cu elicopterele la centrele de dializa.

Masuri preventive

Ploile din ultimele doua zile au afectat judetele Galati, Covasna si Calarasi. Autoritatile luau masuri si ieri pentru reducerea efectelor revarsarii apelor. Astfel, in judetul Covasna, pe digul de aparare amonte, la peste un kilometru de podul Ghidfalau, intre localitatile Ghidfalau si Zoltan, raul Olt, s-a creat pe malul drept o bresa de aproximativ sapte metri lungime. Tot in judetul Covasna, la digul de pe malul drept al Oltului, in localitatea Ilieni, pe o lungime de aproximativ 40-50 de metri a fost necesara suprainaltarea cu saci de nisip pentru evitarea deversarii.
In judetul Calarasi au fost evacuati 15 localnici, in timp ce autoritatile actionau in zona cu sase autospeciale si opt motopompe.
In judetul Giurgiu au fost luate masuri de protectie a digului de pe malul stang al Argesului, in zona Colibasi, unde s-a produs o eroziune a malului, din cauza debitului raului in aval de barajul de la Mihailesti.
In judetul Arges se executa pregolirea lacului de acumulare Mihailesti pentru atenuarea viiturilor din amonte.
In judetul Alba, inundatiile au afectat mai multe drumuri judetene si comunale, valoarea pagubelor depasind 100 de miliarde de lei.

De astazi, ploua din nou

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a emis, ieri, o atentionare meteo in care se arata ca de astazi va incepe, iar, sa ploua. Frontul atmosferic care va aduce ploile va intra in tara noastra prin vest. "Astazi va ploua in partea de vest a tarii. Se vor inregistra descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, grindina si ploi torentiale. In noaptea de marti spre miercuri va ploua si in sud, iar miercuri (n.r. maine) asemenea fenomene meteorologice se vor inregistra in sud si est", a precizat Ion Sandu, director al Autoritatii Nationale de Meteorologie. Cantitatea de precipitatii prognozata este de 20-25 de litri pe metru patrat, insa pe alocuri poate ajunge si la 40 de litri pe metru patrat. Astazi, in partea de sud a tarii sunt asteptate temperaturi de pana la 36 de grade Celsius, iar in Moldova acestea pot atinge si 32 de grade Celsius.
Ion Sandu a adaugat ca "in mod normal aceasta atentionare nu trebuia emisa, insa raurile sunt pline, iar pe baza acestei atentionari, hidrologii vor da eventualele avertizari". In acelasi timp, el a precizat ca nu exista pericolul producerii de noi inundatii de catre rauri: "Pot fi inundatii produse doar de torente".
La randul sau, Lucia Varga, secretar de stat in MMGA, a declarat ca "acum, debitele si viitura Siretului au fost mult mai mari ca in anii '70. La Lungoci, atunci viitura a fost de 3.000 de metri cubi pe secunda, iar acum a fost de 4.500 de metri cubi pe secunda". Aceasta a adaugat ca, in zona Siretului, s-a actionat "corect si in timp", iar vremea analizelor si comentariilor va fi dupa trecerea situatiei: "In prezent, trebuie sa ne focalizam la ce este de facut. Apoi, voi cere un raport si celor de la Hidroelectrica".

Ajutoare si campanii umanitare pentru sinistrati

Numeroase institutii de stat si private ofera diferite sume si ajutoare materiale pentru sinistratii din zonele inundate, fiind declansate mai multe campanii umanitare in acest sens.
Compania Romtelecom doneaza doua milioane de lei noi (20 miliarde lei vechi) la fondul special creat de Guvern pentru ajutorarea victimelor inundatiilor si a pus in functiune cateva linii de tip teledon, pentru a facilita colectarea donatiilor persoanelor fizice destinate sinistratilor.
De asemenea, Romtelecom permite convorbiri nationale gratuite de la telefoanele publice din zonele afectate si va distribui sinistratilor hrana, apa si paturi. De la un numar foarte mare de telefoane publice este deja permisa efectuarea convorbirilor locale si interjudetene fara taxare, in reteaua Romtelecom. Apelurile interurbane au o limita de durata fixata la 4-5 minute, iar convorbirile gratuite vor fi mentinute pe toata durata crizei din aceste zone. Pe masura restabilirii conditiilor tehnice de functionare, toate aparatele publice din zonele sinistrate vor fi configurate cu aceleasi facilitati.
Orange Romania este alaturi de cei afectati de inundatii si face o donatie de 200.000 de euro pentru a le oferi speranta si a le reda increderea in viitor. Compania a lansat si o campanie interna, oferind angajatilor posibilitatea de a face donatii pentru cei sinistrati, urmand ca Orange sa dubleze sumele respective. Clientii companiei au si ei posibilitatea de a dona diferite sume prin intermediul numerelor deschise special - respectiv 1, 5 dolari printr-un mesaj la numarul de telefon 1415 si 2 dolari la 1413, fara TVA.
O donatie de 100.000 de dolari a fost facuta de operatorul de telefonie mobila Connex, care s-a implicat in paralel si intr-o campanie umanitara si a pus la dispozitie doua numere SMS unde se pot face donatii. De asemenea, echipele de ingineri ale companiei au intervenit pentru restabilirea comunicatiilor in Bacau, Roman, Durau, Galati, Targu Ocna, Panciu, Alexandria, Teleorman, Campina, Valea Doftanei, Calarasi, Slobozia si in localitatile Comanesti, Palanca, Darmanesti, Brusturoasa, Marasesti, Mihailesti.
Compania Altex, cea mai mare retea de comercializare a produselor electrocasnice din Romania, doneaza un miliard de lei vechi pentru sinistratii din judetele afectate de inundatii, respectiv Constanta, Neamt, Bacau si Vrancea. Si o serie de banci se implica in aceste actiuni caritabile, Raiffeisen Bank si Alpha Bank anuntand deschiderea unor conturi in care sa fie stranse sume pentru sinistrati. Fondurile colectate in aceste conturi ar urma sa fie gestionate conform instructiunilor Guvernului Romaniei. Angajatii Raiffeisen au fost primii care au facut depuneri, in timp ce conducerea Alpha Bank Romania a hotarat sa doneze un miliard de lei vechi.
Totodata, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a acordat 130.000 de dolari pentru achizitionarea de echipamente de interventie in judetele afectate de inundatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.