Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) isi manifesta ingrijorarea si regretul ca perioada de incertitudine politica se extinde si se amplifica, producand deja efecte negative la nivel economic, dovada certa fiind reactiile prompte ale agen
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) isi manifesta ingrijorarea si regretul ca perioada de incertitudine politica se extinde si se amplifica, producand deja efecte negative la nivel economic, dovada certa fiind reactiile prompte ale agentiilor de evaluare internationale.
Asociatia a semnalat constant efectele negative pe care le resimte mediul de afaceri atunci cand actiunea guvernamentalala duce la incalcarea legii asa cum s-a procedat pentru modificarea Codului fiscal sau atunci cand cerintele mediului de afaceri au fost minimalizate, cum a fost cazul aprobarii de catre Guvern a formei finale a modificarilor referitoare la Codul muncii.
Oamenii de afaceri considera ca, in prezent, pericolul ambiguitatii deciziilor si actiunilor principalelor institutii ale statului, Guvern, Parlament si Presedintie, pot determina inregistrarea unor consecinte economice grave, atat la nivel macroeconomic, cat si la nivelul societatilor comerciale.
La nivel macroeconomic tinta inflatiei s-a majorat deja la 7,5 la suta. Se estimeaza ca deficitul de cont curent va creste la peste 8 procente din PIB, in vreme ce deficitul bugetar, si asa in crestere, va fi drastic si afectat de pierderile economiei datorate inundatiilor majore din acest an.
AOAR considera ca prelungirea nejustificata a actualelor framantari politice va induce mari incertitudini de ordin economic cu efecte negative atat la nivelul societatilor comerciale, cat si la nivelul populatiei. Actiunea Guvernului de punere in aplicare a masurilor convenite cu Uniunea Europeana in toate sectoarele societatii romanesti trebuie sa devina o realitate dincolo de declaratiile de bune intentii, Romania aflandu-se in etapa dificila si costisitoare a aplicarii angajamentelor la nivel microeconomic.
Potrivit opiniei membrilor asociatiei, este nevoie de un Guvern recunoscut prin specialistii care pot decide masuri corecte si ferme, care sa asigure intrarea in Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 2007. In caz contrar ar putea exista o deteriorare grava a proceselor de convergenta a societatii romanesti catre comunitatea europeana, cu consecinte economice si sociale imposibil de evaluat, dincolo de pierderile financiare directe.
Reforma sistemului judiciar este o necesitate, dar acest proces nu poate fi realizat in cateva luni.
Schimbarile se pot produce doar o data cu penalizarea procurorilor care determina erori de procedura sau judecatorilor care dau solutii gresite in mod evident si sistematic, iar acest proces de penalizare trebuie sa fie prompt, transparent si ferm, putandu-se concluziona inclusiv cu eliminarea lor din corpul magistratilor.
Asociatia cere politicienilor si guvernantilor Romaniei sa-si asume raspunderea majora pe care o au pentru evolutia Romaniei in urmatoarele 6-12 luni, perioada in care Romania trebuie sa demonstreze ca si-a indeplinit angajamentele luate fata de UE.
Nu amanarea in sine ar fi grava, ci consecintele pe care le va suferi economia Romaniei, obligata sa-si respecte angajamentele extrem de dificile asumate fata de UE (mediu, agricultura, concurenta, utilitati, ajutor de stat etc.), fara a mai beneficia de fondurile de sprijin (fonduri structurale).
Din aceste motive, AOAR cere public exprimarea unei pozitii a presedintelui Romaniei si a primului-ministru, fata de perspectivele evolutiei economice a tarii noastre in perioada 2006-2010, a strategiei pe care o poate adopta in conditiile amanarii nejustificate a integrarii Romaniei in UE de la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.