Pragul de detinere a actiunilor emise de catre Societatile de Investitii Financiare (SIF) va fi majorat de la 0,1 la suta la 1 la suta, conform unei ordonante privind reglementarea unor masuri financiare, aprobata, joia trecuta, in sedinta Executivul

Pragul de detinere a actiunilor emise de catre Societatile de Investitii Financiare (SIF) va fi majorat de la 0,1 la suta la 1 la suta, conform unei ordonante privind reglementarea unor masuri financiare, aprobata, joia trecuta, in sedinta Executivului, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor.
Prevederea va intra in vigoare la trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, iar in termen de 60 de zile de la aceasta data va fi introdusa in statutul SIF-urilor. Initiativa legislativa prin care s-a propus majorarea limitei de detinere de actiuni a fost adoptata de Senat in data de 30 iunie. Ulterior a fost transmisa la Camera Deputatilor, in vederea adoptarii. Pentru a pune in aplicare aceasta masura in regim de urgenta s-a propus adoptarea ei printr-o ordonanta de Guvern. Pentru o mai buna informare a investitorilor cu privire la aceasta decizie, SIF-urile au fost oprite, in sedinta bursiera de vinerea trecuta, de la tranzactionare. Reluarea tranzactiilor cu aceste titluri va avea loc in sedinta de astazi.

Brokerii au aprobat actul constitutiv al Fondului de compensare

Actionarii Fondului de compensare a investitorilor au aprobat, saptamana trecuta, actul constitutiv al institutiei, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), documentul urmand sa fie depus saptamana viitoare la Oficiul Registrului Comertului, potrivit lui Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei. Limita plafonului de compensare va creste gradual pentru a ajunge, pana la data de 31 decembrie 2011, la echivalentul in lei a 20.000 de euro. La data autorizarii Fondului suma reprezinta echivalentul in lei a 1.000 de euro/investitor individual, urmand sa ajunga pana la 31 decembrie 2005 la echivalentul in lei a 2.000 de euro/investitor individual. Fondul de compensare a investitorilor este o persoana juridica constituita sub forma unei societati pe actiuni si are ca obiect exclusiv de activitate colectarea contributiilor membrilor si compensarea creantelor investitorilor provenind din incapacitatea unui membru de a restitui fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate.
Capitalul social este de 1,095 miliarde de lei (109.500 lei noi), subscris in mod egal de membrii fondatori. Suma este impartita in 10.950 actiuni ordinare nominative, fiecare cu o valoare nominala de 100.000 lei (10 lei noi). Fondul este administrat de un Consiliu format din trei membri, persoane juridice autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), actionari ai Fondului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.