Ministerul Mediului a cerut inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor vinovate de poluarea raului Trotus, prin evacuarea surplusului de ape uzate din cadrul societatilor Rafo si Carom Onesti, a declarat sambata, citat de Mediafax, premierul Ca

Ministerul Mediului a cerut inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor vinovate de poluarea raului Trotus, prin evacuarea surplusului de ape uzate din cadrul societatilor Rafo si Carom Onesti, a declarat sambata, citat de Mediafax, premierul Calin Popescu Tariceanu.
Procedurile de urmarire penala vor fi incepute impotriva conducerilor celor doua societati sau a persoanelor carora le-au fost delegate atributiile de gestionare a statiilor de epurare.
Inspectorii de mediu au descoperit ca o serie de terenuri agricole din zona platformei chimice Borzesti au fost poluate cu produse petroliere, societatea Carom Onesti fiind amendata din acest motiv cu 7.500 lei noi (75 milioane de vechi). Astfel, 3.000 de metri patrati de teren agricol din zona de evacuare a apelor uzate de la societatile S.C. Apa-Canal S.A., Carom S.A. si Rafo Onesti erau acoperite cu o pelicula de produs petrolier, iar 300 de metri patrati de prundis de pe malul drept al raului Trotus aveau urme de produs petrolier.
Poluarea s-a produs din cauza ploilor abundente, care au determinat evacuarea surplusului de ape uzate, din preaplinul bazinului de alimentare a statiei de epurare a Carom S.A. in reteaua de canalizare a Rafo Onesti, unde se mai afla produs petrolier de aceeasi provenienta.
Statiile de epurare, sustin autoritatile, au fost exploatate necorespunzator si ca existau si alte posibilitati de evacuare a apelor uzate.

Amenzi de 2,3 miliarde de lei

In urma informatiilor potrivit carora mai multe poduri si maluri au fost avariate din cauza exploatarii nerationale a materialelor din albia raurilor de catre balastierele improvizate, premierul Tariceanu a cerut Ministerului Mediului sa verifice si autorizatiile emise acestor utilaje.
Cu o luna in urma, inspectorii ministerului au verificat un numar de 700 din cele 847 de balastiere din zonele inundate si au aplicat amenzi in valoare totala de 2,3 miliarde lei pentru nerespectarea normelor de mediu, sistand activitatea de extragere a balastului pe 16 amplasamente.
De altfel, Guvernul intentioneaza sa modifice legislatia in domeniu, astfel incat pentru autorizatiile emise acestora de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sa fie obligatoriu avizul Ministerului Mediului.
Toate aceste decizii au fost aprobate in sedinta de sambata a Comitetului pentru situatii de urgenta - condus de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu -, in care au fost evaluate pagubele produse de inundatii.

15 morti in sase judete

Conform datelor disponibile ieri dimineata, peste 85 la suta dintre pagubele generate de inundatii au fost inregistrate in judetele Bacau, Vrancea, Galati si Braila, unde apele au afectat 103 localitati si 10.836 case (dintre care 509 au fost distruse), aproape 13.000 de persoane fiind evacuate si cazate in scoli sau spitale, 13 dintre localnicii acestor judete decedand in urma viiturilor.
Alte doua decese s-au inregistrat in judetele Alba si Tulcea, noteaza aceeasi statistica.
Suprafata inundata cuprinde 85.583 hectare terenuri agricole, apele revarsate afectand si infrastructura rutiera, prin avarierea unor tronsoane de 62 kilometri drumuri nationale, 149 kilometri drumuri judetene si 232 kilometri drumuri comunale, la care se adauga 122 poduri si 640 podete distruse.
Din cauza inundatiilor, au fost intrerupte serviciile de telefonie fixa in 51 de localitati, autoritatile estimand ca defectiunile vor fi remediate in cel mult cinci zile, in functie de daunele produse, prioritate avand posturile locale de politie, primariile si spitalele.
De asemenea, in toate localitatile afectate vor fi organizate puncte sanitare pentru acordarea asistentei medicale necesare persoanelor sinistrate. Pana in prezent, au fost vaccinate circa 23.000 localnici, estimandu-se ca aproximativ 60.000 persoane vor fi vaccinate preventiv.

Refacerea infrastructurii

Premierul a cerut Ministerului Apararii Nationale sa foloseasca toate fortele de geniu si utilajele de constructii pentru refacerea infrastructurii avariate si sa doneze sinistratilor alimente si cazarmament.
El a atras atentia ca toate produsele achizitionate trebuie sa fie de provenienta romaneasca, astfel incat nivelul importurilor sa nu fie influentat de cantitatile de ajutoare cumparate pentru sinistrati. Ca si in cazul inundatiilor din Banat, din urma cu aproximativ o luna, autoritatile ungare au trimis Romaniei un grup de 18 specialisti dotati cu statii de tratare a apei pentru zonele afectate, oferte similare, constand in motopompe de evacuare a apei, dar si paturi, paturi, corturi, vaccinuri, pachete cu hrana concentrata, fiind primite si din partea altor tari, inclusiv statele comunitare.
Membrii Comitetului pentru situatii de urgenta urmau sa se intalneasca ieri pentru o noua evaluare a pagubelor produse de inundatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.