Caz unic in istoria Internetului! Desi au trecut trei luni de la aparitia sa, virusul romanesc antimanele se bucura de o popularitate iesita din comun, fiind primul virus de care nu se mai fereste nimeni, ba chiar fiind cautat si cerut cu insistenta,
Caz unic in istoria Internetului! Desi au trecut trei luni de la aparitia sa, virusul romanesc antimanele se bucura de o popularitate iesita din comun, fiind primul virus de care nu se mai fereste nimeni, ba chiar fiind cautat si cerut cu insistenta, pentru a fi vazut "la lucru" de sute de mii de posesori de calculatoare. Specialistii atrag insa atentia si spun ca in spatele lui s-ar putea ascunde inginerii financiare ce ar putea aduce "la negru" profituri de zeci sau sute de mii de dolari. Conform unui raport realizat de divizia BitDefender a companiei Softwin, virusul romanesc antimanele s-a clasat intre cei mai agresivi virusi care au infectat calculatoarele din Romania in prima jumatate a acestui an. Desi initial a fost considerat mai degraba o farsa buna, fiind privit cu reala simpatie de multi din utilizatorii romani de Internet, lupta cibernetica cu manelele a capatat proportii reale: virusul s-a raspandit si in afara granitelor tarii, iar acum se afla in "Top 10" - pe locul sapte - al celor mai importanti si mai vanati virusi de pe planeta.
Cu o rata de infectare de circa 100 de calculatoare pe ora, viermele a captat in mod automat atentia specialistilor IT, el aflandu-se de mai mult timp in atentia laboratoarelor antivirus din intreaga lume. "Pagubele cauzate de virus sunt legate in principal de traficul generat artificial, raspandirea sa foarte, foarte rapida ducand la consum de banda de Internet, aglomerarea serverelor si uneori chiar blocarea lor", explica Cosmin Mares, purtator de cuvant in cadrul Softwin.
Cum functioneaza? Virusul se instaleaza in computer atunci cand utilizatorul incearca sa deschida fisierul atasat unui mesaj electronic infectat. Apoi sterge toate fisierele multimedia ce contin numele celor mai cunoscuti cantareti de manele, sau titlurile unor manele foarte raspandite. Sunt "vizati", printre multi altii, Nicolae Guta, Adrian Minune, Adi de la Valcea, Florin Salam, Stana Isbasa, Sorinel Pustiu etc.
O data infectat un calculator, viermele se trimite prin mesaje e-mail tuturor adreselor din programul Outlook al victimei si scaneaza fisierele Yahoo Messenger pentru a gasi noi adrese. Virusul se ascunde in mesaje care au unul din urmatoarele subiectele: "Antivirus", "Sex in camin", "Faza cu camila", "De ce mor mai repede curiosii...", "Antimanele", "Votati azi!", "Cu sau fara manele?", "Pentru Ionel", "Cum a murit Papa?".
in afara numarului lor extrem de mare, se observa tendinta folosirii virusilor pentru a obtine un profit direct, fie din vanzarea adreselor de mail colectate din calculatoarele infectate, fie din obtinerea de informatii secrete. Creatorii au "instruit" virusii ca, in momentul in care acestia infecteaza calculatorul, sa colecteze si sa trimita catre o destinatie precisa toate adresele de e-mail pe care proprietarul computerului le-a folosit vreodata. Aceste adrese sunt ulterior "adunate" de hackeri, aranjate frumos intr-o baza de date si copiate pe un CD. O astfel de baza de date - ce cuprinde, de exemplu, o jumatate de milion de adrese de e-mail valide - se poate vinde pe piata neagra cu sume ce se apropie si uneori chiar depasesc 50.000 $. "Din informatiile noastre, pentru a promova, de exemplu, Viagra, o companie de marketing pe Internet "cumpara" o adresa de e-mail valida cu preturi ce variaza intre 0,03 si 0,05 $. Pentru promovarea unor programe noi de calculatoare, aceeasi companie poate oferi traficantilor de adrese de e-mail chiar si 10 centi. La prima vedere, sumele nu sunt mari, pot fi considerate chiar modice, insa atunci cand vine vorba de milioane de adrese de e-mail lucrurile se schimba radical", mai explica Cosmin Mares.
in conditiile in care, cel putin in Romania, virusul antimanele se afla acum pe un imens val de simpatie (caz unic in istoria Internetului ca un virus sa fie deosebit de apreciat de utilizatori, fiind chiar cerut si cautat cu insistenta pentru a fi "vazut" la lucru), un bun cunoscator al calculatoarelor poate "prelua" virusul, il poate desface si modifica dupa bunul plac si, mai ales, il poate "pune la munca" in propriul sau folos.
"Antiman.A", prima varianta a virusului, a ramas mai puternic decat urmatoarele sapte variante ale sale. "Aceasta e perioada lui de maxima dezvoltare. in luna iunie se afla inca in crestere, insa ne asteptam la o scadere a numarului infectarilor in urmatoarea perioada", mai spune Cosmin Mares.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.