Inundatiile din judetul Vrancea au provocat pagube uriase, dar si vieti omenensti. Ultimele localitati lovite de ape sunt cele aflate in triunghiul revarsarilor raurilor Ramnicu Sarat-Putna-Siret-Barlad. Cele mai afectate sate sunt Vadu Rosca, locali
Inundatiile din judetul Vrancea au provocat pagube uriase, dar si vieti omenensti. Ultimele localitati lovite de ape sunt cele aflate in triunghiul revarsarilor raurilor Ramnicu Sarat-Putna-Siret-Barlad. Cele mai afectate sate sunt Vadu Rosca, localitate practic disparuta de pe fata pamantului, Calienii, Fundeni, Maluri, Belciugele, Nanesti, Ramniceni, Tataru si Maicanesti. Pe Siret digurile de aparare s-au spart in mai multe locuri pe portiuni de cate 50, 100 si chiar 120 de metri. Ruperea digurilor de protectie se datoreaza debitului mare al apei, in jur de opt mii de metri cubi pe secunda, care este egala cu cantitatea de apa cursa pe Dunare. Latimea raului Siret, pe alocuri, in aceasta zona, a ajuns la opt-zece kilometri.
600 de suflete si o rascoala anticomunista
Satul Vadu Rosca este asezat la doar cateva sute de metri pe malul drept al Siretului, in dreptul Padurii Hanul Conachi. Este un sat, cum se spune, uitat de Dumnezeu, cu aproximativ 600 de suflete. Sigurul lucru important despre aceasta localitate se refera la o rascoala anticomunista care a avut loc la sfarsitul anilor '50 si s-a soldat cu noua morti, iar reprimarea a fost condusa, dupa spusele celor din zona, de insusi Nicolae Ceausescu.
Autoritatile sunt de multe ori neputincioase in a salva oamenii sinistrati. Acest lucru se datoreaza atat faptului ca institutiile abilitate nu sunt pregatite, dar si iresponsabilitatea oamenilor afectati. In multe situatii jandarmii si armata sunt obligate sa evacueze cu forta persoane, de regula varstnici, a caror sanatate sau chiar viata le este pusa in pericol. in ceea ce priveste institutiile implicate in salvarea celor afectati, un exemplu elocvent este situatia cand salvatorii au fost nevoiti sa intrerupa evacuarea oamenilor din cauza intunericului lasand sute de oameni in voia sortii. Au lipsit cu desavarsire reflectoarele de mare putere, generatoarele de curent electric si alte instalatii necesare in asemenea situatii. Astfel a fost posibil ca cei care nu au fost salvati cu elicopterele si barcile de salvare din satul Vadu Rosca sa mai petreaca o noapte cocotati pe coama caselor sau in copaci. Salvarea sinistratilor se face de catre doua elicoptere M17 apartinand Unitatii Speciale de Aviatie. Acestia sunt sprijiniti de jandarmi din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
Procedura de ridicare a victimelor la bordul aeronavei este anevoioasa. La un drum elicopterul poate scoate transporta 25 de persoane care sunt ridicate una cate una cu un troliu de coborare-ridicare. Celalalt mijloc de salvare este barca pneumatica, dar si aceasta metoda este greoaie datorita riscurilor de a se sparge daca sunt intepate de garduri, crengile copacilor sau a materialelor de constructii care plutesc pe apa. Cei salvati sunt furiosi pe autoritati din aceasta cauza si acuza coordonatorii evacuarii ca sunt vinovati pentru moartea celor inecati. Apa din Vadu Rosca, dupa spusele celor evacuati, in unele locuri a atins patru-cinci metri, astfel barcile de salvare se ghideaza dupa constructiile inalte si stalpi. Se pare ca zeci de persoane s-au refugiat in biserica din sat pentru a scapa de furia apelor. Oamenii a caror rude nu au fost inca salvate sunt speriati si spera ca biserica sa nu se prabuseasca pana ce echipele de salvare pot interveni.
Morarul satului risca sa fie linsat
Cei salvati au fost aprovizionati cu apa minerala si hrana. Unii dintre cei sinistrati abia mai au putere sa manance, iar altii sunt pregatiti sa-l linseze pe morarul satului. Se pare ca omul avea o barca, dar a refuzat salvarea oamenilor. Unii sustin ca persoana in cauza le-ar fi cerut bani - un milion de lei de persoana - ca sa fie transportati in zone mai sigure.
Multi il cauta pe morar, dar acesta era de negasit ieri. Chiar in cazul in care povestea este reala morarul cu barca lui nu putea sa faca minuni, dar oamenii disperati se descarca prin asemenea iesiri necontrolate. Altii il acuza pe primarul comunei Vulturu, de care apartine administrativ satul Vadu Rosu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.