La sapte luni de la preluarea mandatului si in pline discutii despre demisia intregului guvern, ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, a facut ieri bilantul reformelor si al activitatii institutiei pe care-o conduce. Conferinta de presa despre r
La sapte luni de la preluarea mandatului si in pline discutii despre demisia intregului guvern, ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, a facut ieri bilantul reformelor si al activitatii institutiei pe care-o conduce. Conferinta de presa despre reusitele si proiectele MCC de la inceputul anului pana acum fusese programata in urma cu o saptamana, fiind amanata din cauza crizei guvernametale.
Legislativ, initiativele finalizate de echipa ministeriala (si trecute prin guvern) numara modificarea legii drepturilor de autor si a drepturilor conexe, modificarea si completarea legii muzeelor si a celei de protejare a patrimoniului public, legea privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (nesemnata de greco-catolici din cauza ca nu vorbeste despre retrocedarea proprietatilor), prevederile legale privind protejarea patrimoniului cultural mobil, a patrimoniului arheologic si cea monumentelor de for public, managementul institutiilor publice de cultura, legea cinematografiei si cea privind functionarea Teatrului National din Bucuresti, legea privind organizarea si functionarea administrativa a Fondului Cultural National.
Dupa "situatia dezastruoasa" in care a fost lasat ministerul la plecarea lui Razvan Theodorescu, pentru succesoarea acestuia a fost un imperativ elaborarea "unei noi strategii care sa puna in prim-plan oamenii de cultura si publicul ", spune Mona Musca, printre ale carei prioritati s-au numarat: reorganizarea MCC, crearea de noi institutii (Fondul Cultural National, Centrul de Studii si Cercetari Culturale, Fondul de Mobilitate Culturala, Centrul de Cercetare a Holocaustului), controlul institutiilor aflate in subordinea ministerului, reorganizarea serviciilor deconcentrate, externalizarea organizarii unor evenimente (Festivalul Enescu, Festival National de Teatru) si constituirea unui nou cadru legislativ.
O mare vizibilitate in activitatea MCC au avut-o controalele la institutiile din subordine, cu precadere Teatrul National si Opera din Bucuresti, Muzeul Taranului Roman, Muzeul Satului, Oficiul National al Monumentelor Istorice, Rofilm si Sahia, toate soldate cu schimbarea conducerii.
Un numar important de acte legislative si initiative culturale sunt fie pe cale de a fi finalizate, fie inca in stare de proiect. Unul dintre acestea este construirea, in Bucuresti, a unui complex cultural care sa gazduiasca un nou sediu al Operei; tot in suspensie a ramas statutul salii Operetei, a carei restituire e ceruta insistent de proprietarul de drept, Teatrul National. (I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.