Cel mai important jucator roman de dupa Ilie Nastase, Andrei Pavel, deschide balul in cel mai important meci pentru tenisul romanesc din ultimii 22 de ani, sfertul de finala cu Croatia. Liderul echipei noastre a fost singurul nume extras din urna in

Cel mai important jucator roman de dupa Ilie Nastase, Andrei Pavel, deschide balul in cel mai important meci pentru tenisul romanesc din ultimii 22 de ani, sfertul de finala cu Croatia. Liderul echipei noastre a fost singurul nume extras din urna in tragerea la sorti organizata ieri, in resedinta de vara a lui Iosip Broz Tito, fostul dictator iugoslav, ordinea meciurilor fiind singura necunoscuta a acestei intalniri. El il va intalni pe localnicul Mario Ancic. "Pentru noi e mai bine ca Andrei intra primul, pentru ca, astfel, avem sansa de a conduce cu 1-0. Cred ca este o tragere la sorti foarte buna pentru noi", a declarat, imediat dupa ce s-a stabilit tabloul jocurilor, Adrian Marcu, capitanul nejucator al echipei noastre. La rindul sau, Cneazul" a spus ca s-a asteptat ca numele lui sa fie primul scos din urna. Apoi, uitandu-se spre Hanescu, a spus: "E mai usor sa incepi al doilea, la 1-0. Sper ca forma buna pe care am manifestat-o la antrenamente sa o arat si in joc, pentru ca Victor sa nu mai simta presiunea pe umeri. Ancic e un jucator foarte puternic, cu unul din cele mai bune servicii din lume, dar sper sa il inving", a incheiat el.
in ceea ce-l priveste pe Hanescu, acesta a recunoscut ca si-a dorit sa aiba al doilea meci al zilei. "inaintea tragerii la sorti, domnul Marcu m-a intrebat in care meci prefer sa joc si eu i-am spus ca as vrea ca Andrei sa intre primul pe teren, intrucat pentru mine relaxarea are un rol important. in ceea ce priveste meciul meu cu Ljubicic, cred ca si de data asta va fi unul echilibrat, la fel ca toate celelalte patru intalniri precedente. De data asta sper sa castig eu", a incheiat Hanescu.
La dublu, nici o surpriza. Conform previziunilor, capitanul nejucator al echipei noastre ii va trimite in teren pe Andrei Pavel si Gabriel Trifu, in timp ce pentru croati vor juca aceiasi Ljubicic si Ancic. Daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile croatilor - care, in pranteza fie spus, stiu de la Ilie Nastase cateva expresii uzuale in limba romana (ce faci, multumesc, buna ziua) - ordinea meciurilor nu are nici o importanta. "Probabil este mai bine sa incep eu, pentru ca o victorie impotriva lui Pavel, care e cheia succesului in echipa romana, ar aduce un plus de moral pentru echipa noastra", a declarat, superior si increzator, deschizatorul de drumuri in echipa croata, Mario Ancic. Ramane ca baietii nostri sa le mai taie din lungul nasului unor adversari care, desi joaca acasa, desi au in echipa supervalori, nu sunt de neinvins.



Meci in leaganul baschetului croat

Gazda partidei Croatia - Romania este imensa Dvorana GRIPE, o sala (foto) cu doua etaje si cu o capacitate de 5.100 de locuri.
Cei care au dorit ca meciul sa se joace in sala, desi afara sunt 30 de grade, au fost chiar jucatorii croati. Acestia au refuzat din start sa evolueze pe zgura, acolo unde romanii sunt considerati mai valorosi. Ei au vrut sa joace neaparat pe carpeta - de genul celei puse in sala - deoarece pe astfel de suprafata au invins in 2002 Germania si in 2003 SUA, in Grupa Mondiala. De altfel, de la ultima infrangere a croatilor pe o astfel de suprafata, acasa, au trecut 6 ani. Atunci, Portugalia s-a impus cu 4-1 in fata unei echipe lipsite de vedetele Ivanisevic si Ljubicic si in care debuta, la varsta de 15 ani si 178 de zile, Ancic.
Acesta e primul meci de tenis organizat in aceasta sala - "catedrala" a baschetului croat - pentru ca aici evolueaza echipa care la sfarsitul anilor '80 domina baschetul european masculin: Jugoplastika Split. Kukoc, Naumoski, Sretenovic sau Radja sunt doar cateva din numele celor care au scris istoria in baschetul continental sub culorile echipei din Split. Ei au cucerit de trei ori consecutiv Cupa Campionilor Europeni, in perioada 1988 - 1991 (la ultimul succes echipa isi schimbase numele in Pop 84 Split), impinsi din spate de fanaticii suporteri locali.
Paradoxal, singurul de care fanii nu vor sa isi mai aminteasca e cel mai mare dintre jucatorii care au trecut pe la aceasta formatie, partas la toate cele trei succese ale echipei: Toni Kukoc. Suporterii nu au uitat ca, cel care s-a nascut la Split, a preferat sa nu se implice in razboiul din fosta Iugoslavie, fiind singurul nume greu din sportul croat care nu a luat apararea conationalilor sai. Croatii nu iarta niciodata...



"Nasty", din nou pe teren

Ajuns in Croatia ieri, direct de la Paris, Ilie Nastase (foto), presedintele Federatiei Romane de Tenis, a revenit miercuri seara pentru cateva minute pe teren.
Echipat corespunzator, el a schimbat cateva mingi cu liderul echipei, Andrei Pavel, loviturile sale pastrandu-si parca finetea de odinioara. intrebat daca se considera o varianta de rezerva pentru echipa noastra, Nastase a replicat: "Acum nu mai sunt un pericol pentru nimeni in tenis, nici macare pentru fetita mea (n.r. care are aproape doi ani). Dar, daca trebuie, ma sacrific", a incheiat el cu umor. Ilie s-a intretinut apoi minute bune cu capitanul nejucator al croatilor, Niki Pilic, cu care a stat de vorba intre patru ochi. Cei doi s-au intalnit apoi si la dineul oficial, care a avut loc miercuri seara, intr-unul din cele mai luxoase restaurante din oras, Adriatica Yacht Club. Interesant e ca discutia dintre cei doi a fost purtata in limba italiana. "Am vorbit de-ale nostre, caci suntem prieteni vechi. Nu mai trebuia sa ma invete nimic neortodox in limba croata, pentru ca stiu destule cuvinte cu care as putea avea probleme pe aici", a declarat "Nasty".
La receptia de miercuri seara au participat si jucatorii celor doua formatii, toti fiind imbracati in costumele de prezentare. Romanii purtau costume negre cu cravate violet, in timp ce croatii au purtat costume gri. Totul a durat mai putin de o jumatate de ora, invitat de onoare fiind primarul orasului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.