Rata de recuperare a fondurilor de la Uniunea Europeana pentru cercetare si educatie este in prezent de 18 la suta, ceea ce inseamna ca Romania finanteaza proiectele cercetatorilor din alte state, a declarat, ieri, ministrul Educatiei si Cercetarii,

Rata de recuperare a fondurilor de la Uniunea Europeana pentru cercetare si educatie este in prezent de 18 la suta, ceea ce inseamna ca Romania finanteaza proiectele cercetatorilor din alte state, a declarat, ieri, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea.
In acest sens, Guvernul a aprobat infiintarea Oficiului Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa UE, prin intermediul caruia institutiile din cercetare vor fi sprijinite in vederea accesarii fondurilor europene.
"Rata de recuperare a fondurilor europene va creste substantial ca urmare a infiintarii acestui Oficiu", a declarat Miclea.
Oficiul va functiona la Bruxelles, ca si in cazul celorlalte state membre UE, si va urma bunele practici in domeniu, a mai spus Miclea.
Serviciile oferite institutiilor si comunitatii stiintifice includ promovarea sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare din Romania, facilitarea contactelor cu partenerii europeni, cu institutiile europene sau organismele similare in tari europene, oferirea de recomandari privind bunele practici in domeniul cercetare-dezvoltare-inovare.

400.000 de euro pentru Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa UE

Oficiul va sprijini colaborarea dintre firme, universitati si institute de cercetare, in vederea participarii la consortii europene pentru proiecte de cercetare.
Sunt vizate, de asemenea, masuri privind stimularea participarii cercetatorilor romani, precum si a institutelor de cercetare-dezvoltare, a universitatilor, intreprinderilor mici si mijlocii, precum si a organizatiilor neguvernamentale la programele de cercetare ale UE. Finantarea Oficiului va fi asigurata, in 2005, in limita sumei de 400.000 euro, din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC). In anii urmatori, va fi asigurata suma de 300.000 euro din bugetul MEdC, la care se vor adauga sumele cu care vor contribui institutiile de cercetare si invatamant din tara interesate de obtinerea unor fonduri europene.
Oficiul va dispune de 10 posturi, dintre care patru vor fi bugetate de MEC, iar restul vor fi bugetate de institutiile si organizatiile publice si private din Romania interesate de obtinerea unor fonduri europene.
Ministerul Educatiei si Cercetarii va incheia Protocoale de parteneriat cu aceste institutii, prin care se vor stabili drepturile si obligatiile care revin personalului acestora care isi desfasoara activitatea in cadrul Oficiului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.