In doar doua zile, precipitatiile care au cazut in majoritatea zonelor tarii au afectat peste zece mii de gospodarii, au distrus sute de kilometri de drumuri, poduri, podete, au izolat zeci de localitati si au inundat mii de hectare de teren agricol.

In doar doua zile, precipitatiile care au cazut in majoritatea zonelor tarii au afectat peste zece mii de gospodarii, au distrus sute de kilometri de drumuri, poduri, podete, au izolat zeci de localitati si au inundat mii de hectare de teren agricol. Tot in ultimele doua zile, in inundatii au murit oameni, altii au disparut, iar alte cateva mii de persoane au fost evacuate. in diferite zone ale tarii, cateva sute de persoane sunt izolate, fara alimente si apa. Cateva zeci de mii de romani au ramas fara case si fara bunuri. Autoritatile locale au epuizat stocurile de alimente si imbracaminte pentru ajutorarea sinistratilor, in unele cazuri fiind in imposibilitate sa transporte hrana si apa catre localitati izolate.
Aceasta este imaginea Romaniei dupa doua zile de ploaie, prezentata "sintetic" de autoritati, care au recunoscut ca nu sunt pregatite sa previna astfel de inundatii.



Guvernul si autoritatile locale au contabilizat efectele ultimelor inundatii, miercuri, la videoconferinta, declarandu-se pregatite doar pentru a evacua populatia din zonele critice, insa incapabile sa previna distrugerile provocate de ape.
"Guvernul a trimis avertizari privind producerea de inundatii", a spus, miercuri, la videoconferinta, premierul Calin Popescu Tariceanu. Cu toate acestea, "inundatiile au avut consecinte grave in 31 de judete, s-au inregistrat morti, iar capacitatea de functionare a autoritatilor si infrastructurii locale a fost redusa dramatic".
in Vrancea, Bacau si Galati a fost decretata stare de alerta din cauza inundatiilor.
Municipiul Onesti (Bacau) este izolat, caile rutiere Onesti - Bacau, Onesti - Adjud, Onesti - Targu-Ocna fiind blocate din cauza inundatiilor. Pe drumurile nationale si judetene nu se poate circula nici cu masini de teren, a afirmat, miercuri, la videoconferinta, prefectul judetului, Gabriel Berca.
Prefectul de Harghita, Constantin Strujan, a afirmat ca toate drumurile care duc spre Bacau sunt blocate.
La Galati, un punct de frontiera a fost inchis, iar autoritatile au intrat in stare de alerta din cauza viiturii prognozate de hidrologi pe cursul raului Siret. "Pe cursul inferior al raului Siret a fost prognozata o viitura puternica, maine, in jurul orei 5 dimineata. Vor fi probleme in localitati din Galati, fiind influentat si debitul Dunarii. in localitatile din Galati sunt posibile depasiri ale cotelor de inundatii", a afirmat Petre Stanciu, directorul Agentiei Nationale de Hidrologie.
Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, a precizat ca forte de interventie ale Armatei si Jandarmeriei sunt dislocate in zonele critice. El a mai solicitat Guvernului trimiterea unui elicopter in localitatea Cozmesti, unde sapte persoane sunt blocate pe o insula. in Valcea, potrivit prefectului Anuta Handolescu, circulatia a fost blocata pe DN 7, in Valea Oltului. "Se circula pe o singura banda, insa Valea Oltului se afla in situatia de a se obtura. Solicitam de urgenta trimiterea unor specialisti pentru consolidarea drumului", a spus prefectul.
De asemenea, in Gorj, cinci trenuri (printre care unul international) au ramas blocate in Defileul Jiului.
in judetul Arges, un batran de 80 de ani, din satul Robaia, a facut infarct si a murit cand apele au intrat in casa.
O femeie in varsta de 65 de ani, din localitatea Ciugudul de Sus, judetul Alba, s-a inecat, marti seara, dupa ce a cazut in apele involburate ale Vaii Ciugudului. Batrana este singura victima inregistrata in judet in urma inundatiilor din ultimele zile. Femeia a incercat sa traverseze un podet aflat peste Valea Ciugudului, intr-o zona inundata, dar a alunecat si a cazut in apa.

Zeci de elevi izolati in tabere, salvati de vanatorii de munte

Trei tabere scolare au ramas izolate pentru mai multe zile dupa ce raurile s-au revarsat in apropierea lor. Din fericire, nici un copil nu a avut de suferit, ne informeaza Agentia Taberelor. in tabara Galaciuc din judetul Vrancea, 66 de copii si 7 profesori au trait o noapte de groaza. Apa a ajuns in apropierea vilelor, iar drumurile au fost acoperite de ape. Proviziile s-au terminat si au ramas si pe intuneric. Abia ieri dimineata autoritatile au reusit sa le asigure paine si apa, ne-a asigurat Constantin Raduta, directorul Agentiei Taberelor.
si in judetul Alba, 18 copii si 9 profesori au ramas izolati intr-o tabara in localitatea Ocolis. Dupa ore petrecute in spaima si nesiguranta, un elicopter al Armatei si vanatorii de munte din Campeni au dus in siguranta copiii si profesorii. "Copiii erau pe acoperisul unei cabane. Am facut apel la armata ca sa-i putem aduce in siguranta la Turda", a declarat prefectul de Alba.
"Marti noapte nu am avut lumina, dar nu ne-am speriat pentru ca tabara e pe deal. Profesorii ne-au spus ca nu avem motive sa ne speriem si ca un copac a rupt liniile de curent. Acum avem lumina si mancare buna. Nu mai putem face excursii pentru ca pe strada curge un parau, iar drumul e "varza". Dar putem sa ne jucam, sa invatam dansuri sau sa pictam. Nu suntem speriati!", ne-a declarat Oana Munteanu, o eleva din Bucuresti care se afla de sambata la Durau.

"S-a mers din poarta in poarta, s-au tras clopotele"

Guvernul se lauda ca a facut tot ce a putut pentru a preveni inundatiile: a transmis din timp avertizari prefecturilor. Am incercat sa aflam care sunt masurile care se iau la nivel local in momentul in care aceste avertizari ajung la ei.

* Vasile sendrea, subprefectul de Neamt, ne-a declarat: "Dupa ce primim avertizarile, in primul rand sunt alarmate Comitetele de Urgenta din localitati, comune, sate, care, la randul lor, anunta toti oamenii pana in cel mai mic catun ca e pericol de inundatii, ca raul sau paraul ar putea iesi din matca. Localnicii sunt sfatuiti sa urce pe dealuri, in locuri mai inalte, chiar in podurile caselor pentru a se salva. Preventiv, mai mult de atat nu se poate face ca nu avem bani pentru a consolida albiile si a regulariza torentii, pentru ca apa sa nu mai ajunga in case. Trebuie lucrat si la mentalitatea oamenilor care au facut din cursurile de ape adevarate gropi de gunoi. Acestea sunt obstacole in calea apelor".

* Octavian Popescu, prefectul de Olt, spune cam la fel: "Noi i-am avertizat in permanenta pe oameni. S-a mers din poarta in poarta, s-au tras clopotele. Fata de acum o luna, cand a trebuit sa intervenim si in forta pentru a-i evacua pe oameni, de aceasta data si-au strans singuri lucrurile si s-au mutat la rude. Sunt persoane din comandament care de 10 zile abia au dormit doua sau 3 nopti".

* Avertizarile meteorologilor ajung la Prefecturi, iar de aici, in aceeasi zi, ajung la fiecare primar din judet. "Imediat convocam echipa de urgenta formata din 24 de persoane din Primarie care au ca sarcina sa urmareasca cotele apelor si starea digurilor. Daca se depasesc cotele sau apar alte situatii de urgenta, intervin alte 100 de persoane din echipa de interventii", ne-a informat Marius Ioan Ursaciuc, primarul orasului Gura Humorului, din judetul Suceava. De exemplu, in cazul turistilor campati la Voronet, el a trimis politia comunitara de trei ori sa-i avertizeze ca vin puhoaiele. Majoritatea au parasit zona, dar cei 16 ramasi au fost amendati si, dupa doua ore, puteau sa-si piarda viata cand viitura puternica a maturat zona.



4 oameni luati de viituri si 4.000 evacuati

Judetul Vrancea a fost lovit din plin de furia apelor. Aici, viiturile au luat viata a patru persoane, au distrus aproape toate drumurile din judet si au izolat zeci de mii de oameni. Ieri, la pranz, peste 3.500 de persoane erau sinistrate si numarul acestora crestea de la ora la ora. Marti noapte viiturile din comuna vranceana Vizantea au luat o batrana de 61 ani, Nica Gadea. Satenii spun ca batrana se indrepta catre o nora de a sa cand viitura a facut-o nevazuta. Ulterior, alte doua persoane au fost luate de viituri pe un pod, la intrare in comuna Racoasa. Numarul victimilor facute de apele involburate nu avea sa se opreasca aici. Miercuri dimineata alte cinci persoane s-au trezit in mijlocul apelor, in comuna Ruginesti. Desi autoritatile au trimis un elicopter sa-i salveze pe cei cinci, unul dintre acestia nu a mai putut fi scos de sub ape. "Am solicitat ajutorul unui elicopter pentru a salva mai multi muncitori din punctul sonde din localitatea Ruginesti. Din pacate doar patru au reusit sa fie salvati. in acest moment, in Vrancea, putem vorbi de existenta a patru victime", a declarat prefectul Ion Oprea.
Practic toate drumurile nationale din judetul Vrancea erau blocate ieri, la pranz, iar mai multe poduri erau surpate. Pagubele nu s-au oprit insa aici. in nu mai mult de 24 de ore apele Putnei si ale Milcovului au inundat aproape toate satele din zona de ses a judetului. Ieri, Armata si Jandarmii au evacuat fie cu TAB-urile, fie cu elicopterele peste 4.000 de sateni.

Spitalul Judetean Buzau, inchis din cauza inundatiilor

Spitalul Judetean Buzau a fost inchis, miercuri, dupa ce subsolul unitatii a fost inundat, iar plafoanele din mai multe sectii s-au prabusit din cauza infiltratiilor, cea mai mare unitate spitaliceasca buzoiana fiind declarata calamitata, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit directorului medical Adriana Negoita, Spitalul Judetean Buzau a fost inchis dupa ce mai mult de o treime din cladire a devenit impracticabila unui act medical care sa nu puna in pericol siguranta bolvanilor.
Subsolul spitalului este inundat inca de miercuri dimineata, la ora 6.00, apa ajungand sa masoare pana la 35-40 de centimetri. La mai bine de sase ore de cand pompierii au inceput sa actioneze, nivelul apei in partea inferioara a spitalului nu a scazut semnificativ.
De asemenea, ca urmare a ploilor abundente s-a luat masura inchiderii circulatiei pe podurile militare de la Maracineni. Autovehiculele cu masa maxima autorizata de 3,5 tone trebuie sa urmeze rutele ocolitoare: Satuc - Berca - Sapoca - Maracineni. Pentru trafic greu se mentine ocolirea Ianca - Braila - Galati.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.