Americanii viseaza din nou la stele. Dupa doi ani si jumatate in care NASA nu a mai trimis nici o naveta in spatiu, Discovery se pregatea sa decoleze, aseara, catre Statia Spatiala Internationala (ISS), transmite AFP. Dupa ce au remediat mici problem
Americanii viseaza din nou la stele. Dupa doi ani si jumatate in care NASA nu a mai trimis nici o naveta in spatiu, Discovery se pregatea sa decoleze, aseara, catre Statia Spatiala Internationala (ISS), transmite AFP. Dupa ce au remediat mici probleme aparute la ferestre, naveta Discovery urma sa fie lansata ieri in jurul orei 15.51 (21.51 ora Romaniei), intreaga actiune urmand sa dureze circa zece minute. Naveta spatiala americana Discovery a fost usor avariata, ieri, prin caderea unui strat protector din plastic de la una dintre ferestrele sale in timpul pregatirii pentru lansare, informeaza AFP. invelisul respectiv a cazut pe unul dintre motoarele de manevra orbitala, avariind cateva tigle, a anuntat Stephanie Stilson, responsabila de pregatirea lui Discovery. "Am primit asigurari ca defectiunea poate fi reparata si ca vom putea continua pregatirea lansarii," declara ieri Stilson.
Nimic nu parea sa stea in calea reusitei. Bill Parsons, directorul programului navetei, s-a felicitat, luni seara, pentru derularea perfecta a pregatirilor care trebuie sa conduca la reluarea zborurilor spatiale americane, care au fost intrerupte ca urmare a accidentului navetei Columbia, produs la 1 februarie 2003. "Este ca si cum ar veni Craciunul", a declarat Wayne Hale, adjunctul lui Parsons, la o conferinta de presa in timpul careia responsabilii NASA nu si-au ascuns euforia.
"Suntem pregatiti pentru reluarea zborurilor", a confirmat Hale, care a estimat ca NASA a atins "un nivel acceptabil de risc". inaintea reluarii zborurilor, NASA era increzatoare in securitatea navetei sale, care a fost modificata pentru a tine cont de accidentul Columbiei. Cele mai importante modificari au fost facute rezervorului extern, dupa ce o bucata din materialul folosit pentru izolare s-a desprins la lansarea navetei Columbia, deteriorand aripa stanga a acesteia si determinand distrugerea navei la revenirea pe Terra.
Aceasta a 114-a misiune are ca scop testarea de noi proceduri si echipamente introduse dupa accident si livrarea de piese de schimb si combustibil pentru ISS.
"Ne vom relua activitatea si vom reincepe calatoriile in Spatiu", a promis copilotul misiunii, James Kelly, in momentul sosirii la Centrul Kennedy, in timp ce colegul sau nipon, Soichi Noguchi, a exclamat, cu pumnul ridicat: "Sa zburam!". NASA ar fi putut incerca sa lanseze naveta de trei ori in decurs de patru zile. Daca aceste incercari ar fi esuat, NASA ar fi trebuit sa intrerupa aceste activitati timp de 72 de ore pentru a repune naveta si centrul de lansare in stare de functionare.
Naveta este "singura care poate transporta vehiculele" necesare continuarii constructiei ISS, in timp ce viitorul sau laborator european Columbus ar putea fi atasat la statie in decembrie 2006.
Naveta spatiala americana, aflata in folosinta din 1981, poate transporta un echipaj mai numeros decat vehiculele spatiale rusesti si o sarcina utila mai ridicata, avantaje care o fac insa destul de riscanta din punct de vedere tehnic, transmite AFP. Naveta, care va fi retrasa din uz in 2010, a iluminat pentru prima oara cerul de deasupra Centrului Spatial Kennedy de la Cap Canaveral, Florida, la 12 aprilie 1981.
in 113 misiuni, flota compusa din navetele Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis si Endeavour a transportat in spatiu 600 de astronauti si peste 1.300 de tone de materiale si provizii, a permis lansarea telescopului spatial Hubble si construirea Statiei Spatiale Internationale, inceputa la sfarsitul anului 1998.
La decolare, naveta este plasata in pozitie verticala, fiind atasata de rezervorul sau extern, incadrat de doua rachete de lansare. Naveta decoleaza cu cele trei motoare alimentate de rezervorul extern, asistata de rachetele de lansare, care se detaseaza la aproximativ doua minute dupa decolare, cazand apoi in ocean. Rezervorul extern se detaseaza si el o data ce naveta se afla pe orbita, fiind distrus in straturile superioare ale atmosferei, la opt minute dupa lansare.
Lipsita de mijloace de propulsie proprii, o data revenita in atmosfera terestra, naveta planeaza pentru a reveni la sol. (Paul Badea)



Columbia a tinut doi ani America la sol

sapte astronauti au pierit la zeci de kilometri deasupra Texasului, o data cu naveta spatiala Columbia, care s-a dezintegrat inainte de aterizare .
Naveta spatiala Columbia, cu misiunea STS-107, lansata la 16 ianuarie 2003, a disparut de pe ecranele centrului de control al zborului in momentul intrarii in atmosfera, cu cateva minute inaintea aterizarii prevazute pentru ora locala 9.16 (16.16 ora Romaniei), dupa o misiune de 15 zile, 22 de ore si 17 minute. Avand la bord sase astronauti americani si, in premiera, un israelian, naveta Columbia avea atasat un Modul Dublu pentru Cercetari si 4 tone de material stiintific.
NASA a pierdut contactul cu naveta la ora 9.00, in timp ce aceasta survola statul Texas, undeva deasupra orasului Dallas. Altitudinea navetei in momentul in care NASA a pierdut legatura cu aceasta era de aproape 62.000 de metri. Din acel moment, legatura radio nu a mai putut fi reluata, iar camerele care urmareau aterizarea au inregistrat desprinderea unei bucati din naveta. La scurt timp, alte trei bucati s-au desprins din trupul navetei, dupa cum s-a putut observa pe imaginile inregistate, acestea sugerand dezintegrarea navetei si aprinderea resturilor in urma frecarii cu aerul la o viteza de trei ori mai mare decat cea normala. Cauza tragediei a fost o defectiune aparuta la scutul termic al navei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.