Parlamentarii au decis ieri prin vot soarta Cabinetului Tariceanu, a anticipatelor si a pachetului de legi privind proprietatea si justitia. La sugestia lui Traian Basescu, ieri, comisiile juridice ale Parlamentului au refacut raportul pe cele patru
Parlamentarii au decis ieri prin vot soarta Cabinetului Tariceanu, a anticipatelor si a pachetului de legi privind proprietatea si justitia. La sugestia lui Traian Basescu, ieri, comisiile juridice ale Parlamentului au refacut raportul pe cele patru articole respinse de Curtea Constitutionala. De teama anticipatelor, s-a creat ad-hoc o noua majoritate formata din PSD, UDMR, PC, minoritati si independenti care au votat "pentru", in timp ce PNL si PD inca bulversati de "tradarea" lui Basescu au gasit de cuviinta sa se abtina, pentru ca la raportul final sa voteze si ei afirmativ. Singurii care au votat impotriva au fost peremistii lui Corneliu Vadim Tudor. Ziua de ieri s-a dovedit a fi decizionala pentru soarta pachetului de legi respins de Curtea Constitutionala si implicit pentru Cabinetul Tariceanu. in Parlament ziua a fost lunga si, dupa negocieri si dezbateri indelungi, Alianta DA a fost infranta. Cu 238 de voturi "pentru", coalitia anti-anticipate a castigat. Pana la final, desi la votul pe articole PNL si PD s-au abtinut, acestia au fost obligati sa voteze raportul complet alaturi de PSD, UDMR, PC, minoritati si independenti. Modificarile propuse de Curtea Constitutionala au fost adoptate cu mici retusuri de Parlament, in acest context demisia Cabinetului Tariceanu ramanand doar o chestiune de onoare si mai putin una de obligativitate. Presedintele Traian Basescu, dupa ce a convins Alianta DA sa nu impiedice votul pe lege, va trebui sa promulge actul normativ, punand astfel punct conflictului deschis intre institutiile statului. La ora inchiderii editiei, se astepta o declaratie de presa sustinuta de Calin Popescu Tariceanu.
Implicarea sefului statului in conflict a dus la izbucnirea a noi tensiuni politice in Alianta, iar tema anticipatelor a inceput sa paleasca in fata creditului nesperat pe care l-a capatat Curtea Constitutionala. Intentia declarata de Presedintie de a evita alegerile anticipate a fost urmarita cu sufletul la gura chiar de catre parlamentarii din Alianta. in timp ce PD a fost luat prin suprindere, Cristian Radulescu ramanand blocat in fata televizorului, liderul grupului liberal din Senat, Puiu Hasotti, a parasit sala urland "Anticipateeee". Dupa pozitia exprimata de seful statului, care a incetosat si mai tare aliantele si strategiile politice, Palatul Cotroceni a gazduit pana tarziu in noapte o intalnire de taina intre premierul Calin-Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu, in care insa nu s-a ajuns la nici o concluzie. Surse din coalitie sustin ca demisia lui Tariceanu (poate cea mai sinuoasa dintre toate demisiile premierilor romani) este pe masa si "se joaca" retragerea liberalilor de la guvernare.
Pentru ca in acest moment PNL pare ca nu mai are nimic de pierdut. De altfel, marti seara, vocile, pana acum izolate in PNL, care cereau retragerea de la guvernare au devenit din ce in ce mai puternice.



Premierul demisioneaza a treia oara

Imediat dupa votul din Parlament premierul Tariceanu si-a reafirmat intentia de a demisiona. "Nu a existat vointa politica. Motivele demisiei raman valabile. Nu pot sa tolerez o astfel de situatie. Decizia de a demisiona mi-o mentin, iar procedurile pentru anticipate vor demara imediat ce ma voi intoarce de la Bruxelles din data de 18 iulie".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.