Strategia anticipatelor este urmata punct cu punct. Dupa anuntul demisiei premierului si a echipei sale, presedintele Traian Basescu i-a convocat ieri, la Cotroceni, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, pe liderii de grup, pe seful Guv

Strategia anticipatelor este urmata punct cu punct. Dupa anuntul demisiei premierului si a echipei sale, presedintele Traian Basescu i-a convocat ieri, la Cotroceni, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, pe liderii de grup, pe seful Guvernului si pe ministrul delegat pentru relatia cu Legislativul, precum si pe membrii Curtii Constitutionale.
O discutie in virtutea articolului 80 din Constitutie, care prevede ca "presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice" si, in acest scop, "exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".
Teoretic, Traian Basescu incearca sa gaseasca o solutie, impreuna cu oamenii politici, la "criza" determinata de deciziile Curtii Constitutionale.
Practic, insa, solutia o reprezinta anticipatele pe care seful statului le-a sustinut inca din primele zile de mandat.
Este putin probabil ca Traian Basescu sa se mai razgandeasca, un precedent in acest sens fiind desemnarea ca premier a lui Calin Popescu Tariceanu, in conditiile in care, dupa alegerile parlamentare PSD, facuse niste intelegeri prin care isi asigura o majoritate in Parlament. Socoteli date insa peste cap de Traian Basescu.

Avantajele anticipatelor

Teoretic, pe termen mediu, Alianta D.A. are numai de castigat daca organizeaza in acest an alegeri anticipate, indiferent de rezultatul acestora. Asta pentru ca declansarea scrutinului inainte de termen face ca peste patru ani prezidentialele si parlamentarele sa se desfasoare simultan. Traian Basescu va fi din nou locomotiva Aliantei - in conditiile in care colaborarea liberalo-democrata va mai fi de actualitate in 2009.
Daca PNL-PD va pierde in 2005, in conditiile in care aderarea va fi amanata cu un an, are toate sansele sa revina peste patru ani, iar Traian Basescu s-a dovedit capabil sa schimbe PSD, chiar si in conditiile in care guvernarea acestuia intre 2000 si 2004 nu i-a afectat scorul electoral.
Daca liberalii si democratii vor castiga - fapt previzibil, sustinut de sondaje si de simpatia de care orice guvernare se bucura imediat dupa alegeri - o posibila amanare a aderarii nu va avea efecte negative devastatoare. Puterea da deja vina pe PSD pentru amanarea reformei si acesta va fi facut responsabil in continuare. In acest context, Alianta n-ar mai avea decat sa speculeze eficient euforia aderarii, chiar si mai tarziu cu un an.
Daca alinierea in spatele sefului statului a adus PD numai avantaje, situatia PNL nu este una tocmai usoara. Cota sa a scazut tocmai din cauza insistentei cu care s-a vorbit despre alegerile anticipate. Respingerea initiala a acestui demers - determinata de responsabilitatea guvernarii - a creat impresia ca lui Calin Popescu Tariceanu ii este frica sa se prezinte atat de repede in fata electoratului. Mai ales in conditiile in care acesta este inca perceput ca solutie de avarie, dupa retragerea lui Theodor Stolojan. Cu un partener care nu renunta in ruptul capului la ideile sale, PNL-ului nu-i mai ramaneau decat doua variante: rupe Alianta sau accepta anticipatele.
Prima optiune nu ar fi facut decat sa consacre un PNL de sub 10 la suta, cu pretentii foarte mici pentru o viitoare guvernare. Acceptarea celei de-a doua variante, chiar si in conditiile unui algoritm 1-1, permite partidului sa aiba un cuvant greu de spus in continuare.

Azi la putere, maine, poate, in afara Parlamentului

PUR(PC) si UDMR, aflate acum in coalitia de guvernare, sunt cele mai dezavantajate de anticipate. Dan Voiculescu a declarat, ieri, ca partidul sau nu este de acord cu organizarea unui scrutin inainte de termen.
Liderul umanist-conservator sustine ca PUR(PC) va vota impotriva unui viitor Cabinet doar daca acesta "va fi unul de forma". Explicabila aceasta pozitie. PUR(PC) n-a reusit sa intre niciodata in Parlament de unul singur, locul reprezentantilor sai pentru Legislativ fiind pe listele aliantei cu PSD.
Chiar daca Dan Voiculescu a promis ca formatiunea sa va merge pe cont propriu la anticipate, ramane de vazut daca va fi asa. Tinand cont de baletul politic al umanistilor din toamna anului trecut, n-ar fi exclus ca acestia sa se intoarca spre partenerii tradati, de data aceasta insa cu pretentii mai mici.
Actuala conjunctura nu-i este pe plac nici UDMR. Chiar daca s-a declarat solidara cu partenerii sai de la Palatul Victoria, pe ultima suta de metri Uniunea a incercat modificarea pragului electoral de la 5 la 4 la suta.
Asta pentru ca, in noiembrie trecut, formatiunea lui Marko Bela a ajuns cu mari emotii in Parlament, fapt la care au "contribuit" din plin radicalii maghiari.

PSD, in fata unei alegeri dificile

Nici PSD-ului nu-i convin anticipatele in acest moment. Partidul condus de Mircea Geoana se afla in plina reorganizare. "Lepadarea" de Ion Iliescu a scazut cota electorala a PSD, iar timpul a fost insuficient pentru (re)castigarea electoratului. Echipa lui Mircea Geoana se afla in fata unei alegeri dificile. Renunta la ajutorul lui Iliescu si pierde procente bune sau il reactiveaza si compromite bunele intentii de modernizare si curatare a partidului. Oricum, judecand si numai prin prisma rezultatelor sondajelor, PSD ar obtine in toamna un scor inferior celui din urma cu un an.

PRM nu se teme

PRM este singurul partid de opozitie care nu se impotriveste organizarii de anticipate. Revenit la conducere, Corneliu Vadim Tudor nu se teme de un esec la parlamentare, dimpotriva. Chiar daca a fost recent subiectul unui scandal de proportii, PRM ar putea obtine un procent mai bun decat in noiembrie 2004. Si aceasta pentru ca este posibil ca o parte dintre electorii PSD, nemultumiti de inlaturarea lui Ion Iliescu, sa se orienteze catre formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor, considerat ca singur exponent al justitiei sociale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.