"VERSUs/m" (an I, nr. 1, decembrie 2005, Bucuresti), o noua revista de poezie, sta sub drapelul celor mai tineri poeti (director Linda Maria Baros). "Poezia la inaltimea privirii", editorialul lui Razvan Tupa (redactor-sef), detaliaza acest proiect:
"VERSUs/m" (an I, nr. 1, decembrie 2005, Bucuresti), o noua revista de poezie, sta sub drapelul celor mai tineri poeti (director Linda Maria Baros). "Poezia la inaltimea privirii", editorialul lui Razvan Tupa (redactor-sef), detaliaza acest proiect: "o revista care sa puna fata in fata grupurile literare din Romania si tendintele care se afirma in poezia ultimilor ani in lume". Asistam, evident, la o afirmare programatica a noului, cu orice risc; unul dintre acestea este aparitia a destule recurente de ordin avangardist-istoric. Sectiunea intitulata "billboard poets" se deschide doar autorilor care nu au publicat in volum: Florin Bratu, Eugen Suman, Hose Pablo, Livia Rosca, Liviu Diamandi si Robert Mindroiu. Revista afiseaza un internationalism indistinct, prin mentionarea unor corespondenti de pe aproape intreg globul: Japonia, Irlanda, Canada, Spania etc.
Desi ne-am fi asteptat, conform programului enuntat, sa intalnim exclusiv autori tineri (din alte tari), redactorii (Linda Maria Baros si Jan H. Mysjkin) prezinta un venerabil poet olandez, Gerrit Kouwenaar (n.1923). Din "diaspora romaneasca" este selectat poetul si editorul de poezie (al revistei "Galateea") Sorin Anca, rezident in Germania si de acum corespondent al revistei "VERSUs/m", cu niste "Poeme uitate". Oricum, acest prim numar are si nume tinere, mai mult sau mai putin cunoscute, prin diferite mijloace, de felul poetilor "facuti", precum Mircea Tuglea din patronajul lui Marin Mincu.
Altfel, desi clamata "underground", revista se ofera "mainstream"-ului; e cazul lui Madalin Rosioru cu un articol despre "Premiile Goncourt", o popularizare a institutiei, privite mai degraba cu ingaduinta. Aceasta nu este, insa, decat deschiderea unei cronici de Linda Maria Baros la Goncourt-ul 2004: romanul "Le Soleil des Scorta" al lui Laurent Gaude (text critic in limba franceza, preluat din revista "Seine et Danube") - din nou o inadecvare programatica. E reluat si "Personismul" lui Frank O'Hara, in rubrica "Originea speciilor". Spirit critic e anuntat, dar nu e aplicat, din moment ce sunt publicate cronici facute de poeti unor poeti: Razvan Tupa despre Dumitru Badita, Oana Catalina Ninu despre Ioana Nicolaie. Ramane de vazut.
"Galateea" (revista de creatie) este initiativa aceluiasi Sorin Anca (Koenigsbrunn, Germania), poet, sculptor si desenator. Revista este conceputa exclusiv pentru autorii romani de poezie, stabiliti in strainatate. Initiativei lui Anca ii raspund poeti din SUA, Canada, Elvetia, Suedia, Rusia, Israel sau Irlanda, toti de origine (lingvistica) romana. Pornind insa de la acest criteriu mai degraba etnic decat estetic, textele selectate de "Galateea" au inevitabil si caderi. Oricum, din iulie 2003, cu aparitie sporadica, exista in revista un corpus constant de colaboratori, sustinut de o colectie editoriala, unde au aparut deja Alexandru Lungu, Andrei Fischof, Sanda Stolojan sau Nicholas Catanoy. In 2005 a fost editat si un "Supliment de poezie romaneasca", in care sunt autori de cotatii diferite: Serban Foarta, Nichita Danilov, George Vulturescu, Letitia Ilea sau Cosmin Ciotlos. Nr. 7 (mai 2005) cuprinde prezentari ale picto-poeziei lui Alexandru Lungu din volumul "Ziditor de umbre inaltand zadarnicii" (Editura Galateea, 2005), semnate de Gabriela Melinescu si Martin Frei. Cea mai mare parte este ocupata de poeme de Alexandru Lungu, Andrei Zanca, Rodica Draghincescu sau Carmen Firan; temele poeziilor poarta adesea nostalgii deja proprii unui, de pilda, "Exil (la patrat)": "eu croitorul de iluzii/ odihnesc aici/ in sarcofagul occidentului" (Traian Danciu, Germania); "am sa raman si-am sa mor in orasul acesta (...)/ cum sangele rece trece prin inima rece/ cum treci tu pe strazile Moscovei reci/ strain de o limba si singur la ziua ta" (Angela Panzaru, Rusia). Un jurnal de lectura de Nicholas Catanoy ("Carja lui Sisif"), precum si ilustratii de Serban Chelariu aduc o oarecare diversitate unui continut poetic populat cu autori care scriu, in cea mai mare parte, in formule de-acum clasate in istoriile literare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.