Fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu, a fost audiat, ieri, in calitate de martor, timp de aproximativ patru ore, de catre procurorii militari, in dosarul revolutiei din decembrie 1989 si in cel al mineriadei din i
Fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu, a fost audiat, ieri, in calitate de martor, timp de aproximativ patru ore, de catre procurorii militari, in dosarul revolutiei din decembrie 1989 si in cel al mineriadei din iunie 1990. La intrarea in Parchet, Iliescu a precizat ca nu-si explica de ce ancheta a fost redeschisa in cazul mineriadei. Totodata, generalul a spus ca nu au fost facute presiuni, in anii precedenti, pentru ca procurorii sa nu-si faca datoria, ceea ce ar insemna ca anchetatorii ar putea fi invinuiti de favorizarea infractorilor.
21 decembrie 1989
La finalul audierilor, Dumitru Iliescu a precizat ca in dosarul revolutiei a dat o declaratie privind evenimentele petrecute in Piata Universitatii in ziua de 21 decembrie 1989, cand a ajuns cu un TAB pana la locul unde se aflau demonstrantii. "Am vazut evenimentele pana a fost sparta baricada demonstrantilor, dar acest lucru s-a facut de catre alte TAB-uri, venite de la alta unitate, nu de catre TAB-ul cu care am venit eu acolo", a povestit Dumitru Iliescu. El a spus ca nu a avut o misiune in Piata Universitatii, dar ca trebuia sa ajunga acolo pentru a primi ordine de la un comandant. Odata ajuns in piata, el a constatat ca respectivul comandant nu se afla acolo, motiv pentru care a ramas in Piata Universitatii in locul acestuia. Dumitru Iliescu a adaugat ca, a doua zi, s-a deplasat in Piata Romana si ca, pe drum, s-a intalnit si cu Sergiu Nicolaescu, care trebuia sa ajunga la Televiziune. Fostul sef al SPP a mai spus ca, in acele zile, nu l-a cunoscut pe Ion Iliescu, intalnirea lor avand loc abia in ziua de 26 decembrie.
Mineriada din iunie '90
De asemenea, tot ieri, Dumitru Iliescu a dat o declaratie si in dosarul mineriadei, dar a afirmat ca aceasta nu a fost atat de ampla ca cea referitoare la evenimentele din decembrie '89. Generalul a adaugat ca, in timpul evenimentelor din iunie '90, avea misiunea sa asigure protectia lui Ion Iliescu dar ca nu a participat la sedintele in care s-au luat decizii in acele zile.
In cazul mineriadei din vara anului 1990 au fost audiati pana acum fostul ministru de Interne Mihai Chitac, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Nationale Vasile Ionel, dar si Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu si Petre Roman. In jur de 20 de persoane sunt cercetate in dosarul instrumentat de procurorii militari privind evenimentele din iunie 1990, fiind vorba despre acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii. Printre acestea s-ar afla fostul presedinte Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.