Subiectul de mare interes aflat pe ordinea de zi a Sectiei disciplinare de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii l-a reprezentat, ieri, raportul inspectorior CSM asupra aspectelor semnalate prin mass media pe viciile de procedura
Subiectul de mare interes aflat pe ordinea de zi a Sectiei disciplinare de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii l-a reprezentat, ieri, raportul inspectorior CSM asupra aspectelor semnalate prin mass media pe viciile de procedura ale anchetatorilor Parchetului Inaltei Curti in cazul omului de afaceri Dinu Patriciu. Dezbaterea raportului a fost insa amanata, existand o motivatie propusa ieri de catre procurorul general al Romaniei Ilie Botos si acceptata, prin vot secret, de catre membrii sectiei: audierea celor doua procuroare Adriana Cristescu si Georgiana Hosu.
Extrem de calm (n.red.- atitudine aflata la polul opus celei din conferinta de presa in care a sarit in apararea subalternilor lui), Botos a afirmat ca "pentru o transparenta totala" ar fi nevoie ca cei doi procurori sa fie audiati in plenul CSM ca sa-si spuna punctele de vedere asupra aspectelor semnalate". "Trimiterea la Parchetul Inaltei Curti (n.red.-conform legii, acest raport urma sa fie trimis colegiului de conducere al PICCJ) nu e de bun augur pentru o evaluare obiectiva si corecta".
Doua aspecte
Vicepresedintele CSM, Liviu Dascalescu, care a prezidat sedinta, a subliniat existenta a doua aspecte legate de subiect: "conduita procurorilor, care este de competenta noastra, si reputatia acestora, care tine de competenta plenului". Dascalescu a propus ca amandoua aspectele sa fie conexate si discutate in plen.
Gheorghe Suhan, adjunct al procurorului general al PNA, a opinat ca toate aspectele semnalate de raportul inspectorilor CSM - care sunt identice celor semnalate de avocatii apararii lui Dinu Patriciu in fata instantei la momentul sustinerii abuzului procedural din timpul anchetei - ca este vorba, in esenta, de doua hotarari date in acest caz, motiv pentru care aspectele evidentiate "intra pe puterea lucrului judecat". Procurorul Dan Chiujdea a subliniat, apoi, ca intr-adevar, este de competenta plenului sa verifice aspectele legate de reputatia magistratilor PICCJ si a propus, de asemenea, conexarea celor doua segmente. Procurorul Deliorga a afirmat ca "aceeasta cauza este in curs de ancheta" si ca "noi trebuie sa ne abtinem si sa lasam instanta sa se propunte".
Prin vot secret, cu unanimitate, s-a decis si raportul inspectiei privind activitatea procurorilor si audierea procurorilor in apararea propriilor reputatii sa fie conexate si discutate in plen. Data nu a fost stabilita, dar avand in vedere perioada concediilor de odihna, dezbatarea ar putea avea loc in septembrie. Mai ramane de adaugat un singur aspect: "moda" apararii reputatiei a debutat cu cazul judecatoarei Simona Lungu, implicata in cazul Bivolaru-MISA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.