Ploile torentiale, vantul puternic, scurgerile de apa de pe versanti si revarsarea unor rauri si parauri continua sa faca ravagii in sute de localitati din tara. In ultimele doua zile, inundatiile au produs insemnate pagube materiale in 17 judete ale

Ploile torentiale, vantul puternic, scurgerile de apa de pe versanti si revarsarea unor rauri si parauri continua sa faca ravagii in sute de localitati din tara. In ultimele doua zile, inundatiile au produs insemnate pagube materiale in 17 judete ale tarii, conform Ministerului Administratiei si Internelor.
Pe numeroase drumuri judetene si comunale din tara se circula cu dificultate, ca urmare a caderii de bolovani si copaci de pe versanti sau a malului de pe carosabil. In unele zone, circulatia trenurilor de calatori si de marfa a fost intrerupta ore in sir din cauza caderii de copaci peste liniile de tensiune sau a inundarii podului de cale ferata.
In municipiul Aiud si in comuna Livezile, din judetul Alba, 130 de locuitori din 200 de case au fost evacuati ca urmare a inundatiilor. In unele locuinte, apa a depasit un metru. Apele au afectat un pod din metal, iar un dig de protectie a fost, partial, erodat. Echipele de interventie lucrau, ieri dimineata, la consolidarea acestuia. Autoritatile locale monitorizau paraul Aiudel, al carui nivel continua sa creasca. In noaptea de luni spre marti, circulatia feroviara a fost intrerupta intre Teius si Razboieni din cauza inundarii podului de cale ferata din municipiul Aiud. Nici un tren de marfa nu a circulat prin zona, iar trenurile de calatori au acumulat intarzieri de pana la patru ore. Circulatia a fost, ieri dimineata, reluata.
In judetul Arges inundatiile au afectat aproape 600 de case, anexe gospodaresti si subsoluri de cladiri din municipiul Pitesti, orasul Costesti si din comunele Bradu, Stefanesti, Valea Iasului si Musetesti. Un batran in varsta de 90 de ani din comuna Musetesti a murit "de inima" in momentul in care a vazut ca apa intra peste el in casa. In unele locuinte, apa a atins chiar si un metru. Si aici, autoritatile locale monitorizeaza debitele raurilor Arges si Vedea.
Aproape 500 de case si anexe gospodaresti din judetul Bacau au fost afectate de ploile torentiale cazute in noaptea de luni spre marti. Conform unui prim bilant, cele mai mari s-au inregistrat in localitatile Brusturoasa si Darmanesti. In Doftana si Oituz, cantitatea de precipitatii inregistrata a fost de 60 de litri pe metru patrat.
Ca urmare a precipitatiilor cazute si a unei viituri, ieri dimineata, in comunele gorjene Borascu, Berlesti, Alimpesti, Miluta si Godinesti au fost inundate 40 de gospodarii. In unele case, apa a atins un metru si jumatate. Un pod care leaga Targu Carbunesti de Paraul Viu a fost avariat. In judet, pe alocuri, cantitatea de precipitatii a fost de 100 de litri pe metru patrat.
In judetul Cluj, circa o suta de copii au ramas izolati intr-o tabara situata in apropierea drumului judetean Buru-Surduc. Autoritatile locale incercau, ieri, sa-i scoata pe copii din zona cu ajutorul barcilor. Inundatiile au mai afectat zeci de gospodarii si de hectare de teren agricol din localitatile clujene: Ocolisel, Cacova Ierii, Surduc si Iara. Pe drumul judetean Sacuieu-Visag-Cabana Vladeasa carosabilul a fost distrus pe unele portiuni. Circulatia a fost intrerupta. Si pe drumul judetean Valea Draganului-Baraj Dragan, circulatia a fost intrerupta in urma alunecarilor de teren.
In zona barajului Floroiu au avut loc caderi de piatra. Pentru a cincea oara in acest an, gospodariile din orasul Recas, judetul Timis, au fost inundate. In urma ploii din noaptea de luni spre marti, 30 de gospodarii au fost afectate. Locuitorii spun ca de vina sunt autoritatile locale, care nu s-ar fi ocupat de curatarea canalelor din oras, in timp ce autoritatile locale ii gasesc vinovati pe locuitorii care nu si-ar fi curatat rigolele din fata locuintelor.
In judetul Covasna, drumul judetean 113 s-a surpat intre comuna Bicsad si Lacul Sfanta Ana. Circulatia se desfasura, ieri, pe un singur sens, iar masinile cu tonaj de peste 3,5 tone nu aveau acces in zona. Inundatiile au mai afectat cateva gospodarii din patru comune covasnene.
In judetul Harghita, autoritatile locale din zonele situate langa cursurile raurilor Olt si Mures erau, ieri, in stare de alerta maxima. Circulatia pe un drum national din zona Cheile Bicazului a fost intrerupta pentru cateva ore din cauza acoperirii cu apa a acestuia.
Pe drumurile din judetul Brasov, din cauza apei de pe carosabil, cinci camioane si un autocar cu turisti au ramas blocate. In municipiul Brasov au fost inundate beciurile unui numar de 40 de case.
In judetul Mehedinti, peste 100 de localnici au fost evacuati din case in urma ploilor torentiale din noaptea de luni spre marti.
Pe de alta parte, inundatiile au produs pagube insemnate si in judetele Bihor, Buzau, Dolj, Prahova, Olt, Valcea, Vrancea, Neamt, Mures, Giurgiu si Teleorman.
Pentru urmatoarele zile, meteorologii prognozeaza ploi, urmand ca o imbunatatire a vremii sa aiba loc incepand de vineri.

Peste 127.000 de hectare cultivate cu grau, afectate de inundatii

Ploile torentiale si grindina cazute in ultimele doua zile au afectat aproximativ 6.000 ha de teren cultivat in judetele Cluj, Mehedinti si Suceava. Conform datelor transmise din teritoriu de Directiile Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR), judetul Suceava este cel mai afectat de ploile torentiale si grindina din ultimele doua zile, cu o suprafata totala de 3.509 ha de teren agricol. Suprafata totala a culturilor afectate in judetul Cluj este de 957 ha de teren, in judetul Mehedinti au fost afectate 1.450 ha de teren agricol. Totodata, conform DADR, culturile cele mai afectate de inundatiile din ultimele 11 zile sunt: graul - 127.472 ha, porumbul - 31.012 ha, orzul - 2.687 ha. De asemenea, au fost inundate 7.286 hectare de pasuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.