Un raport elaborat de un expert al Presedintiei sugera ca Novo-Nordisk, Sanofi-Aventis si Eli Lilly ar fi majorat pe sest preturile la insulina. Companiile neaga afirmatiile, sustinand chiar ca unele date sunt false

Consiliul Concurent
Un raport elaborat de un expert al Presedintiei sugera ca Novo-Nordisk, Sanofi-Aventis si Eli Lilly ar fi majorat pe sest preturile la insulina. Companiile neaga afirmatiile, sustinand chiar ca unele date sunt false

Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie pe piata insulinei din Romania, ca urmare a semnalelor aparute in presa centrala pe baza unui raport intocmit de expertul Andreea Vass de la Departamentul de Analize si Strategii Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale. Acest raport a fost dat publicitatii in urma cu aproape o luna. Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) spun ca toate "concluziile acestui raport sunt aceleasi cu cele pe care le-au formulat si specialistii nostri, ai MS si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, inca de la inceputul anului".
Consiliul Concurentei, care tocmai a demarat investigatia, precizeaza ca bugetul alocat pentru acest an programului "Preventie si control in diabet si alte boli de nutritie" este de 1.800 de miliarde de lei si reprezinta 22,5 la suta din totalul bugetului alocat programelor nationale de sanatate.
In cadrul acestui program sunt cuprinsi un numar de 315.000 de bolnavi cu diabet zaharat. Aceste date apar si in raportul intocmit de expertul Andreea Vass. Primele concluzii arata insa ca raportul cuprinde si informatii gresite, specialistii Comisiei de Diabet din cadrul MS asteaptand ca expertul Andreea Vass sa se intoarca din concediu pentru a clarifica o serie de aspecte prezentate in document.
"Raportul cuprinde cateva elemente adevarate, dar si cateva false. Din start, trebuie stiut faptul ca pe piata din Romania sunt trei mari companii internationale producatoare de insulina, care au autorizatii din partea Agentiei Nationale a Medicamentului. Cele trei companii sunt recunoscute si in strainatate si sunt singurele producatoare de insulina", ne-a declarat Marius Savu, reprezentant al companiei Eli Lilly. Pe plan mondial, au aparut recent si alte companii producatoare de insulina, dar care, deocamdata, testeaza pietele." "Daca ajung in Romania, in primul rand pentru a intra pe piata romaneasca, asa cum prevede si legea, ele trebuie sa se adreseze Agentiei Nationale a Medicamentului pentru a obtine autorizatie. La ora actuala, in Romania sunt inregistrate doar companiile internationale Eli Lilly, Sanofi-Aventis si Novo-Nordisk. In anul 2003, a fost organizata o licitatie nationala pentru livrarea pe piata din Romania a insulinei la care au participat cele trei companii internationale, care au si castigat licitatia. Dar, aici trebuie stiut un lucru: insulinele sunt diferite si fiecare companie a venit cu diferite forme de insulina. Pe de alta parte, in raport se afirma ca prin introducerea licitatiei nationale lista ofertantilor in Romania a fost redusa la cei trei actori principali. Dar, daca pe piata romaneasca sunt doar cele trei companii recunoscute, de unde alti participanti la licitatie?", a adaugat Marius Savu.
Tot in raport se afirma ca "preturile medii unitare ale insulinei livrate pe piata romaneasca in urma licitatiilor electonice judetene se situau in jurul a 11 dolari/u.i. in 2001 si de 18 dolari/u.i. in 2002, pentru ca in anul 2003, in urma centralizarii la nivelul licitatiilor anuale nationale acestea sa creasca la 27 de dolari/u.i. in 2003, conform estimarilor Cegedim care monitorizeaza piata farmaceutica romaneasca - sursa reputabila de informatii statistice la care se raporteaza si marii producatori mondiali".
Marius Savu precizeaza, insa, ca nici aceste date nu sunt corecte din cauza ca societatea Cegedim a realizat aceste statistici pe baza unor date stranse de la un esantion de farmacii, pe care le-a extrapolat la nivel national: "Intre 2003 si 2005 s-a inregistrat o scadere cu 15 la suta a pretului pe unitate". Pe de alta parte, el afirma ca, in acest an, bugetul alocat programului "Preventie si control in diabet si alte boli de nutritie" este cu 5-10 la suta mai mic decat cel de anul trecut. Andreea Vass recomanda in raport "descentralizarea pietei nationale a insulinei prin introducerea licitatiilor electonice la nivel regional sau chiar judetean" pentru "eliminarea concentrarii puterii in mana catorva ofertanti". Reprezentantul Eli Lilly spune ca si in acest caz "tot cei trei vor fi pe piata romaneasca, atat timp cat nu se schimba nimic la nivel mondial".
Pe de alta parte, reprezentantii Novo-Nordisk, Sanofi-Aventis si Eli Lilly sustin ca nu se tem de investigatia declansata de Consiliul Concurentei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.