Democratii asteapta cu entuziasm anticipatele. Incurajati de cifrele cu care figureaza in sondaje Alianta PNL-PD, adica peste jumatate din intentiile de vot, si impulsionati si de dorinta explicita a presedintelui Traian Basescu pentru o astfel de mi

Democratii asteapta cu entuziasm anticipatele. Incurajati de cifrele cu care figureaza in sondaje Alianta PNL-PD, adica peste jumatate din intentiile de vot, si impulsionati si de dorinta explicita a presedintelui Traian Basescu pentru o astfel de miscare, PD pare pregatit pentru un nou scrutin.
Consiliul National de Coordonare al Partidului Democrat, convocat, sambata, la Palatul Parlamentului, s-a pronuntat, in unanimitate, pentru declansarea de alegeri anticipate. Reunit pentru a alege secretarul general, trezorierul, pe cei 10 vicepresedinti si pe membrii a doua comisii ale partidului, CNC a aprobat, cu unanimitate de voturi, participarea acestei formatiuni politice la declansarea procedurii alegerilor anticipate.
Intrati deja intr-o perioada pre-electorala, democratii au tinut sa arate prin acest gest ca sunt multumiti cu decizia Guvernului de a demisiona si de a declansa un scrutin inainte de termen. Decizia CNC a fost salutata si de PNL, care, printr-un comunicat de presa, apreciaza gestul aliatilor de la PD "de alaturare la demersul de intoarcere spre electorat pentru obtinerea deblocarii reformelor morale din Justitie".
In deschiderea lucrarilor Consiliului, presedintele PD, Emil Boc, a reiterat ideea ca alegerile anticipate reprezinta singura solutie pentru a scapa definitiv de "dinozaurii epocii Iliescu", dar si sansa de a obtine, in Parlament, o majoritate confortabila, care sa asigure conducerilor celor doua Camere si Guvernului aceeasi culoare politica.
Totodata, Boc a precizat ca alegerile anticipate reprezinta sansa de a debloca reforma sistemului judiciar, reforma de care depinde integrarea Romaniei in UE. Liderul PD a apreciat ca prin decizia Curtii Constitutionale de a respinge pachetul de legi privind reforma Justitiei a fost compromisa integrarea in UE. El a subliniat ca prin aceasta decizie lupta impotriva coruptiei a fost blocata, singura solutie fiind intoarcerea la cetateni pentru "a transa definitiv" aceasta problema.
"Curtea Constitutionala nu a facut altceva decat sa umple paharul intr-o guvernare atacata de forte antireformiste", a apreciat Boc, sustinand ca aceasta institutie este dominata de fostul partid de guvernamant pentru ca cinci dintre judecatorii Curtii sunt fosti inalti demnitari PSD.

Fara Berceanu si Seculici in conducere

Printr-o procedura complexa, cu voturi pe liste in mai multe tururi, cei peste 800 de delegati din CNC au ales, dupa mai bine de 12 ore de la debutul lucrarilor, secretarul general, trezorierul, pe cei 10 vicepresedinti, pe cei 8 membri ai Comisiei Nationale pentru Statut, Etica si Litigii si pe cei 6 membri ai Comisiei Nationale de Revizie si Control.
Cele mai simple scrutinuri au fost cele pentru functiile de secretar general si de trezorier, care au fost ocupate de Vasile Blaga si, respectiv, Ion Ivascu, fara ca acestia sa aiba vreun contracandidat.
Noii vicepresedinti ai PD, care completeaza Biroul Permanent National, sunt Sorin Frunzaverde, Liviu Negoita, Petru Filip, Mircea Hava, Anca Boagiu, Ioan Oltean - alesi din primul tur de scrutin, si Romeo Raicu, Cezar Preda, Gheorghe Barbu si George Scripcaru.
Cea mai mare surpriza a constituit-o lipsa din echipa vicepresedintilor a lui Radu Berceanu, vicepresedintele Senatului, si a vicepremierului Gheorghe Seculici. Pe aceasta lista apare si Cristian Radulescu, liderul democratilor din Camera Deputatilor, nici el nereusind sa-i convinga pe delegati ca merita un post de vicepresedinte. Berceanu nu s-a aratat afectat de esec si a declarat ca nu va face vreodata ceva care sa dauneze acestei formatiuni politice si nici nu o va parasi, chiar daca este nemultumit. "Unitatea si forta partidului sunt mai importante ca o persoana sau alta, ce, la un moment dat, are o nemultumire, care-i trece", a spus Berceanu. Senatorul democrat crede ca sunt colegi de partid care s-au saturat de stilul sau direct, de a spune lucrurilor pe nume, dar si ca a existat o anumita intelegere, indeosebi intre democratii ardeleni, pentru a-i elimina, pe cat posibil, din forurile de conducere, pe cei din alte zone.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.