Ce a fost
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale prevederile referitoare la reforma justitiei
Alianta DA declanseaza cursa pentru anticipate
FMI cere Guvernului desfiintarea contractelor colective de munca
Ce a fost
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale prevederile referitoare la reforma justitiei
Alianta DA declanseaza cursa pentru anticipate
FMI cere Guvernului desfiintarea contractelor colective de munca
Alegerile anticipate sunt aproape declansate. Primul-ministru a anuntat depunerea demisiei dar nu imediat, cum ne asteptam, ci dupa cateva zile, pentru a avea suficient timp sa mai emita o serie lunga de ordonante guvernamentale restante, care nu si-au gasit loc in preocuparile curente ale guvernului. Intr-o tara civilizata demisia se da atunci cand se anunta. Nu la o data ce urmeaza a fi comunicata ulterior.
In ziua anuntului demisiei premierului presedintele a anuntat ca va avea o pozitie publica pe care insa a amanat-o pentru un moment final al crizei, cu scopul lamuririi decisive a situatiei, asa cum ne-a obisnuit.
Chiar daca s-au spus si scris multe despre anticipate nici un mesaj nu a reusit sa clarifice motivatia gestului. Nici politicienii si nici analistii nu au facut ca "opinia publica" sa inteleaga altceva decat existenta unui conflict major la Bucuresti.
Sensul real al declansarii anticipatelor nu este doar o reactie punctuala fata de decizia Curtii Constitutionale asupra pachetului de legi ale justitiei, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Intentia din spate este dorinta crearii unei formule politice de guvernare mai puternice, care sa excluda definitiv necesitatea negocierilor cu PSD. Cu alte cuvinte, intarirea puterii si deschiderea posibilitatii acapararii intregii puteri. Argumentul forta al liderilor Aliantei este ca ei vor exercita puterea in mod moral si benefic pentru Romania.
Insa, pentru oricine a trait in comunism, acumularea de putere in exces sperie, mai ales avand in vedere comportamentul PSD pe timpul lui Adrian Nastase.
Si nu in ultimul rand, ce se va schimba daca Alianta va castiga zdrobitor? Vor fi alti lideri, mai competenti, vor gestiona cu mai multa abilitate treburile curente ale guvernarii? Raspunsul este simplu: vor fi aceiasi oameni pe liste.
De ce
Dupa o scurta si intensa pregatire psihologica in care a incercat sa convinga pe toata lumea ca este macinata de disensiuni interne majore, Alianta DA a folosit primul prilej valid pentru a declansa procedura alegerilor anticipate. Intreaga constructie arata o premeditare adanca a gestului, insotita de o campanie ampla de intoxicare a adversarilor politici si de adormire a vigilentei acestora. Discursul prin care premierul anunta retragerea cabinetului sau imprumuta fraze intregi si stilistica discursurilor similare rostite de presedintele Traian Basescu la inceputul anului, cand ideea alegerilor anticipate era pe toate buzele, fara sa fie insa considerata de prea multi un proiect fezabil.
Dincolo de chestiunile tehnice legate de procedura care va duce la dizolvarea Parlamentului si de discutia privitoare la moralitatea gestului, declansarea procedurii alegerilor anticipate vine sa spulbere cateva clisee si tabu-uri ale politicii romanesti postdecembriste. In primul rand, pentru puzderia de parlamentari care si-a finantat propriile partide cu sume consistente (catalogate cu eufemismul "contributie pentru campania electorala"), "investitiile politice" devin un joc nesigur. Alta campanie, alte liste de candidati, alti bani cheltuiti fara a exista certitudinea unui fotoliu de parlamentar... La fel, gruparile economice care au sprijinit o orientare politica sau alta la precedentele alegeri isi vad si ele investitiile periclitate. Ca urmare, este de asteptat o lipsa marcanta de entuziasm din aceste zone. In schimb, sustinatorii Aliantei DA, nerecompensati dupa precedentele alegeri (numerosi oameni ai PSD nu au fost clintiti din functiile importante din ministere si din institutiile teritoriale descentralizate), au toate motivele sa astepte cu nerabdare noul exercitiu electoral, in speranta unui succes care se va rasfrange si asupra lor.
Decizia Curtii Constitutionale referitoare la pachetul de legi privind reforma justitiei a fost fitilul care a aprins dinamita anticipatelor. Alianta DA si-a identificat astfel dusmanul simbolic, in persoana unor reprezentanti ai Justitiei, care nu doresc sa se desprinda de trecut, periclitand astfel integrarea Romaniei in UE.
Saptamana trecuta, Guvernul Tariceanu a fost prins in corzi de cererile FMI, privitoare la desfiintarea contractelor colective de munca. Aceste solicitari au venit, surprinzator, dupa adoptarea de catre Cabinetul de la Bucuresti a celui mai auster buget din cele care s-au adoptat vreodata. Pozitia Guvernului a fost una corecta, avand in vedere perioada electorala care va urma: contractele colective care ar putea scoate sindicatele in strada vor ramane nemodificate. Pentru a asigura insa o buna relatie cu FMI, autoritatile romane au dat curs unei cereri mai vechi a Fondului, si anume strangerea de catre BNR a robinetului creditarii populatiei.
Ce va fi
Demisia cabinetului Tariceanu si desemnarea unui premier de sacrificiu.
Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor vor intocmi un raport asupra deciziei Curtii Constitutionale privind legile justitiei.
Va fi definitivat calendarul alegerilor anticipate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.