"The Wall Street Journal Europe" semnaleaza o evolutie interesanta in atitudinea oamenilor de afaceri, dar si a liderilor politici din Turcia fata de mult disputata problema a aderarii acestei tari la Uniunea Europeana. Ziarul reproduce opinii ale un

"The Wall Street Journal Europe" semnaleaza o evolutie interesanta in atitudinea oamenilor de afaceri, dar si a liderilor politici din Turcia fata de mult disputata problema a aderarii acestei tari la Uniunea Europeana. Ziarul reproduce opinii ale unei puternice femei de afaceri, Guler Sabanci, care, inca din copilarie, sub influenta rudelor sale mai in varsta, nu a vazut Turcia moderna in afara Europei, dar pe care evenimentele din ultimele saptamani de pe continent, ce au pus in evidenta accentuarea sentimentelor impotriva Turciei din unele tari membre ale UE, au determinat-o sa-si tempereze aspiratiile proeuropene. Ea si marele holding economic pe care-l detine in tara sa nu mai vad usor de atins obiectivul de a ajunge in comunitatea europeana.
"Reactiile impotriva Turciei sunt resimtite aici, spune Guler Sabanci. Cum va imaginati ca ne simtim cand suntem respinsi?". Recentele conflicte din Europa legate de viitorul ei politic si economic, subliniaza "The Wall Street Journal Europe", risca sa accentueze sentimentele europenilor fata de Turcia, seculara tara musulmana de 71 milioane de oameni, care are ca vecini Iranul, Siria si Irakul. Administratia presedintelui George W. Bush, ca si multi oficiali ai UE, au sperat sa conecteze Turcia la sistemul de securitate occidental prin includerea ei in UE. O ruptura intre UE si Turcia ar submina politica americana in Orientul Mijlociu si ar accentua ostilitatea musulmanilor fata de Europa si SUA.
Rezultatele recentelor referendumuri asupra Constitutiei UE, care au pus fara dubiu in lumina o puternica opozitie fata de venirea Turciei in Uniune, indeosebi in Olanda si Franta, i-au determinat pe multi turci sa-si puna problema daca nu ar trebui ca ei sa respinga Europa inainte ca ea sa respinga Turcia. Desi, oficial, inceperea negocierilor de aderare a fost stabilita pentru luna octombrie, ele vor necesita cel putin un deceniu, ceea ce alimenteaza temerile turcilor ca in cele din urma isi vor atinge scopul aderarii. Aspiratiile Turciei de a fi primita in UE sunt negativ influentate si de riscul accentuarii in urmatorii doi ani a opozitiei liderilor Frantei si Germaniei.

Entuziasmul turcilor, in scadere dramatica

Un recent sondaj de opinie realizat de Economic Development Foundation, cu sediul la Istanbul, semnala o diminuare a sprijinului cetatenilor turci fata de aderarea la UE cu 31 de procente, respectiv de la 93 la suta la doar 63 la suta, cat se inregistrase anul trecut.
O schimbare de atitudine similara femeii de afaceri Guler Sabanci este semnalata si la Ugur Dalbeler, directorul executiv al marii companii producatoare de otel din Turcia Colakoglu. Desi nu este in Uniune, spune el, companiile producatoare de otel sunt fortate sa-si limiteze productia, pentru a satisface producatorii europeni care nu vor otelul turc mai ieftin pe pietele europene.
Ziarul amintit semnaleaza, de asemenea, un curent anti-UE si in medii politice din Turcia, pe masura atitudinilor antiturce din tarile europene. Multa vreme marginalizat, nationalistul Umit Ozdag devine tot mai activ in dezbaterile publice. Autor al conceptului "Nationalismul turc din nou", Ozdag efectueaza turnee prin tara, atrage public, rosteste discursuri aprinse impotriva Uniunii Europene. El ameninta cu un raspuns pe masura daca turcii vor constata ca obiectivul aderarii la Uniune este de nerealizat. Suportul fata de acest nationalist a crescut in ultimele saptamani cu 5 procente.

Fostul diplomat turc Onur Oymen sugereaza cai alternative

Asemenea atitudini incep sa apara si in zone la care nu te astepti. Astfel, Onur Oymen, fost ambasador al Turciei in Germania, Danemarca, Spania si NATO, care in anii '60 a contribuit la elaborarea Tratatului vamal cu UE si care a fost un activ sustinator al aderarii tarii la Uniune, este actualmente, in opozitie, un adept al reconsiderarii atitudinii fata de aderare. Daca procesul aderarii esueaza, spune el, va trebui avuta in vedere o limitare a legaturilor economice cu UE, dupa modelul relatiilor pe care le au cu Uniunea Europeana Norvegia sau Elvetia. O alta optiune, adauga Oymen, ar fi sa ne orientam spre Orientul Mijlociu si sa incercam sa preluam conducerea lumii islamice. Onur Oymen spune ca i s-a facut lehamite de procesul aderarii la UE, care devine "o insulta la adresa unei natiuni mari cum este Turcia". El propune chiar masuri de raspuns la atitudinile de respingere a Turciei, inclusiv refuzul de a mai permite folosirea bazelor militare NATO de catre tarile ce se opun admiterii tarii sale in UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.