1881
* 6/18 febr. Episcopul Melhisedec Stefanescu prezinta studiul "Relatiuni istorice despre tarile romane din epoca de la finele veacului al XVI-lea si inceputul celui de al XVII-lea"
* 27 febr./ 11 mart. Se anunta incetarea din viata a
1881
* 6/18 febr. Episcopul Melhisedec Stefanescu prezinta studiul "Relatiuni istorice despre tarile romane din epoca de la finele veacului al XVI-lea si inceputul celui de al XVII-lea"
* 27 febr./ 11 mart. Se anunta incetarea din viata a lui A.T. Laurian. D.A. Sturdza doneaza un exemplar din "Cazania" lui Varlaam din 1643
* 13/25 mart. Em. Bacaloglu prezinta comunicarea "Dezvoltarea progresiva a luminatului electric".
* 21 mart./ 2 apr. Cu prilejul primirii membrilor Academiei Romane la Palat, Ion Ghica saluta ridicarea Romaniei la rang de regat: "Academia Romana saluta cu respect si cu mandrie pe primul rege al Romaniei, pe protectorul si presedintele sau, zicandu-i ca Voltaire: cel dintai care fu rege, fu un fericit soldat. Maiestatea Ta nu este numai un fericit soldat, ci si un luminator al natiunii." Regele Carol I multumeste "cu un sentiment de mandrie Academiei Romane ce este chemata sa scrie istoria tarii. Cu litere de aur va fi inscrisa intr-insa ca visul de aur al Romanilor s-a implinit, ca Romania s-a ridicat prin fortele sale proprii, prin virtutile sale politice si militare, prin increderea in sine, pe inalta treapta pe care avea dreptul a se aseza. Acum trebuie sa ne distingem si pe campul larg literar. Academia are aceasta frumoasa misiune; ea este si va fi, sunt convins, focarul stiintelor, care va straluci departe, peste hotarele noastre."
* 23 mart/4 apr. D.A. Sturdza afirma despre proclamarea Romaniei ca regat: La 14 martie 1881(stil vechi) s-a desavarsit un mare act national. Ultima piatra a edificiului statului roman a fost asezata... Prin inaltarea Romaniei la rang de regat se afirma in fata lumii pozitiunea tarii noastre de stat independent, de stat latin, se afirma ca ea are cunostinta de datoriile ce i se impun de a fi in etern la Dunarea de Jos o cetate puternica a civilizatiunii occidentale, un focar din care aceasta civilizatiune sa se raspandeasca in Orient.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.