Majoritatea pacientilor si parintilor copiilor cu astm bronsic si rinita alergica nu sunt tocmai bine informati in ceea ce priveste cele doua afectiuni, sustin specialistii.
Rinita alergica si astmul bronsic sunt doua boli cauzate de inflamati
Majoritatea pacientilor si parintilor copiilor cu astm bronsic si rinita alergica nu sunt tocmai bine informati in ceea ce priveste cele doua afectiuni, sustin specialistii.
Rinita alergica si astmul bronsic sunt doua boli cauzate de inflamatia de la nivelul cailor respiratorii. ''Cele doua afectiuni se manifesta de obicei separat", explica prof. dr. Mircea Nanulescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie Pediatrica. Acesta adauga ca ''ele se pot asocia, dar acest fapt nu este diagnosticat intotdeauna la timp. Daca rinita alergica nu este depistata si tratata corect, se poate ajunge la agravarea simptomelor astmului bronsic. De aceea, este important ca fiecare pacient astmatic sa-si anunte medicul daca prezinta urmatoarele simptome: congestie nazala, stranut, rinoree, inrosire a ochilor si prurit ocular".
Un studiu recent realizat de Mircea Nanulescu demonstreaza ca astmul bronsic este subdiagnosticat: ''Lipsa de informare a pacientilor si parintilor copiilor cu astm bronsic reprezinta o cauza majora a ratei reduse de diagnostic".
''Asocierea de pana la 80 la suta a astmului bronsic si rinitei alergice este un factor agravant, consecintele asupra copilului fiind cu atat mai severe cu cat diagnosticul e mai tardiv. Rinita alergica este intalnita in special la copii. Simptomele rinitei sunt frecvent ignorate, considerate ca fiind o simpla neplacere. Daca aceasta asociere nu este diagnosticata la timp si tratata corect, creste riscul declansarii unui atac de astm, putandu-se ajunge la spitalizare, din cauza agravarii astmului'', precizeaza prof. dr. Dimitrie Dragomir, directorul Spitalului de Copii ''Victor Gomoiu" din Bucuresti.
La randul sau, medicul Mihai Craiu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Astm Bronsic, spune ca pacientii trebuie sa beneficieze de un diagnostic timpuriu si de un tratament corect pentru a putea sa traiasca ''o viata normala''. In opinia sa, lipsa educatiei medicale este principala bariera in comunicarea pacient-medic: ''Aceasta duce deseori la intarzieri in diagnostic, deficiente in tratament si evolutii cu consecinte grave".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.