Fundatia Gojdu ar putea functiona la Budapesta chiar din toamna acestui an, chestiunea urmand a fi discutata in termen de doua saptamani de partea romana si de cea maghiara, cand ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, va face o vizita in capital
Fundatia Gojdu ar putea functiona la Budapesta chiar din toamna acestui an, chestiunea urmand a fi discutata in termen de doua saptamani de partea romana si de cea maghiara, cand ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, va face o vizita in capitala ungara, unde va avea discutii cu primarul si viceprimarul Budapestei si cu omologul sau ungar, Andras Bozoki.
Ministrul Culturii s-a intalint in urma cu doua zile si cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe, pentru a colabora in aceasta problema. "Ne-am intalnit pentru a vedea care au fost eforturile lor pana acum in acest sens, care sunt eforturile noastre si pentru a ne uni in rezolvarea problemei. Pentru mine este chiar o tinta realizarea Fundatiei Gojdu, destinata ajutorarii tinerilor din cele doua tari", a subliniat Musca.
Ea spune ca marul discordiei intre cele doua tari este functionarea fundatiei in cladirile Gojdu. "Fundatia Gojdu trebuie administrata de ambele parti si in conformitate cu legislatia maghiara, pentru ca va fiinta la Budapesta. De asemenea, fundatia are nevoie de un sediu, intr-unul din imobilele Gojdu. Aici e punctul de discordie de fapt", spune Musca.
Fostul avocat si om politic roman Emanuil Gojdu a decis, printr-un testament redactat in 1869, ca intreaga sa avere sa revina comunitatii romanesti din Ungaria si Transilvania, urmand a fi administrata de o fundatie formata din reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane din Ardeal si Ungaria.
Fundatia a functionat in perioada 1870 - 1952, acordand peste 5.600 de burse unor elevi si studenti romani. Totodata, a gestionat un complex imobiliar, situat in centrul Budapestei, compus din opt cladiri cu cate patru etaje fiecare, realizate in arhitectura sfarsitului de secol XIX.
Dupa instaurarea regimului comunist in cele doua state, Ungaria a nationalizat bunurile fundatiei.
In urma cu doi ani, un comitet de colaborare romano-maghiar reunit la Sfantu-Gheorghe a decis ca cele doua parti vor acorda prioritate infiintarii Fundatiei Gojdu. Cateva luni mai tarziu, au avut loc la Budapesta consultari romano-maghiare la nivel de experti privind infiintarea fundatiei, iar partea ungara a inaintat un proiect de statut al fundatiei.
Problema valorificarii mostenirii avocatului roman s-a aflat si pe agenda primei vizite oficiale externe in calitate de prim-ministru a lui Calin Popescu Tariceanu, din ianuarie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.