Duminica, la Chisinau, sunt programate alegeri municipale. De notat ca apropiatul scrutin este asteptat cu aceeasi atentie cu care au fost abordate alegerile parlamentare, din martie anul curent. "Ce e atat de esential in fotoliul primarului nostru?"
Duminica, la Chisinau, sunt programate alegeri municipale. De notat ca apropiatul scrutin este asteptat cu aceeasi atentie cu care au fost abordate alegerile parlamentare, din martie anul curent. "Ce e atat de esential in fotoliul primarului nostru?", se intreba un cunoscut politolog moldovean, Vladimir Bruter. "Chisinaul inseamna 80% din finantele republicii. Dupa parerea mea, totul este cat se poate de evident".
Prezenta scazuta
Despre insemnatatea conferita personalitatii viitorului primar vorbeste inclusiv faptul ca, in urma cu doi ani, actualul sef al statului, Vladimir Voronin, s-a declarat om de incredere al unuia dintre candidatii la sefia capitalei tarii. Cu toate acestea, alegatorul de rand de la Chisinau - oras cu 700.000 de locuitori, manifesta, din an in an, un interes tot mai scazut pentru alegeri, prezenta devenind tot mai scazuta, remarca Novie Izvestia. Acest lucru nu conteaza, insa, deoarece, conform legislatiei in vigoare, scrutinul poate fi validat daca la 10 iulie la urne vor veni fie si o treime din cetatenii cu drept de vot ai capitalei. E adevarat, este posibil ca nici macar atat sa nu se prezinte.
Democratie deteriorata
"Dupa alegerile parlamentare, gradul de democratie s-a deteriorat in Republica Moldova", sustine fostul primar, liderul factiunii parlamentare "Moldova Noastra", Serafim Urechean. "Au fost consemnate numeroase abateri de la legislatia electorala. Factiunea noastra a depus la Curtea Constitutionala o lista cu aproximativ 400 de cazuri de incalcari grosolare ale procesului de votare. Imaginati-va doar, in pofida tuturor eforturilor, noua, deputatilor, inca nu ne-a fost aprobat accesul la documentele cu rezultatele finale ale alegerilor parlamentare! Iar in aceste conditii, noi ne pregatim pentru alte alegeri!"
Nici un observator
In acest context, de notat ca nici acum Comisia Electorala Centrala de la Chisinau nu a inregistrat vreun observator international, cu atat mai mult din partea CSI. Desi, potrivit aprecierilor lui Andrei Luchian, presedintele Asociatiei pentru Protectia Drepturilor Omului Adjuta-Civis, membru asociat al Organzatiei internationale pentru supravegherea alegerilor in tarile CSI (CIS-EMO), doar ei sunt in masura sa asigure o monitorizare obiectiva, din punct de vedere istoric si geografic, cunoscand mai bine specificul procesului electoral moldovean.
Comentand iminentul scrutin, analistii prefera sa puna accent pe "apolitismul" acestora. Dar din cei aproape 12 pretendenti la fotoliul de primar, doar o treime sunt candidati tehnici, in spatele celorlalti aflandu-se serioase formatiuni politice. Mare batalie se va da, dupa toate probabiltatile, intre Zinaida Greciana si Dumitru Braghis, tandem din care doar ultimul este cunoscut peste hotarele tarii. Si, in timp ce fostul premier se pozitioneaza drept candidat independent, adversara lui se poate bizui pe resusele administrative.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.