Justitia americana a decis, miercuri, incarcerarea jurnalistei Judith Miller de la "New York Times" pentru refuzul acesteia de a dezvalui sursele unui articol care a dus la dezvaluirea identitatii unui agent CIA, in 2003, informeaza BBC. Argumentele
Justitia americana a decis, miercuri, incarcerarea jurnalistei Judith Miller de la "New York Times" pentru refuzul acesteia de a dezvalui sursele unui articol care a dus la dezvaluirea identitatii unui agent CIA, in 2003, informeaza BBC. Argumentele lui Miller, potrivit carora confidentialitatea surselor tine de libertatea presei, nu au fost luate in considerare de instanta, deconspirarea unui agent CIA fiind considerata delict federal. "Daca jurnalistii nu isi pot pastra sursele confidentiale, atunci jurnalistii nu pot sa functioneze si nu poate exista o presa libera," a pledat Miller in favoarea sa. "Nu fac promisiuni usor, insa atunci cand le fac, trebuie sa le onorez," a continuat ziarista americana, sustinand ca protejarea surselor tine de credibilitatea sa personala. "Nu pot sa imi incalc cuvantul doar pentru ca sa nu fac inchisoare," a mai spus Miller. Jurnalista americana va ramane in arest pana la definitivarea investigatiilor in cazul deconspirarii identitatii agentului CIA, in octombrie, anul acesta, pedeapsa putand fi comutata in cazul in care Miller va decide sa depuna marturie. In urma pronuntarii sentintei, "New York Times" a declarat ca jurnalista sa a actionat "in virtutea principiilor democratice" ale SUA prin "respectarea promisiunii de a pastra confidentialitatea surselor."
Confidentialitatea surselor, un drept inexistent
Trimiterea in inchisoare a unui jurnalist american pe motivul ca a refuzat sa isi dezvaluie sursele reprezinta "o zi sumbra pentru libertatea presei", a apreciat organizatia "Reporters sans frontieres", relateaza Rompres. Decizia instantei americane este o "sentinta absurda si nepotrivita impotriva unui jurnalist care nu a facut decat sa respecte o prerogativa profesionala", se arata intr-un comunicat al organizatiei, difuzat, miercuri, la Washington. Cazul jurnalistei de la "New York Times" constituie "o incalcare a dreptului international", "un precedent periculos" si reprezinta un "mesaj condamnabil transmis de SUA intregii lumi", a mai apreciat organizatia, solicitand Congresului american "sa voteze cat mai repede proiectul de lege prezentat in paralel Senatului si Camerei Reprezentantilor in luna februarie, proiect ce recunoaste jurnalistilor privilegiul de a pastra secrete sursele la nivel federal". In replica la obiectiile provocate de decizia curtii in cazul jurnalistei de la "New York Times", acuzarea a argumentat ca "tratamentele speciale", cum ar fi arestul la domiciliu, "mai degraba ar incuraja, decat sa descurajeze, sfidarea autoritatii judecatoresti". "Jurnalistii nu sunt indreptatiti sa promita confidentialitate deplina - nici o persoana din America nu dispune de acest drept" a precizat procurorul Patrick Fitzgerald, citat de BBC.
"Time", absolvit
Reprezentanta "New York Times" a fost citata, impreuna cu Matthew Cooper din partea revistei "Time", in fata justitiei americane pentru a nominaliza persoana care a furnizat informatii referitoare la calitatea de membru al CIA a lui Valerie Plame, sotia fostului ambasador al SUA, Joseph Wilson, ajuns in atentia publicului american pentru criticile aduse presedintelui George W. Bush. In mod similar, Matthew Cooper a refuzat sa isi dezvaluie sursele, fiind pasibil de o pedeapsa de un an si jumatate in inchisoare, insa a revenit asupra deciziei in urma unui eveniment "oarecum dramatic", prin care sursa sa i-a acordat permisiunea de a depune marturie in cazul Plame. De altfel, revista "Time" a pus la dispozitia instantei, saptamana trecuta, insemnarile lui Cooper. Ulterior, persoana responsabila de "scurgerea de informatii", aparent intentionata, a fost indentificata in persoana consilierului de la Casa Alba, Karl Rove. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.