Procurorii militari continua sirul audierilor in cazul Revolutiei. Dupa ce, recent, au fost interpelati, rand pe rand, fostul presedinte Ion Iliescu, sefi ai serviciilor secrete, membri ai Consiliului Frontului Salvarii Nationale si chiar politologul
Procurorii militari continua sirul audierilor in cazul Revolutiei. Dupa ce, recent, au fost interpelati, rand pe rand, fostul presedinte Ion Iliescu, sefi ai serviciilor secrete, membri ai Consiliului Frontului Salvarii Nationale si chiar politologul Silviu Brucan, ieri a venit randul fostului senator PSD Sergiu Nicolaescu sa se prezinte in fata anchetatorilor.
Sergiu Nicolaescu, ex-membru in fostul Consiliu al Frontului Salvarii Nationale, a fost audiat, ieri, timp de trei ore de catre procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul referitor la Revolutia din decembrie 1989. Dupa audieri, Sergiu Nicolaescu a declarat presei ca a avut o discutie cu procurorul anchetator despre evenimentele din decembrie 1989 si ca va veni la Parchet pentru a da si o declaratie scrisa.
"Redeschiderea dosarului Revolutiei este ciudata, este ciudat sa-ti aduci aminte dupa 15 ani ca exista morti, dar ca nu mai tii minte anumite detalii. Dupa 15 ani nu se va face lumina in acest dosar, pentru ca este prea tarziu, dar ancheta este necesara pentru rudele celor morti. Din pacate, rudele nu vor afla niciodata care este adevarul despre acele evenimente", a spus Sergiu Nicolaescu presei.
Nicolaescu - care considera ca evenimentele din 1989 nu au fost o lovitura de stat, ci o revolutie, pentru ca au dus la schimbarea regimului - a mai aratat ca timp de sase ani a cercetat acest dosar al Revolutiei si a facut un raport pe care l-a inaintat Senatului, pe care l-a trimis si la Parchetul Militar.
Potrivit lui Nicolaescu, in timpul evenimentelor din 1989, 80 la suta dintre trageri s-au facut din greseala, in timp ce restul au fost actiuni ale teroristilor.
El a apreciat ca si armata a actionat gresit in acea perioada, fiind o forta, dar fara autoritate. Potrivit lui Nicolaescu, nici Ministerul de Interne nu a actionat deschis si au fost date, in acea perioada, ordine care nu puteau fi controlate.
In acest caz, la 1 martie, generalul in rezerva Victor Athanasie Stanculescu a fost pus oficial sub acuzare pentru complicitate si instigare la omor si instigare la vatamare corporala.
In dosar au mai fost audiati fostul sef al statului, Ion Iliescu, generalul (r) Iulian Vlad (fost sef la Departamentului Securitatii Statului) si Virgil Magureanu (fost sef al Serviciului Roman de Informatii), Dumitru Mazilu (fost vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale) si senatorul Mihai Lupoi (fost membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale), dar si politologul Silviu Brucan (membru al fostului Consiliu al Frontului Salvarii Nationale).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.