Mai putin de 7 luni a durat viata cabinetului Tariceanu. Ieri dupa-amiaza, premierul liberal a anuntat, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca isi va inainta demisia sa si a cabinetului catre presedintele Traian Basescu. "Am anuntat membr

Mai putin de 7 luni a durat viata cabinetului Tariceanu. Ieri dupa-amiaza, premierul liberal a anuntat, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca isi va inainta demisia sa si a cabinetului catre presedintele Traian Basescu. "Am anuntat membrii cabinetului azi (ieri n.r.) ca in acest moment consider ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea. Este o decizie irevocabila. in aceasta seara (ieri seara n.r.) ii voi prezenta presedintelui Traian Basescu decizia mea", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.



"Anticipatele sunt singura solutie"

Premierul si-a motivat decizia pornind de la respingerea, de Curtea Constitutionala, a unor prevederi din pachetul privind reforma in justitie si proprietate. "Prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala pune intr-o situatie fara precedent atat Guvernul cat si Parlamentul. Nu putem sa ne facem ca nu vedem", a mai explicat Tariceanu, care si-a contrazis astfel propria declaratie data miercuri seara la sosirea din Grecia. in plus, Tariceanu a anuntat ca vor fi anticipate.
"Solutia este sa ne intoarcem din nou la electorat si sa asteptam verdictul acestuia", a subliniat Tariceanu, convins ca procedura de investituri succesive a doua cabinete va duce la dizolvarea Parlamentului si la declansarea alegerilor anticipate.
Decizia lui Tariceanu a fost urmarita la televizor de colegii sai liberali, neinformati in mod oficial. Acestia s-au declarat nemultumiti de stilul ales de Tariceanu. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ca, de fapt, cabinetul Tariceanu va demisiona, de facto, abia la sfarsitul saptamanii viitoare. "Executivul mai are de aprobat acte normative ce trebuie discutate urgent", a precizat Bogdan Olteanu.

Cum pot avea loc alegeri anticipate

Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei poate dizolva Parlamentul daca acesta nu a dat votul de incredere pentru formarea guvernului, in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari. Acest lucru inseamna ca, dupa demisia actualului cabinet, actuala coalitie trebuie sa propuna de cel putin doua ori noi formule de guvern iar acestea sa fie respinse de Parlament. Potrivit unor surse din coalitie, alegerile anticipate vor avea loc la 9 sau la 16 octombrie.

Cronica unei demisii anuntate

Istoricul acestei demisii anuntate este unul extrem de interesant. De miercuri seara s-a declansat un tavalug al negocierilor si sedintelor interminabile in cadrul coalitiei guvernamentale, care au dus la un final pe care toata lumea il vedea previzibil. Visul lui Traian Basescu s-a implinit. Miercuri, ora 18.00: Curtea Constitutionala da verdictul privind constitutionalitatea pachetului de legi privind reforma in justitie si proprietatea. Judecatorii declara ca neconstitutionale o serie de prevederi din legile privind justitia.
Miercuri, ora 22.00: Tariceanu soseste pe Aeroportul Henri Coanda dintr-o vizita in Grecia. El anunta ca va solicita presedintelui sa convoace o sesiune extraordinara pentru a se dezbate in regim de urgenta prevederile contestate de Curte.
Miercuri, ora 23.00: Premierul Tariceanu face o vizita inopinata conducerii PD la sediul din Modrogan. Liberalii se reunesc si ei pe tabere, in diverse locuri, pentru a discuta o eventuala demisie a Guvernului. Potrivit surselor noastre, la intalnirea cu democratii, lui Tariceanu i se pune in vedere necesitatea retragerii de la guvernare, declansarea anticipatelor si renegocierea protocolului dintre PNL si PD.
Joi, ora 00.00: Premierul Tariceanu pleaca in tromba catre Palatul Cotroceni, unde a fost chemat de ugenta de seful statului. Basescu i-a reprosat lui Tariceanu situatia in care se afla Guvernul, pus mereu la punct de opozitia parlamentara.
Joi, ora 8.00: La PNL incepe sedinta Biroului Politic, in care Tariceanu informeaza despre concluziile discutiilor cu PD si Traian Basescu.
Joi, ora 10.00: sedinta de Guvern ce trebuia sa inceapa la aceasta ora este amanata, din motive oficial necunoscute, pentru o alta ora.
Joi, ora 13.00: Liberalii Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu, impreuna cu Emil Boc si insotiti de udemeristul Marko Bela, pleaca spre Palatul Cotroceni. Discutiile au durat doua ore. PC si UDMR au insistat sa nu se declanseze alegerile anticipate, avand in vedere ca ultimele sondaje ii situeaza sub pragul electoral de 5%.
Joi, ora 15.00: incepe sedinta de Guvern si, in acelasi timp, este anuntata o sedinta a Delegatiei Permanente a PNL la Palatul Parlamentului. Pe holuri, cativa liberali nu stiau inca foarte bine ce se intampla si daca va avea loc vreo sedinta, din moment ce premierul alerga intre Cotroceni si Palatul Victoria. in schimb, se faceau calcule privind traseul complicat al anticipatelor. "Ceea ce s-a intamplat pana acum a demonstrat ca nu exista Dreptate si Adevar in cadrul Aliantei", ne-a declarat liberalul Ludovic Orban.
Joi, ora 16.00: Partidul Conservator convoaca sedinta Biroului Politic, in lipsa lui Dan Voiculescu, unde se discuta situatia creata in sanul coalitiei si al Aliantei DA.
Joi, ora 16.30: Tariceanu isi anunta intentia de a demisiona.

Basescu, "tatal anticipatelor"

Istoria anticipatelor anuntate a inceput inca de la investirea presedintelui Traian Basescu.
* Primul anunt oficial a fost facut la data de 6 ianuarie 2005, intr-un interviu incendiar: "Sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR".
* in seara de 7 martie 2005, in cadrul unei emisiuni televizate, Basescu declara: "Cand vorbesc de anticipate, am in vedere faptul ca Stolojan (foto) poate fi un portdrapel al Aliantei DA".
* La data de 5 iulie, seful statului schimba macazul pentru prima oara, declarand: "in momentul de fata, neajungandu-se la un consens in interiorul Aliantei cu privire la alegerile anticipate, ar fi prea tarziu ca subiectul sa mai fie abordat de acum inainte".

UDMR accepta, de principiu

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi, ca decizia organizarii alegerilor anticipate apartinei Aliantei PNL-PD si nu coalitiei de guvernare. Practic, UDMR "va incerca" sa tina pasul cu ritmul impus de liberali si democrati. "Daca se va ajunge la decizia organizarii anticipatelor, va fi o decizie luata cu buna stiinta a coalitiei. Nu suntem depasiti de evenimente. Trebuie sa fim doar atenti sa nu incetinim astfel procesul de aderare", a mai spus Marko Bela.

Conservatorii nu vor alegeri

in lipsa liderului PC, Dan Voiculescu, plecat din tara, punctul de vedere al conservatorilor a fost exprimat de deputatul stefan Glavan. Acesta l-a acuzat pe Tariceanu ca, prin declansarea crizei, va intarzia procesul de aderare a Romaniei. Conservatorii nu sunt de acord cu anticipatele. De la Londra, Voiculescu a anuntat ca va avea zilele viitoare o intalnire cu premierul Tariceanu, in care va aborda subiectul anticipatelor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.