Romania concureaza cu tarile din jur, in atragerea investitiilor straine, cu un buget prea mic pentru nevoile curente, cu facilitati care ar putea fi acordate investitorilor conform acquis-ului comunitar, insa fara o lege care sa permita acest lucru,

Romania concureaza cu tarile din jur, in atragerea investitiilor straine, cu un buget prea mic pentru nevoile curente, cu facilitati care ar putea fi acordate investitorilor conform acquis-ului comunitar, insa fara o lege care sa permita acest lucru, cu o lege a investitiilor, 332/2001, depasita din toate punctele de vedere.
In tot acest timp, in care autoritatile cauta solutii, tarile vecine profita de situatie pentru a ne "sufla" investitii mari. Romania atrage, inca, sume importante de bani, insa pierde, din cauza inertiei, sume la fel de mari. Executivul pare, in acest moment, mult mai interesat de atragerea banilor la buget prin taxarea excesiva a populatiei si a oamenilor de afaceri, decat de atragerea unor proiecte care ar genera bunastare economica si indicatori stabili pe termen lung. Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a prezentat, ieri, bilantul primelor sase luni ale anului, in materie de investitii straine.

672,1 milioane de dolari in primele sase luni

Romania a atras, in primul semestru al acestui an, 672,1 milioane de dolari, comparativ cu 598,2 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului 2004, 546,9 milioane de dolari in 2003, sau 481 de milioane de dolari in 2002. Avem o problema majora, insa, in distributia pe regiuni de dezvoltare a acestor investitii. In timp ce Bucurestiul si Ilfovul au atras cea mai mare parte a acestor bani, in Moldova, spre exemplu, investitiile au fost aproape egale cu zero. Celelalte regiuni ale tarii au reusit sa atraga cateva investitii, insa sumele sunt foarte mici.
ARIS a propus, cu aceasta ocazie, o noua lege a investitiilor, care sa permita Romaniei, aflata cu mult in spatele tarilor vecine in materie de facilitati acordate investitorilor, sa recupereze terenul pe care il pierde constant, prin Legea 332/2001, deja depasita, conform presedintelui ARIS, Ana-Maria Cristina.
"Vom propune guvernului scheme eficiente de facilitati, de ajutor de stat, diferentiat pe regiuni de dezvoltare. In acest moment, fiecare consiliu local, fiecare consilier poate influenta, prin votul sau, politica generala de atragere a investitiilor straine a Romaniei", a precizat Ana-Maria Cristina.
Ajutorul de stat ar trebui diferentiat intre regiunile de dezvoltare pe mai multe criterii, printre care rata somajului din zona sau lipsa infrastructurii. Conform presedintelui ARIS, conceptia conform careia ajutorul de stat este interzis total este falsa. Exista multe categorii legale de ajutor de stat, permise conform acquis-ului comunitar. Acestea nu se regasesc, insa, in Romania, intr-un cadru legal care sa permita atragerea investitorilor straini.

Cimitirul proiectelor esuate

"Cred ca ati fi foarte tristi daca ati vedea numele mari din cimitirul de proiecte ARIS", a declarat, ieri, Ana-Maria Cristina.
Romania a pierdut, in ultima vreme, mai multe proiecte importante in favoarea vecinilor sai. Compania MAN, care a vizitat mai multe tari pentru o investitie de 40 de milioane de euro, a ales, intr-un final, Polonia. ElcoBrandt, cel mai mare producator francez de electrocasnice, care indicase, initial, Romania, drept tinta a unei investitii de 23 de milioane de euro, a mers, de asemenea, pe mana Poloniei. O alta firma franceza, Montupet, a ales Bulgaria, dupa ce autoritatile romane au taraganat o investitie de 120 de milioane de euro.
Exista mai multe probleme in aceste cazuri. Una dintre ele - autoritatile locale, care au reusit sa sperie compania Montupet la Cluj, printr-o atitudine de-a dreptul agresiva, si prin refuzul de a oferi un teren sub pretul pietei. In cazul ElcoBrandt, autoritatile locale au demonstrat o lipsa de interes totala.
Societatea franceza a anuntat, recent, ca s-a hotarat sa investeasca in Polonia, in locul Romaniei. Contactat de "Curierul National", primarul din Dragomiresti (unde trebuia sa aiba loc investitia), Gheorghe Socol, a dat un raspuns socant.
"Nu stiu ca au plecat... mie nu mi-a spus nimeni nimic. Eu n-am de unde sa stiu ce decizii ia o firma privata. Deciziile astea probabil le iau in urma unor studii economice, tehnice, financiare", a precizat Socol.
O alta problema importanta este ajutorul de stat. cel mai bun exemplu este cel al Poloniei, care a oferit ElcoBrandt o subventie de 50 la suta din valoarea investitiei initiale.

In trei luni, 48 de controale in Romania, patru in Germania

Exista multe alte probleme cu care se confrunta atat investitorii posibili, cat si cei existenti. Spre exemplu, operatorul de retail Metro s-a plans, recent, ca in decurs de trei luni a fost tinta a nu mai putin de 48 de controale pe piata romaneasca, in timp ce in Germania, in exact aceeasi perioada, a fost supus la doar patru controale, fapt care a prejudiciat activitatea cotidiana a companiei. Exista si posibilitatile reduse pe care le are statul roman in materie de facilitati acordate investitorilor, comparativ cu tarile vecine.
Spre exemplu, Cehia ofera scutiri de taxe pe o perioada de 10 ani pentru companiile noi, sau reduceri de taxe pe aceeasi perioada pentru companiile deja existente, care se extind. In Polonia, intensitatea ajutorului de stat este de 50 la suta din valoarea investitiei cu exceptia catorva orase. In cazul IMM-urilor, intensitatea este de 65 la suta. Si la noi legea permite acest lucru, din nefericire lipsa de interes sau/si de bani din partea statului o impiedica.
Ungaria ofera reducerea bazei impozabile cu maximum 50 la suta din taxa locala pe afaceri, daca companiile nu inregistreaza obligatii restante la sfarsitul anului. Si in Romania exista, inca, multe parghii pentru atragerea investitiilor straine, prin acordarea de facilitati, insa, din pacate, nu sunt reunite in nici un cadru legal.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.