Atacurile teroriste de ieri de la Londra demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, ca Europa se afla in razboi cu terorismul. Dupa Istanbul si Madrid, o a treia mare capitala europeana este lovita in plin de terorismul fundamentalist-islamic. Du
Atacurile teroriste de ieri de la Londra demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, ca Europa se afla in razboi cu terorismul. Dupa Istanbul si Madrid, o a treia mare capitala europeana este lovita in plin de terorismul fundamentalist-islamic. Dupa atentatele din 2001 din SUA, specialistii au ajuns la concluzia ca Londra ar putea fi urmatoarea tinta a fanaticilor aflati sub umbra neagra a mortii, influentati de cultul asasinatelor in masa al lui Osama ben Laden. Eforturile serviciilor de securitate britanice au facut posibil ca acest deznodamant sa nu se petreaca atat de curand. Au fost atacate mai intai obiective britanice din Istanbul. Apoi au murit oameni nevinovati, printre care si romani, in capitala Spaniei. Ieri, Londra nu a mai putut evita intalnirea cu Al-Queda. Nu intamplator Londra: e aliatul cel mai puternic al Washingtonului si e centrul financiar al Europei capitaliste, democratice, stabile si civilizate. Impotriva acestor valori lupta fanaticii salafisti si wahabiti, cei care vor sa duca Islamul cu 1000 de ani in urma.
Terorismul nord-irlandez i-a lovit pe britanici timp de 30 de ani. Sute de morti de o parte si de alta au marcat razboiul sangeros al Guvernului de la Londra cu IRA. Dar este pentru prima oara in istoria Marii Britanii cand terorismul islamic loveste pe teritoriul sau.
Desi au fost facute numeroase arestari in ultimii ani in Europa, cu toate ca serviciile de informatii si-au extins cooperarea in domeniul combaterii terorismului, 7 Iulie 2005 intra pe harta neagra a seriei de atentate care zguduie Europa.
Amprenta Al-Queda nu mai poate fi pusa la indoiala. Un atentat cu multiple explozii, in mijloace de transport, la o ora de varf, cu populatie civila nevinovata ucisa si ranita, intr-o capitala aliata importanta. Toate aceste caracteristici demostreaza ca reteaua adeptilor lui ben Laden este inca activa pe teritoriul Europei. Londra este o capitala preocupata major de asigurarea securitatii. Politisti, camere de luat vederi, supravegherea centrelor cunoscute drept furnizoare de insecuritate. In plus, arestari in randul fundamentalistilor islamici s-au petrecut dupa 11 Septembrie 2001. Daca intr-un astfel de mediu, teroristii au putut fi in stare sa organizeze un atentat cu sapte explozii simultane, in mijloace de transport, fara sa fie observati, fara sa existe cel mai mic indiciu asupra iminentei lui, inseamna ca situatia este mult mai grava decat pare la prima vedere.
Razboiul mondial antiterorist, declansat in urma atacarii teritoriului SUA, cea mai puternica natiune a lumii si liderul NATO, a creat mutatii serioase in plan strategic. Fundamentalisti, mujahedini, militanti islamici au parasit bazele lor clasice, in urma invaziei americane sau a cooperarii cu SUA a tarilor pe teritoriul carora se aflau. Afganistan, Irak, tarile din Nordul Africii, Arabia Saudita, Iordania - sunt cateva exemple semnificative. Sute de fanatici, care fac parte din retele teroriste, s-au imprastiat in lumea larga. Cei mai multi, necunoscuti pentru activitatile lor, s-au infiltrat in tari europene. Au creat acolo celule in adormire, pregatite logistic pentru ca la un semnal al ingerului mortii, sa arunce in aer metrouri si autobuze pline de oameni nevinovati.
Pericolul este urias. In ultimele luni au iesit la suprafata informatii extrem de importante in planul luptei antiteroriste pe spatiul european. Franta si SUA au recunoscut existenta unui centru la Paris, denumit Alliance Base, pentru cooperarea dintre serviciile secrete. Ceea ce arata ca atunci cand vine vorba de amenintari serioase, frictiunile politice dispar. Apoi Franta a reprosat Marii Britanii faptul ca tolereaza pe teritoriul ei persoane suspectate de actiuni extremiste, care provin in special din Nordul Africii. Si ca are o atitudine prea libera fata de acestea. Sunt elemente care trebuie puse cap la cap si valorificate mult mai bine decat pana in prezent. Experienta algeriana a Frantei e importanta. In privinta celulelor teroriste din Maroc, care au organizat atentatele de la Madrid din 11 Martie 2004, atat Spania cat si Franta au multe date. Marea Britanie, prin contributia ei militara in zone fierbinti si cu profesionalismul dovedit in domeniul informativ pe zona araba. Si alte tari europene pot aduce o contributie importanta in domeniul antiterorist.
Ceea ce s-a intamplat ieri la Londra este un ultim semnal de alarma inaintea declansarii unui haos in domeniul securitatii pe continentul nostru. Daca Uniunea Europeana nu stabileste impreuna cu NATO o agentie antiterorista cu puteri depline, cu schimb de informatii in timp real, cu posibilitate de actiune instantanee pe continent, atunci Europa va pierde razboiul cu terorismul. Vor urma alte capitale lovite de atentate, alte sute de morti nevinovati, efecte economice devastatoare, nesiguranta si frica. Adica exact ce isi doreste Osama ben Laden.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.