Curtea Constitutionala a hotarat ca Legea privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, in data de 22 iunie, nu poate fi promulgata de presedintele Romaniei.

Curtea Constitutionala a hotarat ca Legea privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, in data de 22 iunie, nu poate fi promulgata de presedintele Romaniei. Dupa ore intregi de dezbateri, membrii Curtii au stabilit ca legea privind reformarea justitiei cuprinde unele prevederi neconstitutionale.
Printre acestea se numara prevederea care declara incompatibila desfasurarea activitatii de judecator sau procuror cu aceea de membru al CSM; interzicerea cumulului functiilor de conducere la instante si Parchete cu aceea de membru al CSM; ca si pensionarea magistratilor de la Inalta Curtea de Casatie Justitie in functie dupa implinirea varstei de pensionare. De asemenea, Curtea a invalidat prevederea din lege care punea capat tuturor mandatelor in functii de conducere la toate instantele si Parchetele inferioare Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Prevederile privind reformele in domeniul proprietatii au scapat fara nici o critica, toate textele fiind considerate constitutionale.
Decizia Curtii Constitutionale vine ca urmare a sesizarii inaintate de 101 deputati si 39 senatori ai PSD, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, precum si de un grup de 25 de senatori ai PRM in legatura cu neconstitutionalitatea Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.
Potrivit legii, articolele din pachetul legislativ considerate neconstitutionale trebuie discutate in Parlament in termen de 45 de zile. Cum parlamentarii se afla acum in vacanta, singura solutie este convocarea unei sedinte extraordinare a celor doua Camere. In cursul zilei de ieri, Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis ca parlamentarii sa fie chemati din vacanta la 13 iulie.

Monica Macovei: Reforma va fi incetinita

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, apreciaza ca decizia Curtii Constitutionale va incetini reforma justitiei. Efectul va fi amanarea intrarii in vigoare a intregului pachet, inclusiv a legii proprietatii, deoarece nu poate fi promulgat de presedintele Romaniei, pana ce Parlamentul nu pune in acord cu Constitutia articolele invalidate de Curte, a spus Monica Macovei.
Presedintele PD, Emil Boc, crede ca este o decizie mai mult politica, decat juridica si constitutionala, iar Curtea Constitutionala a ramas captiva unor vechi mentalitati. "Pe de o parte se amana intrarea in vigoare a legilor justitiei, pe de alta parte aceasta decizie loveste grav reforma sistemului judiciar din Romania si afecteaza credibilitatea Romaniei fata de UE", a completat Boc.

Nicolaescu: Curtea isi pastreaza obiceiurile proaste

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant PNL, sustine ca exista suspiciunea ca aceasta decizie are un grad ridicat de autoprotectie a corpului magistratilor, mai ales a celor la sfarsit de cariera, pe care doresc sa si-o prelungeasca. "Curtea Constitutionala vrea sa pastreze obiceiuri proaste, sa mentina anchilozarea pe functii a multor magistrati de astazi", a conchis Nicolaescu.

PSD si PRM vorbesc despre o situatie de normalitate

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a afirmat ca decizia Curtii este un act normal intr-un stat constitutional si democratic. Diaconescu a precizat ca situatia ar fi putut fi evitata, daca ar fi existat o minima consultare si nu un simplu dialog politic privind o serie de texte extrem de complexe din punct de vedere juridic si cu implicatii foarte serioase.
Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, considera ca decizia Curtii reprezinta o stare de normalitate. El a apreciat ca modificarile aduse legilor Justitiei au fost prezentate in mod eronat ca reprezentand un element al integrarii.
Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, sustine ca decizia nu afecteaza esenta reformei in domeniul justitiei. "E decizia Curtii Constitutionale si trebuie sa o acceptam", a spus vicepresedintele UDMR, apreciind ca actul normativ va putea fi promulgat la sfarsitul saptamanii viitoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.