Procurorii anticoruptie au solicitat verificarea averii fostului director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau, acuzat printre altele de savarsirea infractiunilor de luare de mita, spalare de bani si evaziune fiscala
Procurorii anticoruptie au solicitat verificarea averii fostului director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau, acuzat printre altele de savarsirea infractiunilor de luare de mita, spalare de bani si evaziune fiscala, existand indicii ca si-ar fi "ascuns" o mare parte din avere, prin vanzarea simulata a unor imobile sau bunuri producatoare de venituri substantiale, astfel incat sechestrul asigurator pus pe averea sa in vederea recuperarii prejudiciilor sa fie cat mai mic.
Procurorii anticoruptie au cerut Comisiei de Verificare a Averilor de pe langa Curtea de Apel Oradea sa cerceteze averea inculpatului Ioan Lascau, fost comisar al Garzii Financiare, fost director al Directiei Generale a Finantelor Publice si fost director executiv al aceleiasi institutii, existand banuiala ca a instrainat voit o mare parte din aceasta, ne-au informat ieri surse judiciare.
Potrivit acelorasi surse, in rechizitoriul intocmit la data de 12 aprilie 2005 se stipula faptul ca, "prin savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, insarcinarea sau atributia, in scopul obtinerii de bani, Lascau a obtinut un profit de peste 200.000 de dolari, cu privire la care s-a solicitat confiscarea speciala".
Referitor la celelalte infractiuni pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala (instigare la evaziune fiscala, spalare de bani, luare de mita, instigare la bancruta frauduloasa si la fals in inscrisuri sub semnatura privata) valoarea prejudiciilor se ridica la aproape 3 miliarde de lei (in speta 289.707 lei noi).
Anchetatorii au stabilit ca Ioan Lascau si-a "ascuns" averea prin vanzarea simulata a casei sale din strada I. C. Bratianu nr. 12 A, prin donarea unor imobile catre copiii sai, "ascunderea" unor bunuri in patrimoniul unei societati comerciale, respectiv prin ridicarea in numerar a sumelor aflate in depozite bancare, astfel incat sa nu-i fie sechestrata, in vederea recuperarii prejudiciilor, decat suma de 20.000 de dolari si 8.000 de euro, gasita la perchezitia domiciliara. In sprijinul acestor suspiciuni, procurorii au invocat diferentele imense dintre declaratiile de avere ale lui Ioan Lascau din anii 2003 si 2004. Astfel, potrivit celei din 2003, Lascau detinea doua case de locuit dobandite in anii 1994 si 1997 (de 290 mp si 310 mp) avand o valoare de impozitare de 846 milioane de lei, respectiv de 800 de milioane de lei, doua autoturisme (Mercedes clasa E - 1997 si Skoda Felicia - 1998), un teren intravilan (0,5 ha) dobandit in 1993, un depozit bancar de 15.000 de euro, precum si alte bunuri producatoare de venituri nete care insumate depasesc echivalentul a 10.000 de euro pe an.
Insa, in anul 2004, Lascau a declarat ca poseda un teren de 0,19 ha intravilan, doar o casa de locuit (211 mp) si o valoare de impozitare de 743,4 lei noi anual, dobandita in 2004, precum si trei depozite de cate un miliard de lei fiecare (100.000 de lei noi), care potrivit propriilor declaratii ar reprezenta un transfer bancar in baza unui contract de imprumut cu termen.
In acest ultim caz, procurorii anticoruptie sustin ca banii proveneau din cele 10 miliarde de lei (1 milion de lei noi) obtinuti din vanzarea spatiului comercial din Bulevardul Dacia nr. 40, Oradea, "operatiune comerciala desfasurata de Lascau, sub acoperirea surorii sale, Floare Tomos, si a sotului ei, Ioan Tomos".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.