Sedinta de tranzactionare de ieri de la Bursa de Valori a fost suspendata intre orele 11.42 si 14.05 din cauza unor probleme majore din reteaua de comunicatii RDS. Piata a fost inchisa, ca urmare a acestui inconvenient, la ora 15.00, tranzactionarea

Sedinta de tranzactionare de ieri de la Bursa de Valori a fost suspendata intre orele 11.42 si 14.05 din cauza unor probleme majore din reteaua de comunicatii RDS. Piata a fost inchisa, ca urmare a acestui inconvenient, la ora 15.00, tranzactionarea prelungindu-se cu o jumatate de ora. Asadar, ieri, s-au putut realiza tranzactii la BVB timp de doua ore si jumatate, programul normal fiind de patru ore.
Din aceasta cauza, nu s-au evidentiat modificari fata de evolutia din sedinta precedenta, lichiditatea modesta si variatiile reduse fiind la ordinea zilei. Lichiditatea bursiera a atins un nou minim anual, de 4.451.778 RON, lucru cauzat de injumatatirea programului de tranzactionare din cauza problemelor tehnice. Emitentii cu lichiditate ridicata au consemnat cea mai buna evolutie, BET-ul apreciindu-se cu un procent. BET-C a crescut, la randul sau, cu 0,58 la suta, iar SIF-urile si-au continuat, pe de alta parte, deprecierea cu 0,21 la suta. SNP Petrom a dominat si ieri sedinta bursiera, facand obiectul unor tranzactii de 1.736.954 RON. Cursul acestui emitent si-a continuat traseul ascendent, cresterea inregistrata ieri fiind de 1,69 la suta, pana la un pret de 0,4220 RON. Astfel, cursul acestui emitent s-a majorat in trei zile cu aproape cinci procente. Banca Transilvania a fost, la randul sau, intens tranzactionata, inregistrand un rulaj de 560.200 RON, pe fondul unei aprecieri a cotatiei cu 0,65 la suta, pana la o valoare de 0,7750 RON. O evolutie de remarcat a fost si aceea a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta, care au crescut, ieri, cu 1,06 la suta, pana la nivelul de 0,0766 RON. Pe piata SIF-urilor, scaderile s-au mai moderat, insa in piata intarzie sa apara o sustinere la cumparare. Singura Societate de Investitii Financiare care a incheiat sedinta pe plus a fost SIF Muntenia, care s-a apreciat cu 0,57 la suta, pana la o cotatie de 0,8800 lei pe actiune. Cea mai mare crestere de curs in cadrul emitentilor lichizi, de peste 7 la suta, a apartinut titlurilor Azomures, care au ajuns la 0,2400 RON pe actiune, in urma unui ordin mare de cumparare, concomitent cu retragerea vanzatorilor din piata la preturi mai mari.

Scaderile din martie si aprilie au influentat negativ comportamentul jucatorilor la Bursa

Potentialii investitori pun activitatea bursiera redusa pe seama prudentei dupa scaderile din lunile martie-aprilie, conform unui sondaj realizat de Societatea de Servicii de Investitii Financiare Prime Transaction. Daca majoritatea respondentilor, respectiv 21,6 la suta, sustin ca aceasta prudenta este cauza apatiei de la Bursa, un procent asemanator, de 19,6 la suta, considera ca de vina sunt interesul redus al romanilor pentru piata de capital si conjunctura. Alti 13,7 la suta dintre cei care au raspuns sondajului sustin ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza prezentei reduse a investitorilor straini in piata, in timp ce un numar egal de respondenti sustine ca multi investitori au pierdere potentiala. Doar 11,8 la suta dintre cei care au accesat pagina societatii considera ca este nevoie de noi emitenti pentru revitalizarea activitatii la Bursa.

CNVM a avizat contractul de depozitare dintre SIF Oltenia si ING Bank

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat contractul de depozitare incheiat intre SIF Oltenia si ING Bank NV Amsterdam, sucursala Bucuresti, se arata intr-un comunicat remis Bursei de Valori.
Contractul, incheiat la data de 16 iunie 2005, avizeaza ING Bank ca depozitar pentru activele SIF Oltenia, dupa ce ABN AMRO, fostul depozitar al societatii, a renuntat la contractul incheiat intre parti, ca urmare a deciziei bancii olandeze de a se retrage la nivel global din astfel de activitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.