O propunere privind realizarea unui tratat, semnat de cele opt state industrializate ale lumii, care sa opreasca tarile africane de a mai cheltui sume importante pentru achizitionarea de arme, a fost blocat de Rusia inainte de a fi inclusa pe agend
O propunere privind realizarea unui tratat, semnat de cele opt state industrializate ale lumii, care sa opreasca tarile africane de a mai cheltui sume importante pentru achizitionarea de arme, a fost blocat de Rusia inainte de a fi inclusa pe agenda reuniunii de la Gleneagles, precum si in declaratia finala. Cotidianul britanic "The Independent", care a publicat ieri aceasta informatie, reaminteste ca gestul Rusiei este explicabil daca se are in vedere ca ea este de departe cel mai important furnizor de arme pentru tarile africane subsahariene, comparativ cu restul tarilor G8, cu livrari, in perioada 2000-2003, in valoare de 700 milioane de dolari. Ea este urmata de Statele Unite, cu livrari, in aceeasi perioada, de 95 milioane de dolari. O propunere britanica asemanatoare a fost deja supusa unor discutii la reuniunea ministrilor de Externe ai celor opt tari, de luna trecuta. Progrese sunt, insa, greu de prevazut, avand in vedere ca in luna ianuarie, presedintia G8 revine Rusiei. Potrivit "The Independent", una din recomandarile Comisiei pentru Africa a G8 a fost inceperea negocierilor pentru un tratat care sa interzica tarilor africane sa cheltuiasca sume imense pentru arme nu mai tarziu de sfarsitul anului viitor. Comisia pentru Africa recunostea ca cei mai mari furnizori de arme ai lumii se afla printre membrii G8 si ai Uniunii Europene, motiv pentru care se propune un control sever si stabilirea unor reguli inclusiv la producatorii si exportatorii de arme. Un raport recent al Amnesty International releva ca la nivelul intregului continent african, SUA se situeaza pe primul loc in privinta livrarilor de arme, cu 15,18 miliarde de dolari in 1996-2003, urmand Marea Britanie, cu 4,3 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.