MTS Leasing, societate de leasing recent intrata pe piata romaneasca, dar care a beneficiat de o campanie agresiva de publicitate, se confrunta cu dificultati mari financiare, potrivit unor surse de pe piata de profil. Portile sediului firmei erau
MTS Leasing, societate de leasing recent intrata pe piata romaneasca, dar care a beneficiat de o campanie agresiva de publicitate, se confrunta cu dificultati mari financiare, potrivit unor surse de pe piata de profil. Portile sediului firmei erau ieri inchise, iar angajatii afirmau, conform postului Realitatea TV, ca au fost trimisi acasa. Potrivit fostului director de marketing al societatii, citat de site-ul Ghiseul Bancar, cei doi fondatori germani ai societatii, Theo si Matthias Metzen (tata si fiu), au plecat din Romania, dupa ce MTS a intrat in blocaj financiar. Ea a precizat ca in perioada imediat urmatoare va fi constituita o comisie de lichidatori, care vor stabili pagubele si pagubitii, acestia urmand sa fie despagubiti. Andreea Raclea mentioneaza o paguba de 50 de milioane de euro, aferenta unui numar de 700 de clienti, care au platit avans si rate pentru case in leasing de la MTS, chiar inainte de inceperea lucrarilor de constructie.
Toti banii in banci din Germania
Problema despagubirilor este cu atat mai spinoasa cu cat, conform directorului de marketing, MTS nu lucra cu banci romanesti, toate sumele fiind achitate direct catre o banca din Germania. Clientii pagubiti au depus deja o scrisoare de protest la Presedintie, care a fost transmisa ulterior politiei, urmand sa fie desfasurata o ancheta pe aceasta tema.
Marian Fatu, coordonator de agenti pentru Romania MTS Leasing, a declarat, citat de Mediafax, ca MTS Leasing GmbH urmeaza sa isi prezinte pozitia in scurt timp. El a spus ca are indicii din Germania care atesta ca MTS Leasing GmbH ar intampina probleme cu finantatorul principal, dar ca societatea nu se afla in incapacitate de plata. "In prezent se formuleaza o strategie de refinantare, dar detalii exacte urmeaza sa primim in cursul acestei zile", a afirmat Fatu.
Chiar daca situatia financiara a MTS Leasing nu a fost confirmata printr-un comunicat oficial din partea societatii, inca de ieri "ploua" la redactie cu comunicate de presa din partea partenerilor de afaceri ai companiei care isi delimiteaza pozitia de cea a companiei germane.
Situatia financiara
Societatea Coface Intercredit, lider in domeniul managementului de risc financiar de pe piata romaneasca, precizeaza ca a recomandat clientilor sai (potentiali parteneri MTS Leasing Gmbh), in urma unui raport de credit care a avut ca obiect compania germana, o limita superioara de credit de 2500 de euro: "Cu alte cuvinte MTS Leasing Gmbh putea plati in termen de 60 de zile in conditii de maxima siguranta pentru creditori suma de 2500 de euro per furnizor. Aceasta suma este minimul baremului de creditare din grila de evaluare de risc a Coface Intercredit". Coface Intercredit a produs la cererea clientilor sai in 2004 si 2005 Raportul de Credit al Societatii MTS Leasing GmbH. Obiectul evaluarii l-a facut, insa, firma mama din Germania, MTS Leasing Gmbh, intrucat in Romania MTS Leasing nu functiona ca societate comerciala romana, ci cu statut de reprezentanta, fiind lipsita de personalitate juridica si fara a fi inregistrata la Registrul comertului din Romania. "In urma informatiilor cuprinse in Raportul de Credit, reiesea ca aceasta este una nou-infiintata in Germania, la data de 13 ianuarie 2004, cu un capital social initial de 25.000 de euro. Compania nu prezenta la data ultimului Raport de Credit nici o informatie financiara oficiala publicata - Bilant sau alte date financiare", mai arata Coface.
Pe de alta parte compania de constructii Impact SA, care prezinta contractele de leasing prin MTS ca una dintre optiunile de finantare acceptate de companie, mentioneaza ca in ultimele doua luni a inregistrat intarzieri la plata contractelor finantate de catre MTS Leasing si de aceea a trimis notificari prin care a cerut efectuarea platilor aferente stadiilor executate si facturate. "In urma notificarilor, stadiile executate nu au fost achitate", precizeaza Impact.
De asemenea, Agentia Sapard, care a incheiat in luna aprilie a acestui an un protocol cu MTS Leasing a anuntat printr-un comunicat de presa ca a suspendat incepand de ieri colaborarea cu societatea de leasing pana la clarificarea situatiei juridice si financiare a acesteia. Potrivit comunicatului, protocolul nu a produs consecinte negative financiare pentru Agentia SAPARD si nici pentru beneficiarii Programului SAPARD, avand in vedere ca proiectele depuse se afla in etapa de precontractare.
Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) se delimiteaza de asemenea de MTS Leasing, precizand intr-un comunicat transmis la redactie ca societatea germana nu face parte din ASLR. (M.C.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.