Valeriu Stoica, alaturi de alti noua membri de partid, cere ca PNL s-o ia inaintea democratilor pentru formarea unui pol popular. Cei zece avertizeaza ca, in caz contrar, formatiunea lui Tariceanu va avea soarta PNTCD


Un PNL in
Valeriu Stoica, alaturi de alti noua membri de partid, cere ca PNL s-o ia inaintea democratilor pentru formarea unui pol popular. Cei zece avertizeaza ca, in caz contrar, formatiunea lui Tariceanu va avea soarta PNTCD


Un PNL in deriva, fara perspective politice majore si tradat de propriii parteneri. Intr-un cuvant, istoria PNTCD se repeta, la diferenta de cativa ani. Asa vad zece liberali, in frunte cu Valeriu Stoica, situatia propriului partid. Solutia lor: PNL ar trebui s-o ia inaintea PD si sa adune in jurul sau toate partidele de centru-dreapta. Daca nu o va face cat mai repede, formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu ar putea ramane, la viitoarele alegeri, in afara Parlamentului.
Punctele de vedere nu sunt o noutate, Valeriu Stoica sustinand in nenumarate randuri ineficienta actualei strategii a PNL. Alaturi de Crin Antonescu, Flavius Baias, Horatiu Buzatu, Emilian Francu,Valeriu Gheorghe, Ioan Ghise, Ioan Hoban, Radu Stroe si Varujan Vosganian, fostul lider liberal cere sefului sau de partid sa supuna dezbaterii Delegatiei Permanente, Consiliul Reprezentantilor Nationali si tuturor filialelor o noua directie politica a PNL, ca principal initiator si pivot politic al unui pol de centru-dreapta. Asta in conditiile in care PD, de curand trecut de la social-democratie la doctrina populara, isi propune acelasi lucru. Insa se pare ca liberalii nu prea mai au incredere in partenerii lor democrati. Mai mult, ei iau in calcul posibilitatea repetarii istoriei CDR, cu PNL, de aceasta data, in locul PNTCD.
"Constatam ca exista riscul major ca reusitele guvernarii sa fie revendicate mediatic de altii, convertite in scor electoral pentru acestia, iar nereusitele guvernarii sa se contabilizeze doar in sarcina PNL. Constatam ca exista riscul ca protocoalele Aliantei D.A. si cel de guvernare sa reprezinte prea putin atunci cand, singur, PNL va fi pus in fata examenului electoral, la viitoarele alegeri", sustin semnatarii apelului. Ei aduc ca argument faptul ca, dupa 1990, "toate cele cinci alegeri parlamentare au consfintit infrangerea partidului primului ministru, partid perceput ca si conducator al guvernarii", iar in acest moment "lipsesc argumentele convingatoare ca la viitoarele alegeri parlamentare PNL ar putea fi scutit de aceasta perspectiva". Grupul condus de Stoica este de parere ca guvernarea a captat toate energiile si actiunile liberalilor, lasandu-i in schimb fara o strategie de actiune politica proprie pentru o perioada medie de timp.
Semnatarii apelului merg mai departe proiectand aparitia, in viitorul apropiat, a unui bloc politic de centru-dreapta in jurul PD, un bloc politic din care insa PNL nu va face parte.
Chiar daca fostul lider liberal a propus insistent o structura PNL-PD-PPCD, refuzul democratilor care s-au dovedit a actiona pe cont propriu - entuziasmati probabil de cotele ridicate ale partidului in sondaje si de capitalul de incredere al lui Traian Basescu, perceput in continuare ca reprezentant al democratilor - reorienteaza strategia lui Stoica. PNL ar trebui sa urgenteze negocierile cu partidul condus de Gheorghe Ciuhandu, pentru crearea unui pol liberal-popular. Cota PPCD a crescut surprinzator pe piata politica, fostii taranisti, in continuare extraparlamentari, fiind la mare cautare de toate formatiunile care doresc un viitor alaturi de Partidul Popular European. Membru al PPE de mai bine de un deceniu, partidul lui Ciuhandu are un cuvant greu de spus in aceasta privinta. Va intocmi rapoarte de monitorizare pentru cei care vor afilierea la PPE, rapoarte de care se va tine cont in luarea unei decizii. "Mai intai PNL trebuie sa iasa din inertia in care se afla in momentul de fata. Pentru a iesi din inertie are nevoie sa inceapa discutiile cu PPCD si este nevoie, intr-o prima etapa, sa realizeze o forma de unitate, de unificare cu PPCD. O data ce face acest pas, implicit trebuie sa deschida discutiile cu PPE si o data ce se asaza hotarat pe partea de centru-dreapta, in acel moment poate sa discute si cu PD", sustine Valeriu Stoica. El precizeaza ca noua structura politica trebuie sa fie una federativa, in care fiecare partid isi pastreaza identitatea. Spre deosebire de relatia cu PD, PPCD a raspuns imediat propunerii celor zece liberali. Gheorghe Ciuhandu se declara dispus sa inceapa imediat negocierile cu PNL, in vederea punerii pe picioare a unei constructii politice de centru-dreapta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.