"Eforturile pentru a bloca asa-numitul pericol chinez, de a impiedica progresele Chinei si de a o priva de resurse de energie nu este in interesul stabilitatii si dezvoltarii in lume. Asemenea incercari sunt sortite esecului", declara, zilele trecute
"Eforturile pentru a bloca asa-numitul pericol chinez, de a impiedica progresele Chinei si de a o priva de resurse de energie nu este in interesul stabilitatii si dezvoltarii in lume. Asemenea incercari sunt sortite esecului", declara, zilele trecute, Zhang Guobao, vicepresedintele Comisiei chineze pentru reforma si dezvoltare nationala, in cadrul unei conferinte consacrate problematicii energetice ce s-a tinut la New Orleans.
In ultimul sau numar, publicatia "The Economist" aprecia aceste afirmatii drept un raspuns la demersurile unor oameni politici americani, inclusiv parlamentari, de a bloca oferta companiei petroliere chineze CNOOC (China National Offshore Oil Company) pentru achizitionarea companiei petroliere americane UNOCAL. Potrivit publicatiei amintite, disputa aprinsa referitoare la acest subiect pare a fi un simptom al nelinistii resimtite in tarile dezvoltate, indeosebi in America, din cauza numarului tot mai mare de companii chineze ce cauta in afara granitelor resurse si know-how tehnologic. Americanii, reaminteste "The Economist", au trecut printr-o experienta similara in anul 1980, cand Japonia a fost acuzata ca actioneaza pentru a-si dobandi suprematia economica globala. Companiile japoneze au achizitionat atunci tot ce se putea in America, de la studiouri ale Hollywood-ului pana la picturile lui Van Gogh. Se pare, insa, releva publicatia amintita, ca americanii au uitat ca ofensiva japonezilor nu a fost deloc un pericol. Iata ca, acum, asistam la o ofensiva a companiilor chineze, sustinute de un Guvern preocupat sa mentina fenomenalul ritm de crestere economica al acestei tari. Numai ca, acum, procesul de expansiune al Chinei este cu mult mai complex, data fiind implicarea politicului. Inca dinaintea disputei legate de CNOOC, releva "The Economist", existau semne evidente ale unui interes din ce in ce mai mare al Chinei pentru achizitionarea de active in afara granitelor, prioritate avand cele de profil energetic (petrol si gaze naturale). Volumul tranzactiilor cu ofertanti internationali a crescut, potrivit publicatiei amintite, ajungand in 2005 la 23 miliarde de dolari, fata de numai 2-3 miliarde dolari in anii anteriori.
Intre exemplele date de publicatie figureaza investitia importanta facuta anul trecut de Baosteel, cel mai mare producator de otel din China, in Brazilia sau achizitionarea in 2004, de catre TCL, cea mai mare companie chineza de televiziune, a unor emisiuni economice franceze, sau incheierea unor afaceri cu Alcatel. Alte multe tranzactii, desi mai putin importante, au fost incheiate cu companii din diverse tari ale lumii, iar altele sunt in curs de desfasurare. SAIC, cea mai importanta companie producatoare de automobile din China, continua sa fie interesata de expansiune peste hotare, mai ales dupa ce a contractat o importanta achizitie in Coreea de Sud, renuntand in ultimul minut la a mai cumpara compania britanica MG Rover. ZTE si Huawei, cei mai importanti producatori de echipamente de telecomunicatii, servesc deja clienti de pe piata internationala si circula zvonuri conform carora companiile chineze respective sunt interesate sa cumpere Marconi, un rival britanic aflat in dificultate.
Concomitent, releva "The Economist", pentru a-si sustine ritmul rapid de crestere economica si pentru a crea noi locuri de munca, China si-a deschis in mod deliberat piata interna pentru competitori straini. Element esential al acestei strategii este faptul ca ea beneficiaza de suport diplomatic si financiar din partea Guvernului, imperativul acestuia fiind gasirea unor noi resurse, in primul rand titei si metale, precum si know-how si management de top.
Fata de aceasta ofensiva a companiilor chineze, dar mai ales legata de disputa CNOOC, multi oameni politici americani si-au justificat actiunile de blocare a firmei chineze prin temerile ca asemenea afaceri pun in pericol securitatea energetica a SUA. O asemenea pozitie a fost exprimata de Joe Barton, congresman republican puternic din Texas.
Este adevarat ca in America exista si voci care, cel putin in ceea ce priveste piata petrolului, nu vad in ofensiva chineza un astfel de pericol deoarece, spun ei, in conditiile globalizarii, preturile pot contracara eventuale efecte negative pentru un partener, inclusiv american.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.