Principalele subiecte de dezbatere pe agenda summit-ului G8, care va incepe astazi la Gleneagles, in Scotia, vor fi eliminarea saraciei de pe continentul african si reducerea poluarii la nivel global. In ceea ce priveste problema ajutoarelor financia

Principalele subiecte de dezbatere pe agenda summit-ului G8, care va incepe astazi la Gleneagles, in Scotia, vor fi eliminarea saraciei de pe continentul african si reducerea poluarii la nivel global. In ceea ce priveste problema ajutoarelor financiare pentru tarile sarace, ultimele vesti par sa indice o lipsa de hotarare fata de modalitatea realizarii lor. Astfel, pe de o parte, Marea Britanie si Statele Unite par sa se declare in favoarea reducerii subventiilor agricole, fapt ce ar ajuta de altfel si la avansarea Agendei Doha pentru Dezvoltare. O eliminare a subventiilor ar avea, conform declaratiilor presedintelui american, George W. Bush, un efect mult mai important pentru tarile sarace decat sumele de bani care le-ar putea fi varsate, deoarece ar contribui si la intarirea pietelor interne. Voci apropiate Guvernului de la Washington estimeaza insa ca, mai mult ca sigur, nu se va adopta aceasta cale. Si asta din doua motive. In primul rand fiindca Statele Unite ar avea mai mult de pierdut din reducerea subventiilor decat din dublarea ajutorului, care oricum este cel mai mic, in comparatie cu sumele alocate de celelalte mari puteri economice (de la 0,16 la suta din produsul intern al SUA, la 0,32 la suta); iar in al doilea rand, deoarece state precum Franta, Italia si Germania nu par decise sa renunte la bugetul prevazut in Politica Agricola Comuna de dragul ajutorarii Africii. Ramane de vazut, pentru zilele urmatoare, ce decizii vor lua marile puteri. Oricum, Tony Blair a obtinut deja acordul asupra dublarii pana in 2010 a ajutorului pentru Africa, de la 0,7 la suta din PIB-ul Uniunii Europene, la 1,4 la suta, adica 50 la suta din veniturile adiacente ale Uniunii. In aceste momente, Blair a descris Africa drept o ''cicatrice in constiinta omenirii'' si a chemat tarile bogate sa-si dubleze asistenta actuala de la 25 de miliarde de dolari anual, la 50 de miliarde pana in 2010. Ajutorul oferit de SUA in momentul de fata se ridica la 4,3 miliarde de dolari anual. Desi Washingtonul a anuntat dublarea sumei, apropiatii Casei Albe sustin ca nu se vor depasi 6 miliarde de dolari. ''Avem o ocazie fara precedent de a ajuta celelalte natiuni sa obtina victorii istorice asupra saraciei extreme'', a declarat Bush, care a anuntat, totodata, marirea ajutoarelor pentru lupta impotriva malariei, boala care ucide anual peste un milion de oameni in Africa. Primul-ministru japonez si-a declarat, la randul sau, sustinerea dublarii ajutoarelor pentru Africa si a incurajat planul lui Tony Blair. Decizia privind ajutorarea tarilor sarace din Africa ar fi cu atat mai importanta cu cat, dupa cum declara analistii, in conditii contrare Africa ar avea nevoie de cel putin 150 de ani ca sa iasa din saracie.

Poluarea ramane o problema

Nu pare sa se intrevada insa nici o solutie in privinta reducerii poluarii. Statele Unite tin sa isi pastreze pozitia si sa nu accepte semnarea nici unui protocol asemanator celui de la Kyoto.
Intr-un interviu acordat televiziunii daneze, Bush a declarat ca un astfel de protocol ar duce la ''ruinarea'' economiei americane. Nu aceeasi a fost si optiunea Frantei. Presedintele Jacques Chirac s-a declarat in favoarea incheierii unei intelegeri, care sa includa si mentiunea Kyoto, si care sa oblige tarile puternic industrializate la reducerea emisiilor poluante. Bush insa a revenit cu o declaratie pentru canalul de televiziune britanic ITV, conform careia Washingtonul nu isi va schimba pozitia si nu va semna nici o intelegere in privinta limitarii poluarii. Comentariul sau la adresa schimbarilor climatice a fost destul caustic: ''De fapt, poluarea are un efect pe termen lung, cu care trebuie sa ne acomodam'', iar activitatile care duc la inrautatirea situatiei sunt numai ''intr-o oarecare masura'' de blamat. ''Speranta mea este insa - si cred ca este si speranta lui Tony Blair - ca, ocolind problema Kyoto, sa colaboram in dezvoltarea unor tehnologii care sa permita diversificarea surselor de energie astfel incat aerul sa devina mai curat si sa ne dobandim, totodata, securitatea nationala si economica prin reducerea dependentei de marii producatori de petrol'', a declarat Bush. La intalnirea G8 vor participa: Marea Britanie, Rusia, Franta, Germania, Canada, Italia, Japonia si SUA. Dupa summit va urma o runda de discutii, mai intai cu presedintele chinez Hu Jintao si cu liderii din India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud, iar vineri o discutie finala cu presedintii africani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.