Curtea Constitutionala hotaraste astazi soarta Legilor proprietatii si justitiei. Basescu: Respingerea pachetului legislativ pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea inseamna, cert, ratarea obiectivului 2007


Soarta Legilor

Curtea Constitutionala hotaraste astazi soarta Legilor proprietatii si justitiei. Basescu: Respingerea pachetului legislativ pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea inseamna, cert, ratarea obiectivului 2007

Soarta Legilor proprietatii si justitiei se hotaraste astazi. Curtea Constitutionala va decide daca actele normative pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament sunt constitutionale.
In cazul unui verdict negativ, insa, acesta ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Bucurestiul si-a luat, in cazul justitiei, angajamente suplimentare fata de Bruxelles, a caror neindeplinire la termenul convenit cu UE duce la activarea clauzei de salvgardare. Practic, daca Legile proprietatii si justitiei vor fi declarate neconstitutionale, ele se vor intoarce in Parlament pentru a fi rediscutate, amanandu-se astfel punerea lor in aplicare si fiind imposibila respectarea calendarului stabilit cu Uniunea. In contextul in care in mediile europene se vorbeste tot mai insistent despre integrarea Romaniei in 2008 - curent sustinut mai degraba de oboseala extinderii si de disputele financiare - o decizie nefavorabila a Curtii Constitutionale poate fi considerata un cec in alb pentru amanarea aderarii.
Pericolul intarzierilor in aplicarea reformelor in justitie este perceput foarte bine si la Bucuresti. Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu recunosc ca acesta este domeniul considerat "punct vulnerabil" in relatia cu UE, nu atat din lipsa de legi, cat din proasta lor aplicare.
"Daca ne uitam in lege suntem democrati, ba chiar intrecem democratiile vechi din Europa, dar daca ne uitam la aplicarea ei, acolo avem o problema", sustine seful statului.
Cat priveste o decizie negativa a Curtii Constitutionale, Traian Basescu spune ca aceasta ar duce inevitabil la amanarea aderarii. "Respingerea pachetului legislativ pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea inseamna, cert, ratarea obiectivului 2007", a afirmat seful statului, intr-un interviu acordat BBC.

Tariceanu: Amanarea nu este cea mai mare tragedie

Calin Popescu Tariceanu sustine si el ca la nivelul Uniunii, la Capitolul justitiei, oficialii europeni ridica cele mai multe semne de intrebare, insa ramane optimist in privinta respectarii angajamentelor. Totusi, el nu exclude posibilitatea amanarii aderarii Romaniei, neconsiderand-o insa o "tragedie".
Nu cred ca ar fi "cea mai mare tragedie daca amanarea s-ar produce, si aceasta pentru un an", dar, din toate punctele de vedere, ar fi de dorit ca aderarea la UE sa se faca la 1 ianuarie 2007, conform calendarului stabilit, a apreciat premierul intr-un interviu.
"Eu, pana acum, n-am auzit oficiali europeni care sunt responsabili cu integrarea la nivelul UE, la nivelul Comisiei, care sa se pronunte in acest sens. Sigur ca exista speculatii - poate in presa, opinii... Trebuie sa ne obisnuim si cu diversitatea de opinii. Nu putem sa punem toata lumea sa cante la unison si sa laude Romania. Vreau sa va spun ca la nivelul UE si mai ales al Comisiei, care este chemata sa monitorizeze atent progresele pe care Romania le face, este o apreciere pozitiva: se constata progrese importante", a adaugat Tariceanu.

Precedentul contestatiilor

Curtea Constitutionala va da astazi un raspuns la contestatia PSD privind asumarea raspunderii Guvernului pe Legile proprietatii si justitiei. Decizia vine cu o saptamana intarziere, la cererea Executivului, Curtea hotarand amanarea examinarii contestatiei formulate de partidul condus de Mircea Geoana pe aceasta tema. Ca un precedent, o contestatie similara, depusa in 2003 de PRM, dupa ce Guvernul Nastase si-a asumat raspunderea in Parlament pe legile anticoruptie, a fost respinsa.
PSD a contestat la Curtea Constitutionala pachetul de legi privind proprietatea si reforma justitiei, invocand incalcarea - in cadrul asumarii raspunderii guvernamentale de catre Cabinetul Tariceanu - a articolului 114 din Constitutie, care prevede faptul ca raspunderea este angajata pentru un act normativ, si nu pentru un pachet de legi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.