Karl Rove (foto), consilier politic de baza al presedintelui american George W. Bush, a fost identificat drept una dintre sursele deconspirarii unui agent CIA de catre publicatia Time, a indicat in editia sa de ieri saptamanalul american Newsweek, in
Karl Rove (foto), consilier politic de baza al presedintelui american George W. Bush, a fost identificat drept una dintre sursele deconspirarii unui agent CIA de catre publicatia Time, a indicat in editia sa de ieri saptamanalul american Newsweek, informeaza Rompres. Dupa cum noteaza CNN, Newsweek a scos la iveala faptul ca e-mail-urile trimise de consilierul Karl Rove ziaristului Matt Cooper de la saptamanalul Time, cu o zi inainte de deconspirarea de catre presa a agentului CIA, demonstreaza ca jurnalistul si oficialul de la Casa Alba au luat legatura, desi nu se stie exact ce au discutat cei doi. Unul dintre avocatii lui Rove, Robert Luskin, a declarat insa publicatiei Newsweek ca oficialul de la Casa Alba "nu a divulgat niciodata intentionat informatii clasate drept secrete" si nici nu "ar fi spus unui ziarist ca Valerie Plame lucra pentru CIA". Pana acum, consilierul Karl Rove, al carui nume a fost vehiculat insistent ca aflandu-se la originea acestei deconspirari, a depus marturie de doua ori in cadrul anchetei initiate de procurorii americani. Conform unor surse citate de CNN, Rove ar fi recunoscut ca a discutat cu ziaristul Matt Cooper, dar a sustinut ca nu a dezvaluit nici un moment faptul ca Plame lucra pentru serviciile secrete americane.
Scandalul deconspirarii agentului CIA a izbucnit in iulie 2003, justitia incercand de atunci sa afle cine a incalcat legea si a divulgat presei apartenenta la serviciile secrete americane a lui Valerie Plame, sotia fostului ambasador american in Irak, Joseph Wilson. Dezvaluirea identitatii agentului CIA a aparut in paginile revistei Time, dupa ce Wilson si-a exprimat public rezervele fata de argumentele invocate de administratia Bush conform carora regimul Saddam Hussein, acuzat ca detine arme de distrugere in masa, ar fi incercat sa achizitioneze uraniu din Africa, ceea ce ar justifica interventia militara a Statelor Unite in aceasta tara.
Procurorii americani au incercat in cursul anchetei desfasurate - in ultima perioada sa afle daca la baza deconspirarii lui Valerie Plame se afla vreun inalt responsabil al administratiei Bush. Dezvaluirea identitatii unui agent CIA care lucreaza sub acoperire este considerat un act criminal in SUA, aceasta infractiune fiind sanctionata cu pedeapsa maxima de 10 ani de inchisoare. Senatorul democrat Charles Schumer i-a cerut duminica lui Karl Rove sa declare el insusi ca nu a dezvaluit aceasta informatie.
Saptamana trecuta, revista Time a fost de acord sa remita justitiei notele reporterului sau, caruia un tribunal federal din Washington i-a fixat termen o saptamana pentru a-si releva sursa. Ziaristul Matt Cooper de la saptamanalul Time si reporterul Judith Miller de la ziarul New York Times au fost condamnati in octombrie 2004 la 18 luni inchisoare pentru ultraj adus magistraturii, verdict reconfirmat si in februarie 2005, ca urmare a refuzului lor de a coopera cu anchetatorii si de a-si dezvalui sursele. (D.E)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.