Marile companii din Vestul Europei au cerut Uniunii Europene (UE) sa continue procesul de extindere, in pofida crizei care a izbucnit in jurul constitutiei. Companiile au cerut diminuarea barierelor comerciale astfel incat sa le poata oferi sansa de
Marile companii din Vestul Europei au cerut Uniunii Europene (UE) sa continue procesul de extindere, in pofida crizei care a izbucnit in jurul constitutiei. Companiile au cerut diminuarea barierelor comerciale astfel incat sa le poata oferi sansa de a gasi noi piete de desfacere si oportunitati pentru costuri de productie diminuate, conditii pe deplin indeplinite de tarile din Europa Centrala si de Est.
Piotr Pagowski, director executiv pentru Europa de Est al companiei Intel, declara: "Ne dorim ca UE sa continue procesul de extindere astfel incat sa cuprinda si tari precum Romania." In conditiile in care pietele vest-europene stagneaza, companiile s-au vazut nevoite sa se extinda catre pietele din estul si centrul continentului, care in ultima decada sunt caracterizate de o crestere rapida si constanta. Succesul inregistrat de tarile din primul val de integrare a stat la baza deciziei luate de majoritatea consortiilor vestice de a efectua investitii masive in tarile in curs de aderare. Numai anul trecut, nivelul investitiilor straine pe teritoriul Romaniei a fost de 5 miliarde de dolari (4,1 miliarde de euro).
Romania ar trebui sa se alature Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, impreuna cu Bulgaria, insa recentele voturi negative pe care le-a primit Constitutia Europeana ar putea determina o amanare a acestui proces.
Statele post-comuniste doresc desigur sa preia mare parte din productia de manufactura a Europei. Boston Consulting Group sustine ca din punct de vedere al costurilor de productie, Europa Centrala este la acelasi nivel cu China, pentru ca salariile mai mari din statele europene sunt compensate de costurile scazute ale transportului, mai ales pentru produsele lor de masa precum masinile si televizoarele. Europa Centrala dispune de un numar mare de ingineri specialisti, care sunt platiti mai putin decat in China, unde numarul acestora este extrem de scazut.
Majoritatea uzinelor de productie de automobile construite in Europa se afla pe teritoriul statelor din primul val de aderare, sau in fosta Germanie de Est. Producatorii asiatici de electronice, precum LG si Sony, si-au deschis reprezentante si baze de productie in Cehia, si Polonia. "Nu este vorba doar de mana de lucru mai ieftina", a declarat un oficial al unei companii producatoare de masini din Europa. "Este o modalitate de a evita puternicele sindicate din vestul Europei". Companiile vestice nu pot realiza aceleasi costuri de productie scazute in tarile lor, dar multe dintre ele s-au temut sa deschida unitati noi de productie in fostele tari comuniste in conditiile in care acestea nu beneficiau de siguranta asigurata de statutul de tara membra a Uniunii Europene.
Piata europeana se reorienteaza catre est. O parte din unitatile de productie construite pe teritoriul Rusiei au fost proiectate pentru a asigura volumul de productie necesar pentru intreaga Europa, ceea ce duce la posibilitatea crearii unei piete europene la fel de mare ca cea a Chinei.
In ultimii 10 ani, comertul dintre Europa de Vest si noile state membre a fost aproape liber, iar 70 la suta din valoarea comertului Poloniei era inregistrata cu tari din UE. Christos Kartalis, vicepresedinte al companiei farmaceutice Bristol Myers Squibb, a declarat ca statutul de tara membra incurajeaza tarile din Europa Centrala sa atace domenii neglijate o lunga perioada de timp, precum dreptul proprietatii intelectuale.
Purtatorul de cuvant al PSA Peugeot - Citroën a refuzat sa spuna daca producatorul sustine ideea extinderii UE "pentru ca este o decizie politica". Cu toate acestea, producatorul francez construieste, in prezent, doua unitati de productie imense in Slovacia si o alta in Republica Ceha.
Exporturile din domeniul agricol au inregistrat cresteri uimitoare pentru ca UE a fost nevoita sa elimine barierele contra alimentelor ieftine provenite din Europa Centrala. Au fost anulate si barierele vamale existente intre statele nou-intrate in Uniune, fapt ce incurajeaza o activitate coordonata la nivel regional.
Companiile producatoare de bunuri de consum precum LG si compania suedeza Electrolux au investit sume mari in Rusia. Astfel de companii investesc in Rusia in principal din cauza pietei mari de care dispune aceasta, dar unele dintre unitatile de productie construite asigura productia pentru intreaga Europa. Fabrica LG a fost construita pentru a marca limita pietei europene, in vreme ce unitatile construite de Flextromnics si Elcoteq incearca sa combine eficienta unitatilor din Europa Centrala cu costurile mici ale resurselor naturale din Rusia. "Rusia ar putea deveni China Europei" a spus Kevin Waddell, de la Boston Consulting Group din Varsovia.
Astfel de opinii alimenteaza temerile vesticilor, care considera ca nivelul somajului va creste ingrijorator o data cu relocarea productiei catre est.
Terry Venables de la Scoala Economica din Londra, a citat, insa, cifrele statistice potrivit carora in urma procesului de relocare a productiei si din outsourcing, doar sapte la suta din europeni si-au pierdut locurile de munca, un procent destul de mic, comparativ cu oportunitatile oferite de noile piete.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.