Euro a cazut, ieri, sub pragul de 3,6 lei, fiind cotat pentru azi de BNR la 3,5986 lei, cea mai mica valoare din ultimele patru luni.
Moneda europeana a mai scazut de patru ori sub aceasta bariera anul acesta, de doua ori in februarie si de d

Euro a cazut, ieri, sub pragul de 3,6 lei, fiind cotat pentru azi de BNR la 3,5986 lei, cea mai mica valoare din ultimele patru luni.
Moneda europeana a mai scazut de patru ori sub aceasta bariera anul acesta, de doua ori in februarie si de doua ori in martie.
In ciuda unor presiuni de apreciere a monedei nationale, cel mai probabil, cursul euro nu va fi lasat sa cada spre 3,5 lei, avand in vedere ca guvernatorul Mugur Isarescu si-a expus destul de clar intentia de a frana cresterea leului.
"Noi nu am fi deranjati daca o anumita crestere a leului s-ar manifesta, pentru ca in prezent exista presiuni de apreciere a leului. Insa un leu foarte tare este dureros, pentru ca aceasta impinge spre o crestere de competitivitate, iar daca nu reusesti sa devii competitiv in aceste conditii poti sa dispari", a declarat, duminica, Isarescu.
''Ne uitam la stabilitatea preturilor. Nu vrem sa facem alte dezechilibre. Nu vrem nici ca leul sa se aprecieze prea tare, caci aceasta situatie ii descurajeaza pe exportatori si ii incurajeaza pe importatori, iar aceasta situatie poate crea dezechilibre ale balantei de cont curent'', a subliniat guvernatorul.

Dolarul, la cea mai mare valoare din acest an

Dolarul este cotat pentru astazi la 3,0216 lei. Pe 31 mai, dupa o perioada de apreciere sustinuta, moneda americana a urcat pentru prima data de la inceputul aprecierii la peste 2,9 lei. Apoi a urcat continuu pana la data de 10 iunie cand a sarit de 3 lei. A urmat o perioada de mici oscilatii sub acest prag, pentru ca ieri sa fie cotat iar la peste 3 lei.
Cea mai mica valoare a dolarului din acest an s-a inregistrat pe 11 martie si a fost de 2,6771 lei. Apare astfel un diferential de 0,3445 lei (3.445 de lei vechi). Interactiunea leului cu cele doua valute este influentata mai ales de variatiile externe.

La cel mai inalt nivel din ultimele 13 luni

Dolarul s-a apreciat, ieri, atingand cel mai inalt nivel din ultimele 13 luni fata de euro, intrucat datele privind productia din Statele Unite au determinat investitorii sa aprecieze ca Rezerva Federala va continua ritmul de majorare a ratei dobanzii de referinta, transmite Reuters.
Majorarea constanta a ratei dobanzii de referinta de pe piata americana a dus, in acest an, la aprecierea cu 12% a dolarului fata de euro.
O alta cauza a acestei evolutii a fost si situatia economica a Europei, care a determinat investitorii sa nu acorde prea mare incredere monedei europene.
"Diferenta dintre euro si dolar va continua sa se adanceasca. Contractele futures de pe piata americana, aferente lunii decembrie, arata ca rata dobanzii va fi de circa patru procente pana la sfarsitul anului", a afirmat unul dintre analistii Calyon, Mitul Kotecha.
La ora 8.15 GMT, euro era cotat la 1,193 dolari, in scadere cu 0,2%, dupa ce atinsese, in prealabil, 1,190 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele 13 luni.
Lira sterlina si-a redus cursul, pana la 1,763 dolari, nivelul cel mai redus din ultimele 14 luni, pe fondul temerilor privind o eventuala reducere a ratei dobanzii de referinta.
Atat Banca Centrala Europeana (BCE), cat si Banca Angliei vor decide evolutia ratei de referinta in cursul acestei saptamani.
Analistii estimeaza ca situatia din zona euro va ramane neschimbata, in timp ce in Marea Britanie rata dobanzii s-ar putea reduce abia din luna august.
"Este mult mai probabil ca Banca Angliei sa reduca rata dobanzii. Insa de indata ce institutia britanica va efectua aceasta actiune, vor exista speculatii privind o miscare similara si din partea BCE, ceea ce va duce la deprecierea monedei europene", a afirmat Mitsuo Imaizumi, analist al Daiwa Securities SMBC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.