Premierul britanic, Tony Blair, va fi obligat sa depuna eforturi considerabile pentru a-si indeplini principalele obiective la summitul G8 - cele legate de incalzirea climatica si lupta impotriva saraciei.
Liderii acestui club international al
Premierul britanic, Tony Blair, va fi obligat sa depuna eforturi considerabile pentru a-si indeplini principalele obiective la summitul G8 - cele legate de incalzirea climatica si lupta impotriva saraciei.
Liderii acestui club international al tarilor industralizate se vor intalni, maine la Gleneagles, intr-un luxos complex hotelier, izolat intr-o zona deluroasa, aproximativ 70 de kilometri nord de Edinburgh.
Izolati cu o bariera de opt kilometri
O bariera metalica dubla, cu perimetrul de opt kilometri, a fost instalata in jurul proprietatii de 320 de hectare, pentru a-i izola mai bine de lumea exterioara, in contextul in care sute de mii de protestatari si-au dat intalnire in Scotia, incepand de la 2 iulie, pentru o saptamana neintrerupta de manifestatii.
Londra, care prezideaza, in acest an, G8, a stabilit agenda summitului.
In privinta incalzirii climatice, negocierile se vor dovedi "foarte dificile", au recunoscut Tony Blair si presedintele francez, Jacques Chirac.
Premierul britanic considera "foarte important un acord clar si urgent asupra faptului ca este nevoie de o economie care sa produca mai putin carbon si de o limitare a emisiilor de gaze cu efect de sera", pana in 2012.
Bush nu s-a lasat convins
Cu toate acestea, in pofida unei vizite la Washington, in iunie, se pare ca Blair nu a reusit sa il convinga pe presedintele american, George W. Bush, care nu a ratificat protocolul de la Kyoto si care pune la indoiala datele stiintifice despre incalzirea climatica si nu vrea sa auda de "urgenta" acestui dosar.
Potrivit presei de la Londra si Washington, "planul de actiune" al Londrei a fost mult modificat de negociatorii americani.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste lupta impotriva saraciei, in special in Africa, Blair se poate felicita deja pentru mai multe succese.
Dintre cele trei obiective stabilite de ministrul britanic al Finantelor, Gordon Brown, stergerea datoriei tarilor sarace, dublarea ajutorului pentru dezvoltare si suprimarea barierelor protectioniste ale statelor bogate - primul a fost deja atins.
Ministrii Finantelor din G8 au anuntat, la 11 iunie, anularea in intregime a datoriei tarilor celor mai sarace (circa 14 state), fiind vorba de un total estimat la 55 de miliarde de dolari.
In ceea ce priveste dublarea ajutorului public pentru dezvoltare, de la 50 la 100 de miliarde de dolari pe an, prin crearea unei Facilitati Financiare Internationale (IFF), o structura complexa de imprumut obligatoriu, Statele Unite au anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca sustin dublarea ajutorului pentru Africa.
Al treilea obiectiv al Londrei se afla si pe agenda viitoarei reuniuni a Organizatiei Mondiale a Comertului, care se va desfasura in decembrie, la Hong Kong.
Desi nu este sigur ca cei opt sefi de state si de guverne se vor putea intelege asupra principalelor dosare, manifestantii au decis sa faca din G8 un adevarat succes. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.