Leul greu a implinit trei zile de cand se afla pe piata, dar pana acum putini au fost norocosii care au tinut in mana noile bancnote. De azi se deschid insa toate bancile si se estimeaza ca vor arunca tot mai multe bancnote si monede cu noul leu. Pan
Leul greu a implinit trei zile de cand se afla pe piata, dar pana acum putini au fost norocosii care au tinut in mana noile bancnote. De azi se deschid insa toate bancile si se estimeaza ca vor arunca tot mai multe bancnote si monede cu noul leu. Pana acum de trecerea la leul greu au beneficiat din plin patronii caselor de schimb valutar, care au avut incasari record. Cozi au fost si la agentiile Loteriei Romane, unde potul cel mare din aceasta saptamana a fost de 2,4 milioane lei grei, bani care au ramas necastigati. S-a terminat cu miliardarii de la Loterie. Nu este insa vorba despre scaderea castigurilor de la jocul Loto 6 din 49, ci doar de trecerea la noul leu. Acum, potul cel mare de la categoria I poate fi numarat in milioane de lei. Dar si varianta simpla costa doar patru lei.
Romanii insa s-au obisnuit repede cu banii cu putine zerouri, iar primele zile in care bonurile de la magazin au aratat sume de maximum cateva sute de lei nu au speriat pe nimeni. "E mai greu sa facem acum transformarea in leul vechi, pe care noi il avem inca in portofele, dar cand vom avea noile bancnote, totul va fi mult mai simplu", ne-a spus Marinela P, o tanara ce tocmai primise bonul de la casiera unui supermarket bucurestean.
Zilele de 29, 30 iunie si 1 iulie au fost zile de mare sarbatoare pentru patronii caselor de schimb valutar. in aceste zile afacerea a mers ca unsa, casele de schimb inregistrand incasari record. Bucurestenii surprinsi in ultimul moment de inchiderea bancilor si nefunctionarea bancomatelor pentru realizarea trecerii la leul greu au dat navala la casele de schimb valutar pentru a putea face cumparaturile de weekend.
Unii din pura curiozitate, vrand sa fie printre primii care vad in realitate leul greu, altii de nevoie, s-au asezat cu mic cu mare la coada la casele de schimb valutar.
"E o adevarata aventura acum sa faci cumparaturi, sa schimbi bani sau sa platesti atat cu bancnote noi cat si cu bancnote vechi. Vin de la o coada formata la benzinarie din acelasi motiv, ca sa dau acum peste alta coada la casa de schimb valutar", ne-a declarat Catalin Neaga, unul dintre bucurestenii ramasi fara bani si nevoit sa schimbe valuta pusa deoparte pentru zile negre.
Mai mult decat atat, unele case de schimb valutar au ramas fara lei vineri, pe la orele amiezii. "Au venit foarte multi clienti azi si pur si simplu am ramas fara bani romanesti. Cred ca din cauza trecerii la leul greu am avut asa un numar mare de clienti intr-o singura zi", ne-a declarat Iuliana Pana, casiera la una din casele de schimb valutar de pe soseaua Pipera.



Ratele la toate creditele nu pot depasi 40% din venituri

Pachetul de masuri pentru temperarea creditarii va fi adoptat de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in primele zece zile din luna iulie, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"in nici un caz nu vizam o reducere, vom incerca doar sa temperam cresterea, mai ales la creditele in valuta", a explicat Isarescu. Una dintre propunerile de modificare stabileste o limita pentru serviciul total al datoriei aferente unui client persoana fizica la 40% din veniturile acestuia. Adica, ratele lunare la toate imprumuturile atrase de o persoana nu pot depasi 40% din nivelul salariului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.